Στα κάγκελα η αντιπολίτευση με τη δήλωση Συρίγου για τη Χούντα

Μοιραστειτε το

Φωτιές άναψε στη Βουλή ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος όταν ισχυρίστηκε ότι η Χούντα των Συνταγματαρχών δεν έπεσε από τις λαϊκές αντιδράσεις αλλά λόγω του Κυπριακού

Οι δηλώσεις του κ. Άγγελου Συρίγου προκάλεσαν τεράστιες αντιδράσεις τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ, όσο βεβαίως και από πλευράς ΚΚΕ και ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Συρίγος κατά την τοποθέτησή του ανέφερε μεταξύ άλλων ότι παρά την «φωτεινότητα» της εξέγερσης του Πολυτεχνείου η χούντα «δυστυχώς» δεν έπεσε από μαζικές λαϊκές αντιδράσεις, αλλά λόγω της Κυπριακής τραγωδίας, ενώ σε άλλο σημείο μίλησε για τις «μυθικές διαστάσεις» που απέκτησε το Πολυτεχνείο κατά τα μεταπολιτευτικά χρόνια. Τα όσα είπε ο υφυπουργός Παιδείας προκάλεσαν άμεσα την αντίδραση των βουλευτών της Κουμουνδούρου με τον κ. Χρήστο Γιαννούλη να κάνει λόγο για ιστορική προσβολή και να αναρωτιέται αν είναι «νοσταλγός του ‘67».

Βούτσης: Να σβηστούν από τα πρακτικά

Ανάλογη ήταν και η αντίδραση του πρώην πρόεδρου της Βουλής Νίκου Βούτση: «Όλα όσα είπε ο Υφυπουργός για την μεταπολίτευση και το πανεπιστήμιο υπηρετούν την στρατηγική που επί τρία χρόνια εδώ ακούμε. Μια στρατηγική αναθεώρησης του κοινωνικού και πολιτικού κεκτημένου της μεταπολίτευσης . Πήρα το λόγο για να εγκαλέσω κ. Συρίγο», είπε ο κ. Βούτσης. Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής ζήτησε να αφαιρεθεί από τα πρακτικά της Βουλής το αρχικό αφήγημα «περί μύθων στην μαζική λαϊκή αντίδραση στη δικτατορία και υπογράμμισε σε έντονο ύφος: «Σε αυτή την αίθουσα την τελευταία δεκαετία απ’ όπου έχουν περάσει και πιο ακραίες δεξιές, ακροδεξιές και φιλοφασίζουσες δυνάμεις ουδέποτε προβλήθηκε αυτό το αφήγημα. Γνωρίζετε κ. Συρίγο ότι κατά την διάρκεια της δικτατορίας υπήρξαν μεγάλες εκδηλώσεις. Από την κηδεία Παπανδρέου και άλλες πέραν τον γεγονότων πολυτεχνείου και της εξέγερσης της Νομικής. Υπήρχαν επίσης ξερονήσια ή άνθρωποι στο εξωτερικό από όλο το πολιτικό φάσμα που ήθελαν να διαδηλώσουν αλλά δεν το έκαναν γιατί υπήρχαν συλλήψεις. Η προσπάθειά σας να ξαναγράψετε την ιστορία εκείνης της περιόδου είναι άκρως απαράδεκτη, είναι ύβρις γι αυτή την αίθουσα. Είναι απολύτως ανιστόρητο. Λυπάμαι πολύ».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης που είπε «η παρέμβαση του Υφυπουργού είναι προσβλητική. Να ανασκευάσει».

Θέση πήρε και για το θέμα η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής Νάντια Γιαννακοπούλου που σημείωσε ότι «κανείς μα κανείς δε μπορεί να αμφισβητεί τους αγώνες του λαού και του φοιτητικού κινήματος απέναντι στην χούντα».

Παφίλης: Ντροπή σας

Στο θέμα παρενέβη και ο κ. Θανάσης Παφίλης του ΚΚΕ και τόνισε απευθυνόμενος στον κ. Συρίγο: «το να σας πω δεν ντρέπεστε είναι λίγο. Τα είπατε συνειδητά. Η αντίσταση στη χούντα άρχισε σε δύσκολες συνθήκες με την κήρυξη δικτατορίας και πήρε πολλές μορφές. Δεν ήταν μόνο η στιγμή του Πολυτεχνείου. Αυτά δεν τα διαβάσατε ποτέ; Αν νομίζετε ότι με τα ανιστόρητα που λέτε θα βάλετε φρένο στο φοιτητικό κίνημα και τους κοινωνικούς αγώνες είστε γελασμένος. Δεν θα σταματήσει το κίνημα γιατί τα συνθήματα του πολυτεχνείου είναι ακόμα επίκαιρα: Ψωμί Παιδεία Ελευθερία. Εσείς κάνετε εμπόριο. Θα φουντώσει ακόμα περισσότερο».

Σε μια προσπάθεια πυροσβεστικής παρέμβασης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος τη ΝΔ Χάρης Θεοχάρης υπογράμμισε ότι «Η ΝΔ τίμησε τιμά και θα τιμά τον αγώνα του ελληνικού λαού στο Πολυτεχνείο χωρίς αστερίσκους και περιστροφές. Αγώνα πολιτικό κατά της καταπίεσης και όχι αγώνα κομματικό. Αγώνα επωνύμων και ανωνύμων. Και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά γιατί η ΝΔ ιδρύθηκε από τον Κ. Καραμανλή Καραμανλή που ήταν εξόριστος στην επταετία και πάλεψε για την πτώση της χούντας και για την επιστροφή της χώρας στην Δημοκρατία. Όλα τα υπόλοιπα είναι παραπλανητικά».

Επανήλθε ο Συρίγος αργότερα

«Είναι προφανές ότι ένας τέτοιος λόγος ενοχλεί την αντιπολίτευση» απάντησε ξανά ο κ. Συρίγος και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Ο λόγος είναι καταγεγραμμένος στη Βουλή. Ανέφερα ότι το πιο σημαντικό γεγονός της εποχής ήταν το Πολυτεχνείο. Υπήρχαν επίσης και άλλα γεγονότα όπως η παλλαϊκή συμμετοχή του λαού στη κηδεία του Παπανδρέου. Δυστυχώς, όμως δεν υπήρξαν οι μαζικές λαϊκές αντιδράσεις που θα έριχναν το καθεστώς…». Παράλληλα, ο κ. Συρίγος υπογράμμισε ότι από ορισμένους υπήρξε προσπάθεια διαστρέβλωσης των λεγομένων του από άτομα που δεν ήταν μέσα στην αίθουσα. Όπως είπε «κάποιοι που δεν ήταν μέσα στην αίθουσα επιδιώκουν «να αλλάξουμε την συζήτηση από το νομοσχέδιο και να αρχίσουμε να λέμε πόσοι αντιστάθηκαν στην Χούντα και πόσοι δεν αντιστάθηκαν. Δεν απέχω από την ομιλία μου ούτε κεραία. Με κάθε σεβασμό σε όλους τους γενναίους που αντιστάθηκαν κατά της δικτατορίας αλλά δεν έπεσε γι΄ αυτό το λόγο η δικτατορία».

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση του "μαύρου...

Ελληνοτουρκικός διάλογος με σφραγίδα Μέρκελ – «Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Μητσοτάκης

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επανέναρξη των...

Συνάντηση Λαφαζάνη με Mélenchon – Για μια εναλλακτική Ευρώπη

Συνάντηση Λαφαζάνη με Mélenchon πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (28/10) το μεσημέρι...