Στα μαχαίρια Αναστασιάδης -Χρυσόστομος για δύο κράτη στην Κύπρο

Μοιραστειτε το

Για μια ακόμη φορά ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.Χρυσόστομος προκαλεί “πολιτικό σεισμό” στην Κύπρο .Σε συνέντευξή του στον “Πολίτη” αποκάλυψε ότι το 2017 ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης συζητούσε  για τη δημιουργία δύο κρατών γεγονός που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.

Ο Κύπριος πρόεδρος σε γραπτή  δήλωση του αναφέρει ότι δεν   έγινε τέτοια συζήτηση   γιατί η λύση των δύο κρατών θα ήταν “εναντίον” του κυπριακού Ελληνισμού.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις  για το Κυπριακό ο  κ.Χρυσόστομος αποκάλυψε  πως “ο Πρόεδρος σε συζητήσεις που είχαμε μου έλεγε πως έβλεπε τη λύση δύο κρατών και εγώ διαφώνησα έντονα μαζί του”. Όπως  είπε δύο κράτη δεν μπορούν να γίνουν γιατί δεν θα το δεχτεί ο λαός.

Για τη  θέση σήμερα του κ.Αναστασιάδη τόνισε  ότι αυτή έχει αλλάξει  προσθέτοντας πως τη λύση των δύο κρατών “δεν τη θέλει η Ευρώπη. Μόλις γίνουν δύο κράτη, θα κατακλυστεί η Κύπρος από Τούρκους εκ Τουρκίας. Από την ΕΕ δεν παίρνουμε τέτοια άδεια, άρα η βόρεια Κύπρος πρέπει να φύγει από την Ευρώπη”.

Ο Αρχιεπίσκοπος προχώρησε ένα βήμα παραπέρα  επισημαίνοντας πως το κυπριακό δεν λύνεται  και πως αυτό πλέον το έχει καταλάβει ο κ.Αναστασιάδης.

Οι δηλώσεις αυτές και κυρίως τα περί δύο κρατών προκάλεσαν την δυσφορία του Κύπριου Προέδρου ο οποίος σε απάντησε στον κ.Χρυσόστομο γραπτώς :

Αναφερόμενος στη σημερινή συνέντευξη του Μακαριοτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου στην εφημερίδα «Πολίτης», επιθυμώ να διευκρινίσω τα ακόλουθα:

Αποτελεί γεγονός πως μετά το ναυάγιο των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά, τον Ιούλιο του 2017, είχα σειρά συναντήσεων μεταξύ των οποίων, όπως ήταν φυσικό, και με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου.
Κατά τη συνάντηση ανέλυσα τους λόγους του ναυαγίου της Διάσκεψης, ως αποτέλεσμα της εμμονής της Τουρκίας σε αξιώσεις που άπτονταν της ασφάλειας των Ελληνοκυπρίων αλλά και της βιωσιμότητας μιας λύσης που με βάση τις εν λόγω αξιώσεις ανέτρεπαν στην ουσία την πολιτική ισότητα, προς όφελος των Τουρκοκυπρίων και της Τουρκίας”.

Σε άλλο σημείο της απάντησης υποστηρίζει ότι  ο κ.Χρυσόστομος  αφέθη να αντιληφθεί άλλως από τις θέσεις μου”:

“Στον διάλογο που ακολούθησε, αφού αναλύθηκαν οι στόχοι της Τουρκίας, κοινή ήταν η αντίληψη πως η λύση δύο κρατών δεν ήταν δυνατόν να γίνει αποδεκτή, διότι πέραν της μη αποδοχής ενός ανάλογου καθεστώτος από τον ΟΗΕ και την ΕΕ, θα ήταν και εις βάρος της ασφάλειας του Κυπριακού Ελληνισμού. Με λυπεί αν εκ του όλου διαλόγου, ο Μακαριότατος αφέθη να αντιληφθεί άλλως από ό,τι οι θέσεις μου. Εξάλλου, στις πολυάριθμες συναντήσεις που ακολούθησαν, όπως και ο ίδιος δηλώνει, διαπίστωσε πως δεν υποστήριζα ανάλογες θέσεις.

Τέλος ο κ.Αναστασιάδης  ξεκαθάρισε  ότι παραμένει σταθερός τις θέσεις του:  “Με την ευκαιρία θέλω να επαναλάβω πως παραμένω σταθερός στις προτάσεις που υπέβαλα από τον Σεπτέμβριο του 2017 προς τον ΓΓ των ΗΕ και έκτοτε έχω, σε σωρεία επιστολών μου, επαναδιατυπώσει πως οι θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς παραμένουν αμετάβλητες, με στόχο τη συνέχιση των συνομιλιών από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά και στη βάση του Κοινού Ανακοινωθέντος του Βερολίνου, της 25ης Νοεμβρίου 2019”.

Πηγή
Author: editor14

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Βόρεια Κορέα: Φόβοι για 200 νεκρούς από την κατάρρευση σήραγγας μετά την τελευταία πυρηνική δοκιμή

Μια σήραγγα στην περιοχή πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας...

Έτοιμη για διαπραγμάτευση η Ιταλική κυβέρνηση μετά το δημοψήφισμα σε Βένετο και Λομβαρδία

«Έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγμάτευση», δηλώνει η κυβέρνηση της Ρώμης,...

Τραγωδία στην Καβάλα: Νεκρός 46χρονος από ηλεκτροπληξία

Τραγικό θάνατο από ηλεκτροπληξία βρήκε ένας 46χρονος άνδρας στη...

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Εφικτή μια βιώσιμη ειρηνευτική συμφωνία, λένε οι ηγέτες Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν

Αισιόδοξοι πως είναι εφικτή η σύναψη μιας βιώσιμης ειρηνευτικής...