Στην Ελλάδα ο Μάικ Πομπέο: Η Σούδα, οι φρεγάτες και το μήνυμα στην Τουρκία

Μοιραστειτε το

Επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα πραγματοποιεί ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ – Γιατί επιλέγει να πάει σε Θεσσαλονίκη και Κρήτη – Τι παζαρεύσει και τι θα ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση

Είναι η δεύτερη επίσημη επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στην Ελλάδα μέσα σε έναν χρόνο.Μόνο που αυτή τη φορά υπάρχει μια πρωτοτυπία: Ο κ. Πομπέο δεν θα επισκεφτεί την Αθήνα.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη όπου θα συναντηθεί με τον Νίκο Δένδια. Στη συνέχεια θα επισκεφτεί τη βάση της Σούδας και θα φιλοξενηθεί από τον πρωθυπουργό στο σπίτι της οικογένειας Μητσοτάκη.

Να σημειωθεί ότι δεν θα είναι η «πρώτη» Αμερικανού αξιωματούχου στη βίλα Μητσοτάκη.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος είχε φιλοξενηθεί από τον τότε πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη τον Ιούλιο του 1991.

Τι λέει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Σύμφωνα με αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η επίσκεψη Πομπέο έχει ως βασικό αντικείμενο την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων, με έμφαση στους τομείς της ενέργειας και της ασφάλειας.

«Αυτό θα είναι το δεύτερο ταξίδι του υπουργού Πομπέο στην Ελλάδα. Μόλις πριν από ένα χρόνο πήγαμε στην Αθήνα για τον Στρατηγικό Διάλογο.

Νομίζω ότι το γεγονός ότι επιστρέφουμε θα υπογραμμίσει πόσο ισχυροί έχουν γίνει οι δεσμοί ΗΠΑ-Ελλάδας τα τελευταία χρόνια.

Οι σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας είναι πραγματικά σε ιστορικά υψηλό επίπεδο και αυτή η επερχόμενη επίσκεψη θα υπογραμμίσει τις επιτυχίες στις διμερείς σχέσεις», ανέφερε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Πρόσθεσε ότι:

«Οι ΗΠΑ χαιρετίζουν την ανακοίνωση για την επανάληψη των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Είμαι βέβαιος ότι το συγκεκριμένο θέμα θα συζητηθεί στην επίσκεψη».

Οι στόχοι

Πέρα από τις επίσημες δηλώσεις, η επίσκεψη Πομπέο έχει ως στόχους:

-Να ενισχύσει το διπλωματικό αποτύπωμα των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο σε μια περίοδο όπου έχει γενικευτεί η αίσθηση ότι η υπερδύναμη έχει ως ένα βαθμό αποσυρθεί.

-Να σταλεί εμμέσως μήνυμα στην Άγκυρα, αφού ο κ . Πομπέο «σπάει» την παράδοση που θέλει τους Αμερικανούς αξιωματούχους όταν επισκέπτονται την Ελλάδα να επισκέπτονται και την Τουρκία -και το αντίστροφο. Υπενθυμίζεται ότι όταν στις 12 Σεπτεμβρίου ο κ. Πομπέο στην επίσκεψή του στην Κύπρο συναντήθηκε με τον Νίκο Αναστασιάδη αλλά όχι με τον κ. Ακιντζί.

-Να προωθήσει την επέκταση της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας – ΗΠΑ.

Το εξοπλιστικό

Στόχος του κ. Πομπέο είναι ακόμα να δηλώσει το αμερικανικό «παρών» για το εξοπλιστικό πρόγραμμα μαμούθ που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των F-16 εκτελείται από τη Lockheed Martin, ενώ αμερικανικά είναι και τα 4 ελικόπτερα που θα προμηθευτεί το Ναυτικό.

Οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται ακόμα για τα προγράμματα των τεσσάρων νέων φρεγατών, καθώς και της αναβάθμισης των υπαρχουσών φρεγατών ΜΕΚΟ.

Στα πλεονεκτήματα των ΗΠΑ είναι το ενδιαφέρον που έχουν δείξει Αμερικανοί επενδυτές για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας τα οποία θα μπορούσαν να αναλάβουν μέρος του έργου.

Στις 21 Σεπτεμβρίου επισκέφτηκε τα Ναυπηγεία αμερικανική αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τον επικεφαλής του κρατικού χρηματοδοτικού οργανισμού των ΗΠΑ (DFC), Άνταμ Μπόιλερ, τον αναπληρωτή υπουργό Ενέργειας, Μάθιου Ζάις, την πρόεδρο της τράπεζας Εισαγωγών – Εξαγωγών, Κίμπερλι Ριντ, και τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πει στη ΔΕΘ:

«Ενεργοποιούμε την αμυντική μας βιομηχανία. Ήδη στα ναυπηγεία Ελευσίνας αμερικανικά κεφάλαια επενδύονται στον εκσυγχρονισμό τους. Στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά σύντομα εισέρχεται στρατηγικός επενδυτής διατηρώντας τις θέσεις εργασίας. Ολοκληρώθηκε η διαγωνιστική διαδικασία, έπεται το αμέσως επόμενο διάστημα η ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης της ΕΛΒΟ και αναδιοργανώνεται η ΕΑΒ, ώστε να μετατραπεί σε κέντρο συντήρησης αεροσκαφών για την ευρύτερη περιοχή».

Το αποτύπωμα

Τέλος, δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία ότι ο Μάικ Πομπέο θα προωθήσει κινήσεις για τη «μείωση του στρατιωτικού αποτυπώματος» στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ διέψευσε ότι η αμερικανική πρόταση αφορά την απόσυρση των όπλων «πρώτου πλήγματος.»

Ωστόσο, πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν μικρότερη παρουσία στην περιοχή του Ναυτικού και της Αεροπορίας της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Αναδρομικά: Οι τελευταίες αλλαγές, τα «παραθυράκια» και οι εκπλήξεις (ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ)

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση του "μαύρου...

Ελληνοτουρκικός διάλογος με σφραγίδα Μέρκελ – «Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Μητσοτάκης

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επανέναρξη των...

Κύπρος: Στην Αθήνα αύριο η πρόεδρος της κυπριακής Βουλής και πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου

Διαδοχικές συναντήσεις της προέδρου του ΔΗΣΥ Αννίτας Δημητρίου με...