Στην «εντατική» οι ΜΕΘ λόγω πανδημίας – Στενεύει ο «κλοιός» για lockdown στην Αττική

Μοιραστειτε το

Ως πρόβα τζενεράλε ενόψει ενός νέου γενικού lockdown κρίνονται τα περιοριστικά μέτρα που τέθηκαν σε εφαρμογή από χθες, Δευτέρα, στην Αττική, καθώς το νέο ρεκόρ κρουσμάτων έχει θορυβήσει τόσο την κυβέρνηση όσο και τους ειδικούς.

Ο ΕΟΔΥ τη Δευτέρα ανακοίνωσε 453 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων τα 195 συνδέονται με γνωστές συρροές (τα 184 στο ΚΥΤ Καρά Τεπέ) και 25 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, ενώ 174 βρίσκονται στην Περιφέρεια Αττικής.

Κι ενώ μέχρι πριν λίγες ημέρες το σενάριο καθολικής απαγόρευσης κυκλοφορίας στην Αττική αποκλειόταν ως «ακραίο» τόσο από επιστήμονες όσο και από τα κυβερνητικά στελέχη, πλέον οι φωνές που μιλούν ανοιχτά για lockdown στην Αττική, προκειμένου να ανακοπεί το δεύτερο κύμα κορωνοϊού, πληθαίνουν.

Από τους θερμότερες υποστηρικτές μιας καθολικής απαγόρευσης κυκλοφορίας, ο λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Νίκος Σύψας, ο οποίος μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι το πρωί της Τρίτης επανέλαβε ότι «βρισκόμαστε ένα βήμα πριν».

«Η πραγματική διάσταση είναι ότι στη σκάλα του συναγερμού είμαστε στο πορτοκαλί. Αυτό σημαίνει απαγόρευση κυκλοφορίας. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να εκτραπεί η κατάσταση», προειδοποίησε ο καθηγητής τονίζοντας την ανάγκη «να δράσουμε προκαταβολικά και προληπτικά».

Στη συνέχεια εξήγησε πώς ακριβώς σχεδιάζεται το lockdown. «Θα κάνουμε lockdown περιοδικά, θα γίνει για 2 βδομάδες μέχρι να πέσει η καμπύλη της επιδημίας, μετά αν ξαναχρειαστεί θα ξαναγίνει για άλλες δυο βδομάδες», περιέγραψε διευκρινίζοντας ότι θα κλείσουν και τα σχολεία.

Πιέσεις στο σύστημα υγείας

Μία ακόμη πηγή ανησυχίας για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα εν μέσω δεύτερου κύματος, είναι η αύξηση των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ.

Τη Δευτέρα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι 79 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. «Θα κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν, θα συνεχίσουμε να ανοίγουμε ΜΕΘ», ξεκαθάρισε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

«Στις αρχές Οκτωβρίου εγκαινιάζονται οι 50 κλίνες ΜΕΘ στο Σωτηρία και άλλες 12 στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας και ακολουθούν οι 174 μέχρι το Δεκέμβριο, που είναι η δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και προχωράμε», ανέφερε ο κ. Κικίλιας.

Ενώ πρόσθεσε:«Αλλά αν δεν προσέξουμε, αν αμελήσουμε να είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας, αντίθετοι με τα υγειονομικά πρωτόκολλα, δεν αντέχουμε όσες και να έχουμε».

Τρεις οι νεκροί μέσα σε λίγες ώρες, 347 συνολικά

Παράλληλα, τη Δευτέρα μεγάλωσε ακόμη περισσότερο η λίστα των νεκρών από επιπλοκές του κορωνοϊού, με αποτέλεσμα αυτή να ανέρχεται στους 347.

Τελευταίο θύμα, ένας 59χρονος, ο οποίος νοσηλευόταν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας. Νωρίτερα, δύο ακόμα ασθενείς έχασαν την ζωή τους.

Πρόκειται για μία ηλικιωμένη και έναν 25χρονο από το Μπαγκλαντές. Και οι δύο νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».

Ο 25χρονος έπασχε από λευχαιμία.

Τα τελευταία στοιχεία

Συνολικά 453 νέα κρούσματα κορωνοϊού ανακοινώθηκαν σήμερα στη χώρα, εκ των οποίων τα 195 συνδέονται με γνωστές συρροές (τα 184 στο ΚΥΤ Καρά Τεπέ) και 25 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται έτσι στα 15.595, εκ των οποίων το 55.8% άνδρες.

Τα 2.618 (16.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 6.592 (42.3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Συνολικά 79 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. Οι 24 (30.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 87.3%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 181 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Ο «χάρτης» των νέων κρουσμάτων

Από τα 453 επιπλέον κρούσματα που δηλώθηκαν, τα 426 είναι εγχώρια κρούσματα και τα 195 συνδέονται με γνωστές συρροές. Από αυτές τις συρροές, οι 184 συνδέονται με το ΚΥΤ στο Καρά Τεπέ.

Αναλυτικότερα:

  • 25 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
  • 2 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο.
  • 174 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 11 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
  • 5 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης (εκ των οποίων 1 αναφέρει ταξίδι στη Χαλκιδική)
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αργολίδας
  • 5 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ζακύνθου
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηλείας
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καρδίτσας
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κοζάνης
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
  • 7 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστή συρροή
  • 184 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου, όλα συνδεόμενα με το ΚΥΤ στο Καρά Τεπέ
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πέλλας
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σερρών
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σποράδων
  • 18 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων εκ των 3 συνδέονται με γνωστή συρροή
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φωκίδας
  • 19 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Χειμάρρα: Σοβαρές καταγγελίες από Έλληνες – «Αρπάζουν τις περιουσίες μας»

Χειμάρρα: Σοβαρές καταγγελίες από μέλη της ελληνικής εθνικής μειονότητας...

Ράγισαν καρδιές στην κηδεία του αστυνομικού που πυροβολήθηκε κατά λάθος από τον αδερφό του

Ράγισαν καρδιές στο τελευταίο «αντίο» στον 25χρονο αστυνομικό ο...

Κακοκαιρία Ιανός: Εικόνες βιβλικής καταστροφής στην Κεφαλονιά – Θάφτηκαν σπίτια και αυτοκίνητα

Οι καταρρακτώδεις βροχές και οι θυελλώδεις άνεμοι προκάλεσαν πολλά...