Στα δικαστήρια η Greenpeace κατά της Ολλανδικής κυβέρνησης για την KLM

Μοιραστειτε το

Η οργάνωση ζητά από τη δικαιοσύνη να μπλοκάρει την κρατική βοήθεια ύψους 3,4 δισ. ευρώ προς την KLM, με το επιχείρημα ότι δεν υπάρχει όρος που να υποχρεώνει την αεροπορική εταιρεία να γίνει περιβαλλοντολογικά πιο βιώσιμη.

«Η κλιματική αλλαγή είναι επικίνδυνη και συμβαίνει τώρα» δήλωσε ο Φρανκ Πίτερς, εκ των δικηγόρων της Greepeace, στην ακρόαση που έγινε σήμερα σε δικαστήριο της Χάγης. «Και η κυβέρνηση έχασε μια ευκαιρία να αντιμετωπίσει την μόλυνση που προκαλούν οι αεροπορικές εταιρείες τώρα». 

Μετά από μήνες διαπραγματεύσεων, η Ολλανδική κυβέρνηση συμφώνησε να προσφέρει στην KLM πακέτο βοήθειας για να μπορέσουν τα αεροπλάνα της να συνεχίσουν να πετάνε εν μέσω της πανδημίας. Μεταξύ των όρων για την χορήγηση αυτού του πακέτου διάσωσης, εκτός των περικοπών στο κόστος λειτουργίας, ήταν και στόχοι για το περιβάλλον και τον θόρυβο, στους οποίους επέμενε η Βουλή της χώρας. Αυτοί οι όροι προέβλεπαν την μείωση των ρύπων στο μισό ανά επιβάτη μέχρι το 2030, σε σχέση με τα επίπεδα του 2005.

Η Greenpeace όμως πιστεύει ότι δεν θα μειωθεί έτσι το σύνολο των ρύπων, όσο συνεχίζεται να αυξάνεται ο αριθμός των επιβατών. 

Η κυβέρνηση από την άλλη πλευρά, υποστηρίζει ότι οι όροι που έχει θέσει συνάδουν με τις διεθνείς συμφωνίες για τις αερομεταφορές και ότι αυστηρότεροι όροι θα γονατίσουν την εταιρεία που προσπαθεί να σώθει. 

«Πιο αυστηροί όροι για το κλίμα θα σημαίνει και υψηλότερο κόστος και μειονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών της εταιρείας» δήλωσαν οι δικηγόροι του κράτους. «Ενώ μια εντολή να σταματήσει η χορήγηση της βοήθειας θα πλήξει τη δυνατότητα της KLM να δανειστεί από τις αγορές, πράγμα που σημαίνει κίνδυνο χρεοκοπίας της».

Το δικαστήριο θα ανακοινώσει την απόφασή του στις 9 Δεκεμβρίου. Η KLM προς το παρόν λειτουργεί με 40% έως 50% πληρότητα και τον περασμένο μήνα ανέφερε ζημιές 1,7 δισ. ευρώ για το πρώτο 9μηνο του έτους. Εχει ήδη εισπράξει 1 δισ. από την κρατική βοήθεια σε δάνεια, ενώ η συμφωνία της με τα συνδικάτα για πάγωμα μισθών την επόμενη 5ετία άνοιξε τον δρόμο για την εκταμίευση και του υπόλοιπου ποσού.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...