ΣτΕ: Νόμιμο αλλά με «αστερίσκους» το ΠΔ για την Προεδρία της Κυβέρνησης | newsbreak

Μοιραστειτε το

To Συμβούλιο της Επικρατείας αφήνει έκθετη την κυβέρνηση Μητσοτάκη, αμφισβητώντας ευθέως τη συνταγματικότητα βασικών σημείων του Προεδρικού Διατάγματος που αφορά την Προεδρία της Κυβέρνησης.

Το ΣτΕ πέρασε ως νόμιμο το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τη δημιουργία της Προεδρίας της Κυβέρνησης, αλλά με παρατηρήσεις για σημεία αντισυνταγματικότητας, για τα οποία μάλιστα εκφράζει ενστάσεις:

  • Για τη γραμματική διατύπωση περί «κρατικής εποπτείας» του Τύπου και δεύτερον πως η ραδιοφωνία και η τηλεόραση (ΑΠΕ- ΕΡΤ) υπάγονται στον «άμεσο έλεγχο του Κράτους».
  • Για την στελέχωση σε προσωπικό και το κόστος λειτουργιας που κατά το ΣτΕ είναι αυξημένο.

«Κρατικός έλεγχος»

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το dikastiko.gr, για την ΕΡΤ και το ΑΠΕ αναφέρει πως θα πρέπει να διαγραφεί η μνεία σε «άσκηση της κρατικής εποπτείας στα μέσα ενημέρωσης». Γιατί «κατά το άρθρο 14 του Συντάγματος δεν νοείται σύστημα κρατικής εποπτείας του Τύπου», ενώ κατά το άρθρο 15 παρ. 2 του Συντάγματος η ραδιοφωνία και η τηλεόραση υπάγονται στον «άμεσο έλεγχο του Κράτους», έννοια που υπερβαίνει, ως προς την έκταση και το περιεχόμενο, την έννοια της κρατικής εποπτείας, φορέας δε ελέγχου και επιβολής κυρώσεων στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα είναι αποκλειστικώς το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης και όχι η Κεντρική Δημόσια Διοίκηση».

Πέρα από αυτά, συνεχίζουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, «επισημαίνεται, βεβαίως, στον κανονιστικό νομοθέτη ότι, εφόσον το κρίνει σκόπιμο, μπορεί να θέσει ως επιχειρησιακό στόχο της ως άνω Διεύθυνσης την εν γένει παρακολούθηση των όρων λειτουργίας των μέσων ενημέρωσης».

Η στελέχωση και το κόστος

Το ΣτΕ αναφέρεται στο κόστος του προυπολογισμού για τη στελέχωση της προϋπολογισμού, που σύμφωνα με νεότερα έγγραφα φέρνει «πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση σε βάρος των εγγεγραμμένων πιστώσεων του ειδικού φορέα “Προεδρία της Κυβέρνησης”, συνολικού ύψους 184.800 ευρώ για το έτος 2020 και 554.400 ευρώ για κάθε επόμενο έτος».

Επιπρόσθετα, όπως προκύπτει από έγγραφο της Προεδρίας της Κυβέρνησης, «οι πρόσθετες ανάγκες της ΠτΚ αναμένεται να ανέλθουν σε 1.700.000 ευρώ κατ’ έτος επιπλέον σε σχέση με τα ποσά που προβλέπονται με τον ψηφισθέντα προϋπολογισμό οικ. έτους 2020».

Θέμα όμως θέτει το ΣτΕ και «το σύνολο των θέσεων της ΠτΚ (που) ανέρχεται σε 440, εκ των οποίων 100 θέσεις μετακλητών υπαλλήλων και 340 οργανικές θέσεις μόνιμων υπαλλήλων δημοσίου δικαίου ή ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και δημοσιογράφων».

Το ΣτΕ παρατηρεί, όμως ότι στο ίδιο αυτό άρθρο 24, υπάρχουν ανακολουθίες ως προς τον αριθμό των θέσεων και ζητεί από τη Διοίκηση, «με δική της ευθύνη, να άρει τις αντιφάσεις αυτές».

Πέρα από τις αριθμητικές αυτές ανακολουθίες, οι σύμβουλοι Επικρατείας, διατυπώνουν τις ενστάσεις τους ως προς τον τρόπο στελέχωσης της ΠτΔ με έμψυχο υλικό (προσωπικό), λόγω των περιορισμών που θέτει το άρθρο 103 του Συντάγματος.

Όπως αναφέρει η γνωμοδότηση του ΣτΕ:

«Στη Δημόσια Διοίκηση, η οποία, κατά τον κανόνα της παραγράφου 1 του άρθρου 103 του Συντάγματος, στελεχώνεται από μόνιμους δημοσίους υπαλλήλους, δηλαδή, πρόσωπα συνδεόμενα με το κράτος ή άλλους φορείς δημόσιας εξουσίας με ειδική νομική σχέση και υπαγόμενα σε ειδικό νομικό καθεστώς δημοσίου δικαίου, είναι δυνατόν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους και πρόσωπα, συνδεόμενα με τους εν λόγω φορείς με σχέση ιδιωτικού δικαίου. Η σύναψη συμβάσεων ιδιωτικού δικαίου μεταξύ φορέων δημόσιας εξουσίας και των προσώπων, αντικείμενο της οποίας είναι η παροχή εργασίας εκ μέρους των τελευταίων, δεν μπορεί να αποτελεί τον κανόνα για τη στελέχωση της Δημόσιας Διοίκησης και τελεί υπό τις αυστηρές προϋποθέσεις που θέτουν οι παράγραφοι 2, 3 και 8 του άρθρου 103 του Συντάγματος».

Πηγή
Author: Ch-newsroom

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα