Στην Κομοτηνή ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου – Πρόκληση με το που πάτησε το πόδι του

Μοιραστειτε το

Στην Κομοτηνή βρίσκεται για ιδιωτική επίσκεψη ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος αύριο θα συναντηθεί στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Έλληνα ομόλογο του Νίκο Δένδια.

«Πηγαίνω στην Ελλάδα με θετική ατζέντα», διαβεβαίωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ μιλώντας στους δημοσιογράφους λίγο πριν αναχωρήσει από την Τουρκία, αλλά με το που  προσγειώθηκε στην Αλεξανδρούπολη, σε ανάρτησή του στο twitter έκανε λόγο για συναντήσεις με μέλη της «Τουρκικής Μειονότητας».

Λίγο πολύ αναμενόμενο δεδομένου ότι το θέμα της «τουρκικής ταυτότητας» της μειονότητας, το οποίο αποτελεί εμμονή του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είναι υψηλά στην ατζέντα της Άγκυρας. Η ίδια η επίσκεψη στη Θράκη (που μόνο ιδιωτική δεν είναι) σχεδιάστηκε και εντάχθηκε στην επιδίωξη της Άγκυρας για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης σε Αιγαίο και Θράκη.

Η Αθήνα κρατάει μέχρι στιγμής χαμηλούς τόνους σχετικά με την επίσκεψη Τσαβούσογλου και ετοιμάζεται πυρετωδώς για κάθε πιθανή και… απίθανη τοποθέτηση του τούρκου υπουργού Εξωτερικών.

Προς το παρόν, από την πλευρά της Αθήνας, έχουν επιλεγεί συνειδητά χαμηλοί τόνοι, καθώς είναι αντιληπτό ότι και στην Αγκυρα υπάρχει κάποια –έστω ιδιότυπη– πρόθεση αποκλιμάκωσης και δε θα επιδιώξει ο Τούρκος ΥΠΕΞ να πάρει ρεβάνς. Άλλωστε αυτή την περίοδο προέχει για την Άγκυρα η προσπάθεια βελτίωσης των σχέσεων της με ΗΠΑ και ΕΕ και την ενδιαφέρει η «εικόνα» που θα διαμορφωθεί.

Και από τις δύο πλευρές μεταδίδεται ότι δεν επιθυμούν να δυναμιτίσουν τις προοπτικές μιας συνάντησης που μπορεί να αποβεί κρίσιμη, προκειμένου να είναι ήσυχο το προσεχές καλοκαίρι, ανεξάρτητα από τις εσωτερικές αναταράξεις της Τουρκίας.

Η άφιξη και το πρόγραμμα Τσαβούσογλου

Ο κ. Τσαβούσογλου ταξίδεψε αεροπορικώς στην Αλεξανδρούπολη και από εκεί μετέβη οδικώς στην Κομοτηνή.

Στις 11.15 έφτασε στο τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής όπου έμεινε 45 λεπτά και συναντήθηκε με τους ψευδομουφτήδες Αχμέτ Μέτε της Ξάνθης και Ιμπραήμ Σερίφ της Κομοτηνής.

 Οι ψευτομουφτήδες αποτελούν την προμετωπίδα των τουρκικών επιδιώξεων και σχεδιασμών στη Θράκη και οι κύριοι εκφραστές της πολιτικής της Άγκυρας μαζί με το τουρκικό προξενείο Κομοτηνής.

«Το έργο των Μουφτήδων συμβάλλει σημαντικά στη διατήρηση και ενίσχυση της ενότητας και αλληλεγγύης της τουρκικής μειονότητας» σχολίασε στο Τwitter ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, που φωτογραφήθηκε μαζί με Σερήφ και Μετέ.

Στη συνέχεια μετέβη στο Μειονοτικό Γυμνάσιο- Λύκειο Κομοτηνής “Τζελάλ Μπαγιάρ” όπου συνομίλησε με μέλη της Σχολικής Επιτροπής και αντιπροσωπεία μαθητών.

Μόλις βγήκε από το σχολείο κατέβηκε από το αυτοκίνητο και χαιρέτισε μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας.

Αμέσως μετά μετέβη στον οικισμό Θάμνα, εξω από την Κομοτηνή και παρακάθισε σε γεύμα με εκπροσώπους της μουσουλμανικής μειονότητας.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ έκανε μάλιστα και δύο στάσεις εκτός προγράμματος, μιλώντας με πολίτες που βρέθηκαν στον δρόμο για να δουν την αυτοκινητοπομπή του. Όπως είπε στους κατοίκους, σύμφωνα με το OPEN, η τουρκική κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται για το καλό της μειονότητας προσθέτοντας παράλληλα πως τα δικαιώματα της μειονότητας είναι ένα πανανθρώπινο ζήτημα.

Τελευταίος σταθμός της επίσκεψης του στην Κομοτηνή ο τάφος του πρώην βουλευτή Ροδόπης Αχμέτ Σαδίκ και περίπου στις 4μ.μ. ο κ. Τσαβούσογλου αναμένεται να αναχωρήσει αεροπορικώς από την Αλεξανδρούπολη για την Αθήνα.

Αντιδράσεις από τους Πομάκους

Χθες ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πομάκων, χαρακτήρισε τον κ. Τσαβούσογλου, «ανεπιθύμητο» γεγονός που ίσως δεν θα πρέπει να θεωρείται άσχετο με την ματαίωση της επίσκεψής του στην ορεινή Ξάνθη και τα Πομακοχώρια. Σε σχετική ανάρτησή τους μεταξύ άλλων αναφέρουν: «Εμείς όταν πεθαίναμε για αυτά τα εδάφη τουρκικά δεν ξέραμε, τώρα δεν ξέρουμε την μητρική μας γλώσσα. Τις τελευταίες δεκαετίες οι Πομάκοι και οι Ρομά της Θράκης υφίστανται πολιτισμική και γλωσσική πολιτισμική και γλωσσική γενοκτονία από εγκάθετους της Τουρκίας».

Επίσκεψη υπερπαραγωγή

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου έρχεται στην Ελλάδα με συνοδεία μεγάλης δημοσιογραφικής αποστολής. Μαζί με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, εκτός από την τουρκική διπλωματική αποστολή, αναμένεται να συνταξιδεύουν πολλοί δημοσιογράφοι και αρθρογράφοι. Τα τηλεοπτικά δίκτυα της γειτονικής χώρας δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για το ταξίδι του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στη Θράκη αλλά και για τη συνέντευξη Τύπου των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας – Toυρκίας.

Ο κ. Τσαβούσογλου αναμένεται να φθάσει στην Αθήνα το βράδυ της Κυριακής για το ιδιωτικό δείπνο που θα του παραθέσει ο Νίκος Δένδιας. Το πρωί της Δευτέρας, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών θα επισκεφθούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη συνάντηση αυτή ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να μεταφέρει το μήνυμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς τον Ελληνα πρωθυπουργό και να συζητήσουν την εξέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Ο Νίκος Δένδιας και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μαζί με τους διπλωμάτες, θα συνεχίσουν τις συζητήσεις στο υπουργείο Εξωτερικών και θα κάνουν δηλώσεις στα κρατικά τηλεοπτικά δίκτυα των δύο χωρών, όπως και στα κρατικά πρακτορεία ειδήσεων. Μέχρι στιγμής δεν προβλέπεται να γίνουν ερωτήσεις προς τους δύο υπουργούς, ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε ένταση. Πάντως, και στην Αγκυρα το διπλωματικό «θερμό επεισόδιο» μεταξύ των δύο υπουργών είχε συμβεί κατά τη διάρκεια των τοποθετήσεών τους, δίχως να τους έχει γίνει οποιαδήποτε ερώτηση. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας αναμένεται να αναχωρήσει από την Αθήνα το μεσημέρι της Δευτέρας. Το απόγευμα στην Αγκυρα θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο.

Στις συνομιλίες Δένδια – Tσαβούσογλου αναμένεται να συζητηθεί και η προετοιμασία της πιθανής συνάντησης Μητσοτάκη – Eρντογάν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο, όπως και οι εξελίξεις στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση του "μαύρου...

Ελληνοτουρκικός διάλογος με σφραγίδα Μέρκελ – «Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Μητσοτάκης

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επανέναρξη των...

Κύπρος: Στην Αθήνα αύριο η πρόεδρος της κυπριακής Βουλής και πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου

Διαδοχικές συναντήσεις της προέδρου του ΔΗΣΥ Αννίτας Δημητρίου με...