Στα άκρα ο «πόλεμος» στην Ελλάκτωρ

Μοιραστειτε το

Δημοσία πυρά για τον έλεγχο της εταιρείας, με τελικό διακύβευμα την πίτα των δημοσίων έργων ● Η πλευρά Καλλιτσάντση καταλογίζει στους Ολλανδούς πως τα πρόσωπα που προτείνουν είναι σε δυσαρμονία με τα συμφέροντα του ομίλου, ενώ η «Reggeborgh» θέτει ερωτήματα για τις μετοχικές κινήσεις του Σάκη Καλλιτσάντση.

Σε πλήρη εξέλιξη είναι ο πόλεμος ανακοινώσεων, διαρροών και διαψεύσεων ανάμεσα στα «στρατόπεδα» μετόχων που διεκδικούν τον έλεγχο του ομίλου «Ελλάκτωρ», δώδεκα μέρες πριν από την εξ αναβολής γενική συνέλευση, στην οποία θα καταγραφεί η πραγματική ισχύς των δύο πλευρών και των συμμάχων τους, δηλαδή των αδελφών Καλλιτσάντση και του ολλανδικού επενδυτικού ομίλου «Reggeborgh», που ελέγχει ποσοστό άνω του 26%.

Το Δ.Σ. της εταιρείας, που προς το παρόν απηχεί την πλευρά Καλλιτσάντση, με χθεσινή ανακοίνωση επιχειρεί να αποκρούσει την πίεση του ολλανδικού ομίλου για νέα σύνθεση στη διοίκηση της εταιρείας, θέτοντας ζήτημα σύγκρουσης συμφερόντων και αθέμιτου ανταγωνισμού, καθώς «η πρόταση (της «Reggeborgh») για εκλογή νέου Δ.Σ. προέρχεται, κατά κύριο λόγο, από τον βασικό μέτοχο της κυριότερης ανταγωνίστριας εταιρείας στην ελληνική αγορά (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ)».

Στην ανακοίνωση, μάλιστα, επισημαίνεται ότι οι εξελίξεις στον όμιλο «έχουν ενεργοποιήσει τις ανεξάρτητες αρχές ανταγωνισμού τόσο σε ελληνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι οποίες με υποβολή σειράς ερωτημάτων στις εμπλεκόμενες εταιρείες διερευνούν κατά πόσο οι κινήσεις της “Reggeborgh” θα δημιουργήσουν σοβαρές στρεβλώσεις στους κλάδους κατασκευής, παραχωρήσεων, ενέργειας και περιβάλλοντος της ελληνικής αγοράς».

Η επισήμανση αυτή «κουμπώνει» με τη διαδικασία κανονιστικής παρέμβασης που ξεκίνησε η Επιτροπή Ανταγωνισμού (βλέπε «Εφ.Συν.» 12/1/2021) με στόχο να εντοπίσει φαινόμενα συγκέντρωσης, οριζόντιας ιδιοκτησίας ή εναρμονισμένων πρακτικών στις κατασκευές. Η ανακοίνωση της «Ελλάκτωρ» επιβεβαιώνει ότι μόνο τυχαία δεν ήταν η πρωτοβουλία της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Πέραν αυτού, το Δ.Σ. της «Ελλάκτωρ» καταλογίζει στη «Reggeborgh» ότι τα 5 μέλη Δ.Σ. που προτείνει είναι εξαιρετικά μικρός αριθμός για το μέγεθος του ομίλου και η συμπερίληψη μόνο 2 ανεξάρτητων μελών μπορεί να υποβαθμίσει την αξιολόγηση της εταιρείας. Αλλά κυρίως υποστηρίζει πως τα πρόσωπα που προτείνουν οι Ολλανδοί είναι σε δυσαρμονία με τα συμφέροντα του ομίλου, καθώς ορισμένα υπέγραψαν αποφάσεις που απέτρεψαν τη δυνατότητα συμμετοχής του στο σημαντικότερο έργο παραχώρησης, την Εγνατία, για την οποία η «Ελλάκτωρ» έχει προσφύγει στο ΣτΕ μπλοκάροντας το άνοιγμα της μοναδικής προσφοράς (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Egis).

Νωρίτερα, η εταιρεία είχε γνωστοποιήσει μέσω Χρηματιστηρίου ότι η μεταβίβαση του 18,3% των μετοχών σε εταιρεία των εφοπλιστών Μπάκου και Καϋμενάκη (που αναμένεται να συνταχθούν με την πλευρά Καλλιτσάντση) δεν έγινε στις 12/1, όπως είχε συμφωνηθεί, και «η ως άνω συμφωνία βρίσκεται σε διαδικασία τροποποίησης». Αυτό σημαίνει ότι οι δύο εφοπλιστές διεκδικούν πολύ υψηλότερο μερίδιο.

Η χθεσινή κλιμάκωση της δημόσιας αντιπαράθεσης στην «Ελλάκτωρ» ήταν η απάντηση στην επίσης δημόσια «επιθετική» κίνηση της ολλανδικής εταιρείας, που με ανακοίνωσή της την Τρίτη έθεσε τέσσερα ερωτήματα για τις κινήσεις Καλλιτσάντση: Πώς αξιολογούνται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς οι πωλήσεις μετοχών από τον Σάκη Καλλιτσάντση δύο μέρες πριν από την ανακοίνωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου; Εχει διερευνηθεί το περιεχόμενο της επιστολής παραίτησης του Δημήτρη Καλλιτσάντση από τη θέση του αντιπροέδρου; Με ποια εχέγγυα αξιοπιστίας μπορεί να διαχειριστεί ο Σάκης Καλλιτσάντσης τις τύχες της εταιρείας; Με ποια φερεγγυότητα μεθοδεύει στο παρά πέντε την εκποίηση σημαντικών ακινήτων του ομίλου, όπως το μεγάλο οικόπεδο της REDS A.E. στο Βουκουρέστι;

Οπως είναι προφανές τον ενδοεπιχειρηματικό πόλεμο πυροδοτεί το σημαντικό απόθεμα δημοσίων έργων, ΣΔΙΤ και παραχωρήσεων που θα χρηματοδοτηθούν και από κοινοτικούς πόρους, του νέου ΕΣΠΑ, αλλά εν μέρει και του Ταμείου Ανάκαμψης. Κι επειδή μιλάμε για δημόσιο χρήμα, η κυβερνητική απάθεια απέναντι στις εξελίξεις δεν είναι τόσο άδολη όσο φαίνεται.

Πηγή
Author: Γιάννης Κιμπουρόπουλος

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...