Στην «απομόνωση» ο Τραμπ και υπό την απειλή της 25ης τροπολογίας

Μοιραστειτε το

«Τζο Μπαίντεν και Καμάλα Χάρις θα είναι ο πρόεδρος και η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ σύμφωνα με τα ψηφοδέλτια που μας παραδόθηκαν» ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα η γερουσιαστής Άμι Κλόμπουτσαρ, εν μέσω χειροκροτημάτων, στην σκιά των πρωτοφανών- αιματηρών- επεισοδίων με την εισβολή οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο χθες το βράδυ. Σύμφωνα με τον Μάικ Πενς, ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ κέρδισε 306 εκλέκτορες και ο απερχόμενος κέρδισε 232 εκλέκτορες.

Την ίδια στιγμή ο Ντόναλντ Τραμπ, που πλέον είναι πολιτικά απομονωμένος,μετά τις συνεχεία παραιτήσεις αξιωματούχων υπόσχεται ότι θα παραδώσει ομαλά την εξουσία. Ωστόσο συνεχίζει την αμετανόητη στάση του επιμένοντας στους ανυπόστατους ισχυρισμούς περί «κλοπής», χωρίς να καταδικάζει τα σοκαριστικά γεγονότα, παρά τις σχετικές εκκλήσεις.

Πάντως γίνονται συζήτησεις για καθαίρεση του Ρεπουμπλικανού Προέδρου από τώρα και όχι στις 20 Ιανουαρίου, οπότε θα ορκιστεί ο Μπάιντεν. 

Ο Τσακ Σούμερ, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στη Γερουσία ζήτησε από τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς να προσφύγει στην 25η τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος προκειμένου να απομακρυνθεί άμεσα από το αξίωμά του ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, δηλώνοντας ότι αν δεν το πράξει, τότε το Κογκρέσο πρέπει να ξεκινήσει μια διαδικασία παραπομπής του Ρεπουμπλικάνου μεγιστάνα με σκοπό την καθαίρεσή του.

Ακόμα και υπουργοί της κυβέρνησης, ήταν ανάμεσα στους αξιωματούχους που συζητούν το ενδεχόμενο την πιθανότητα, έστω κι αν δεν μένουν παρά δύο εβδομάδες πριν από το τέλος της προεδρίας, της χειρότερης στην πρόσφατη ιστορίας των ΗΠΑ.  

Ο  Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Άνταμ Κίνζιγκερ ζήτησε  την προσφυγή στην 25η τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος.  

«Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο πρόεδρος έχει χάσει την επαφή, όχι μόνο με τα καθήκοντά ή ακόμη και με τον όρκο του, αλλά και με την ίδια την πραγματικότητα», ανέφερε σε ένα βίντεο που ανάρτησε στο Twitter.

Το χάος στο Καπιτώλιο συντάραξε τους Αμερικανούς και συγκέντρωσε την μήνι των ηγετών της παγκόσμιας κοινότητας.αλλά και του Τύπου, εντός και εκτός ΗΠΑ.

«Η Δημοκρατία δέχεται επίθεση»  είναι ο τίτλος του εξωφύλλου του περιοδικού TIME. «Μετά σπό τέσσερα χρόνια στο θώκο του, ο Τραμπ ποδοπάτησε τις πολιτικές νόρμες, επιτέθηκε στους δημοκρατικούς θεσμούς, επιχείρησε να απαξιώσει κυβερνητικές υπηρεσίες, προώθησε αβάσιμες θεωρίες συνωμοσίας και παραπέμφθηκε από την Βουλή», σημείωσε η εφημερίδα Wasgington Post, Ακόμη και το άλλοτε φίλα προσκείμενο Fox News καυτηρίαζε τις επαίσχυντες σκηνές στο κτίριο του Καπιτωλίου. 

Σκληρή κριτική στον Ντόναλντ Τραμπ ασκεί με άρθρο του στο Politico ο δημοσιογράφος John F. Harris.  

Το κείμενο αναφέρεται στις επιλογές του απερχόμενου προέδρου και στην προσπάθειά του να κάνει την Αμερική «χώρα σκ…ά».

Αν αυτό συνέβαινε κάπου άλλου θα ήταν κάτι που ο ίδιος ο Τραμπ θα χαρακτήριζε «σκ…ά», αναφέρει το άρθρο, αλλά δεν συνέβη αλλού. Συνέβη στην καρδιά της Αμερικής, «συνέβη στην παλαιότερη δημοκρατία του κόσμου και με αυτήν την έννοια δείχνει τι συμβαίνει όταν κάποιος μεταφέρει την πολιτική της εποχής Τραμπ στον λογικό της προορισμό».

Τουλάχιστον για δύο εβδομάδες θα επεκταθεί το «μπλόκο» των Facebook και Instagram στον Ντόναλντ Τραμπ, μετά τα πρωτοφανή χθεσινά γεγονότα στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ.

Οι παραιτήσεις

Ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας στον Λευκό Οίκο Ματ Πότινγκερ παραιτήθηκε, ενώ μεγαλώνει ο κατάλογος των αξιωματούχων που αποχωρούν από την κυβέρνηση.

Ο προϊστάμενος του Πότινγκερ, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Ρόμπερτ Ο’Μπράιαν, δεν σχεδιάζει να παραιτηθεί, δήλωσε ο αξιωματούχος.

«Συνεχίζει να παραμένει μια ισχυρή ομάδα Εθνικής Ασφάλειας στο υπουργείο Εξωτερικών, στο υπουργείο Άμυνας, Οικονομικών, στις υπηρεσίες πληροφοριών και το Συμβούλιο Εθνικής Άμυνας».

Κυβερνητικός αξιωματούχος χαρακτήρισε τον Τραμπ ως έναν «ολοένα και πιο απομονωμένο» άνθρωπο και είπε ότι οι «αξιωματούχοι Εθνικής Ασφάλειας που είναι πιστοί στον όρκο τους στο Σύνταγμα θα παρακολουθούν έως την ημέρα της Ορκωμοσίας και τότε θα μεταβιβάσουν την εξουσία στον νομίμως εκλεγέντα νέο πρόεδρο».

Χθες παραιτήθηκαν επίσης δύο υψηλόβαθμοι σύμβουλοι της Πρώτης Κυρίας Μελάνια Τραμπ. Η Στέφανι Γκρίσαμ παραιτήθηκε από τα καθήκοντα που είχε ως προσωπάρχης της Πρώτης Κυρίας.

 

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Μέγας ΠΑΟΚ στα πλέι οφ του Conference League

Το πληρέστερο portal ψυχαγωγίας. Σινεμά, Θέατρο, Γεύση, Citylife, Εικαστικά,...

Άσκηση: Πόσος χρόνος αρκεί για να βελτιώσει τη μνήμη

Η άσκηση δεν αποτελεί σύμμαχο μόνο της σωματικής υγείας,...

Τι να κάνετε αν σας πιάσει διάρροια

Σε όλους μας μπορεί να συμβεί να αισθανθούμε εκείνη...