Σταϊκούρας: Ύφεση κοντά στο 10% φέτος- Άνοδος ΑΕΠ 5% το 2021

Μοιραστειτε το

Ο Υπουργός Οικονομικών εκτίμησε πως η ύφεση θα κινηθεί φέτος στο εύρος του 10% και η ανάκαμψη το 2021 περί το 5%.

Θα αντιμετωπιστεί το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους με επάρκεια η υγειονομική κρίση και έτσι θα μπορέσει να επιστρέψει, το 2ο εξάμηνο του επόμενου χρόνου, η Ελλάδα σε υψηλή ανάκαμψη, εκτίμησε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας αργά το βράδυ της Δευτέρας στην τηλεόραση του Blue Sky. Ο Υπουργός Οικονομικών εκτίμησε πως η ύφεση θα κινηθεί φέτος στο εύρος του 10% και η ανάκαμψη το 2021 περί το 5%.

Είπε πως οι προβλέψεις αυτές είναι προσωρινές και θα γίνουν πιο σαφείς τις επόμενες ημέρες, με βάση τα νεότερα στοιχεία περί των εμβολίων. Ανέφερε πως “θα ήθελα να περιμένουμε λίγες ημέρες και να ενσωματώσουμε τις τελευταίες εκτιμήσεις” και στο σχέδιο προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στις 21 Νοεμβρίου.

Επισήμανε πως αρκετοί θεσμοί στο εξωτερικό αναθεωρούν πλέον τις εκτιμήσεις τους προς το πιο αισιόδοξο, λόγω των εξελίξεων σε πολλά επίπεδα σε σχέση με το εμβόλιο. Κατά συνέπεια, είπε, απαιτούνται κάποιες ημέρες για να ενσωματωθούν αυτές οι εκτιμήσεις. Ανέφερε πως υπήρξε σύσκεψη για το θέμα τις προηγούμενες ώρες στο Υπουργείο Οικονομικών, όπως μεταδίδει το capital.gr. 

Υπενθυμίζεται πώς το προσχέδιο προϋπολογισμού υπολόγιζε ανάπτυξη έως και 7,5% στο πιο καλό σενάριο μαζί με τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης. Επιπλέον, το πρώτο σενάριο μετά το lockdown αναφερόταν σε ύφεση οριακά υψηλότερη του 10% φέτος.

“Στην υγειονομική κρίση υπάρχει μία δυναμική. Αλλιώς μιλούσαμε πριν μία εβδομάδα, αλλιώς πριν δύο εβδομάδες. Τώρα με το εμβόλιο μπορούμε να μιλάμε και διαφορετικά, η οικονομία οφείλει να ακολουθεί τη δυναμική”, είπε.

Ο ΥΠΟΙΚ, για τα μέτρα στήριξης, είπε πως το πιο μεγάλο πλήγμα το δέχθηκε ο τουρισμός και ανέφερε πως σε αυτόν τον κλάδο και σε νομούς που έχουν μεγάλη έμφαση στον τουρισμό δόθηκε το ένα τρίτο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. “Έχουμε τα αποθέματα να βοηθήσουμε την οικονομία για αρκετούς μήνες, αν χρειαστεί. Που εύχομαι να μη χρειαστεί”, είπε.

Για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή Νο4 επισήμανε πως εισάγεται για πρώτη φορά το δικαίωμα συμμετοχής σε ατομικές επιχειρήσεις χωρίς ταμειακή μηχανή και χωρίς εργαζόμενους. Επανέλαβε πως όσες επιχειρήσεις έκλεισαν με κυβερνητική εντολή δεν χρειάζεται να αποδείξουν μείωση τζίρου και θα τύχουν χρηματικού ποσού από 2.000 ευρώ και πάνω ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων που έχουν από το μήνα Νοέμβριο. Επανέλαβε ότι η εκταμίευση πιθανότητα θα ολοκληρωθεί μέσα στο Νοέμβριο. Μέχρι στιγμής, όπως επισήμανε, από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή έχουν βοηθηθεί 150.000 ΑΦΜ με 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

“Δεν είναι κάτι το οποίο αυτή τη στιγμή υπάρχει στο τραπέζι”, ανέφερε, ερωτηθείς για το σενάριο παροχής κάποιου “δώρου” Χριστουγέννων στους χαμηλοσυνταξιούχους. Πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή στήριξη δίνεται σε όσους πλήττονται από την υγειονομική κρίση.

“Δεν μπορούμε να κρύβουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί”, είπε αναφερόμενος στο θέμα του ιδιωτικού χρέους. “Έχει εκτοξευθεί στα ύψη, δεν μπορούμε να το κρύβουμε, ούτε να το μετακυλήσουμε για το μέλλον. Πρέπει με υπευθυνότητα να το αντιμετωπίσουμε”, ανέφερε.

Για τις προμήθειες των τραπεζών είπε ότι “δεν είμαι σε θέση να σας απαντήσω” αφού δεν είναι αρμοδιότητα ΥΠΟΙΚ. “Αλλά σε κάθε περίπτωση με το συναρμόδιο Υπουργό το συζητάμε κάθε Τρίτη πρωί. Συζητάμε για τις τράπεζες γιατί αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι να δοθεί ρευστότητα στην οικονομία και μέσω και του τραπεζικού συστήματος το οποίο θα πρέπει να τρέξει γρηγορότερα προς αυτή την κατεύθυνση” είπε.

«ΓΕΦΥΡΑ»: Πότε θα καταβληθούν οι πρώτες επιδοτήσεις δανείωνLockdown: Το ωράριο λειτουργίας σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμωνΚορονοϊός: Πληροφορίες για «τρομακτικό» ρεκόρ κρουσμάτων σήμερα
Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση του "μαύρου...

Ελληνοτουρκικός διάλογος με σφραγίδα Μέρκελ – «Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Μητσοτάκης

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επανέναρξη των...

Συνάντηση Λαφαζάνη με Mélenchon – Για μια εναλλακτική Ευρώπη

Συνάντηση Λαφαζάνη με Mélenchon πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (28/10) το μεσημέρι...