Στην «κατάψυξη» η Β. Ελλάδα, προβλήματα από την κακοκαιρία σε όλη τη χώρα

Μοιραστειτε το

ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Παγετός, αρνητικές θαρμοκρασίες στη Μακεδονία και τη Θράκη, κλειστά σχολεία και δρόμοι στη Λέσβο και τη Χίο, χιονοπτώσεις και στην Κρήτη. Αυτό είναι το σκηνικό που έχει δημιουργήσει σε όλη τη χώρα η τρίτη φάση της κακοκαιρίας «Λέανδρος», με τις δημόσιες αρχές να καλούν τους πολίτες να είναι πολύ προσεκτικοί και να τηρούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να προστατευθούν και να αποφευχθούν ατυχήματα.

Χιονόπτωση χωρίς μεγάλη ένταση και στην Αττική και τις περιοχές γύρω από την Αθήνα, χωρίς προς το παρόν να διαπιστώνονται προβλήματα.

Βόρεια Ελλάδα

Πολικές θερμοκρασίες και ισχυρός παγετός από το πρωί σε όλες της περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης.

Εξαιτίας του παγετού, η κίνηση των οχημάτων διεξάγεται με αντιολισθητικές αλυσίδες ή χιονολάστιχα σε σημεία του ορεινού οδικού δικτύου της βόρειας Ελλάδας.

Διαδικτυακά αναμένεται να γίνουν τα μαθήματα σε πολλά σχολειά της κεντρικής και δυτικής Μακεδονίας, τα οποία θα μείνουν κλειστά λόγω της κακοκαιρίας.

Το πρωί ο υδράργυρος το πρωί έπεσε στους -14 βαθμούς Κελσίου στη Φλώρινα και στους -10 βαθμούς στην Καστοριά. Με θερμοκρασίες υπό το μηδέν ξύπνησε η Θεσσαλονίκη, όπου ο υδράργυρος έδειξε -3 βαθμούς Κελσίου και -6 βαθμούς στις Σέρρες. Στα ίδια χαμηλά επίπεδα οι θερμοκρασίες σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, με τον υδράργυρο να υποχωρεί στους -7 βαθμούς Κελσίου στη Δράμα και στους -6 στην Αλεξανδρούπολη.

Εξαιτίας του παγετού στη βόρεια Ελλάδα, οι οδηγοί οφείλουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους. Με αλυσίδες και ειδικού τύπου ελαστικά πρέπει να είναι εφοδιασμένοι όσοι κινούνται σε ορεινούς δρόμους της Φλώρινας και της Καστοριάς, ενώ το ίδιο ισχύει για τη μετακίνηση σε ορεινά σημεία του οδικού δικτύου της Χαλκιδικής, της Ημαθίας, του Κιλκίς και της Πέλλας.

Χωρίς προβλήματα πάντως διεξάγεται η κυκλοφορία στον αυτοκινητόδρομο της Εγνατίας Οδού και στους κάθετους άξονές της.

Η πρόγνωση του καιρού

Ο παγετός, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους αναμένεται να διατηρηθεί μέχρι την Τρίτη, ενώ σε κάποιες περιοχές της Μακεδονίας θα είναι κατά τόπους ολικός, δηλαδή οι θερμοκρασίες δεν θα ξεπερνούν τους μηδέν βαθμούς Κελσίου σε όλη τη διάρκεια της μέρας. 

EUROKINISSI/NPRESS.GR

Το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας προβλέπει νέα επιδείνωση του καιρού σήμερα, με χιονοπτώσεις στη Χαλκιδική, κατά διαστήματα πυκνές, μέχρι αργά το απόγευμα.

Ιδιαίτερη προσοχή συνιστά στους πολίτες ο επικεφαλής του τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Μπάμπης Στεργιάδης καθώς, όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι θερμοκρασίες σήμερα είναι πολύ χαμηλές, παρά την ηλιοφάνεια, ενώ ο υδράργυρος έχει φτάσει τους -12 βαθμούς στην Αρναία και τους -15 σε ορισμένες περιοχές του Κιλκίς.

Σύμφωνα με τον κ. Στεργιάδη, πέραν του παγετού, δεν υπάρχουν άλλα ιδιαίτερα προβλήματα.

Κλειστά τα σχολεία του δήμου Μυτιλήνης

Στη Λέσβο έκλεισαν σήμερα το πρωί με απόφαση του δημάρχου τα σχολεία του δήμου Μυτιλήνης, λόγω της κακοκαιρίας καθώς τη νύχτα που πέρασε χιόνισε και μέσα στην πόλη της Μυτιλήνης. Μεγάλα είναι τα προβλήματα στο οδικό δίκτυο του νησιού, όπως και στη Χίο.

meteo.gr

Σύμφωνα με τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου, κλειστοί δρόμοι ή δρόμοι που παρουσιάζουν προβλήματα είναι οι εξής:

Στη Λέσβο

  • Η κυκλοφορία διεξάγεται αποκλειστικά με τη χρήση ειδικού τύπου ελαστικών ή αντιολισθητικών αλυσίδων:
  • Στην εθνική οδό Μανταμάδου – Μυτιλήνης, από το ύψος του 1ου έως το 3ο χλμ.,
  • Στην εθνική οδό Μανταμάδου – Κλειούς – Συκαμινέας – Λεπέτυμνου – ‘Αργενου και
  • Στην εθνικό οδό Μανταμάδου – Κάπης – Πελόπης,

Στη Χίο

Προσωρινή διακοπή κυκλοφορίας πραγματοποιείται στα ακόλουθα σημεία:

  • Εθνική οδός Χίου – Κεράμου, από την περιοχή του Αγίου Μακαρίου έως το Πιτυός,
  • Εθνική οδός Χίου – Αυγωνύμων, από την περιοχή των Καρυών έως τα Αυγώνυμα,
  • Εθνική οδός Χίου – Καρδαμύλων, από την περιοχή του Μυρσιδινίου έως τα Καρδάμυλα και
  • Εθνική οδός Χίου – Αγ. Γεωργίου Συκούσης, 1 χλμ. πριν την είσοδο του οικισμού και μέσα στον οικισμό.

Στα όρια της Διεύθυνσης Αστυνομίας Σάμου η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται κανονικά.

Έντονα καιρικά φαινόμενα και στην Κρήτη

Επιδείνωση του καιρού σημειώνεται από χθες Κυριακή στην Κρήτη, με κύρια χαρακτηριστικά τις έντονες χιονοπτώσεις ακόμη και σε χαμηλό υψόμετρο και τους θυελλώδεις ανέμους, όπως αναφέρει το έκτακτο δελτίο καιρικών φαινομένων της ΕΜΥ.

Σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Κρήτης, όλες οι υπηρεσίες και τα τεχνικά μέσα που αποτελούν τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα του επιχειρησιακού σχεδιασμού. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην πρόνοια και την προσοχή που πρέπει να επιδείξουν οι πολίτες στις περιπτώσεις που τα έντονα καιρικά φαινόμενα απαιτούν την πιστή τήρηση των οδηγιών αυτοπροστασίας.

EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΛΑΜΠΡΟΥ

Μεταξύ αυτών είναι η ασφάλιση των αντικειμένων που δύναται να παρασυρθούν από τους θυελλώδεις ανέμους και να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς, ο καθαρισμός υδρορροών, η αποφυγή μετακίνησης σε σημεία με χειμάρρους και ρέματα, αλλά και η προσεκτική μετακίνηση στις περιοχές που υπάρχει χιονόπτωση και δύναται να χρειαστούν αντιολισθητικές αλυσίδες.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ, προβλέπεται να διαρκέσουν έως αύριο, Τρίτη 19 Ιανουαρίου.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...