Σταϊκούρας: Στο 14% θα είχε ανέλθει η ύφεση το 2020 χωρίς τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης

Μοιραστειτε το

Στην αποσαφήνιση πως η κυβέρνηση διαθέτει τις ταμειακές δυνατότητες τόσο για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης όσο και για τη χρηματοδότηση των βασικών προτεραιοτήτων πολιτικής για το 2021 παρέσχε σήμερα από τη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Μιλώντας στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής κατά τη συζήτηση επί του προσχεδίου του Προϋπολογισμού 2021 ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε πως τα μέτρα που διαρκώς λαμβάνονται για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού «επεκτείνονται, ενισχύονται και εμπλουτίζονται» και πως σε πλήρη εξέλιξη, αναμένεται να ανέλθουν στα 24 δισ. ευρώ το 2020, έχοντας μια θετική επίδραση στην οικονομία, που εκτιμάται στο 6% του ΑΕΠ.

«Δηλαδή, χωρίς αυτά τα μέτρα, η ετήσια ύφεση θα είχε ξεπεράσει το 14%», τόνισε ο υπουργός.

Στη βάση αυτή αποσαφήνισε πως αυτά τα μέτρα σχεδιάστηκαν και εφαρμόζονται σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, χωρίς να υπάρχει εμπειρία από προηγούμενο παρόμοιο ιστορικό συμβάν, ώστε να έχουν αναπτυχθεί πρότυπες εγχώριες ή διεθνείς πρακτικές.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως η Κυβέρνηση έχει ταμειακές δυνατότητες και για πρόσθετες παρεμβάσεις. «Μέσα σε 14 μήνες, η Κυβέρνηση έχει αντλήσει, επιτυχώς, 6 φορές πόρους από τις αγορές – τις 3 κατά τη διάρκεια της κρίσης – συνολικού ύψους 14 δισ. ευρώ. Με αποκορύφωμα την πιο πρόσφατη έκδοση 10ετούς ομολόγου, με το χαμηλότερο – ιστορικά – κόστος δανεισμού της χώρας, αλλά και την έκδοση 15ετούς ομολόγου στις αρχές Φεβρουαρίου, για πρώτη φορά μετά το 2009. Και, σήμερα, τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας είναι στα 37,9 δισ. ευρώ», είπε ο υπουργός.

Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε πως εκτός όμως από την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης για το 2021 αποτελούν:

  • Η ανάπτυξη της οικονομίας μέσω της αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
  • Η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, με την αύξηση των δαπανών και των φυσικών παραλαβών εξοπλιστικών συστημάτων.
  • Η στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, μέσω της αύξησης των καταβαλλόμενων επιδομάτων από τον ΟΠΕΚΑ.
  • Η στήριξη των παιδείας, μέσω της πρόσληψης μεγάλου αριθμού μονίμων εκπαιδευτικών.
  • Η αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών, μέσω της αύξησης των σχετικών δαπανών.
  • Η εφαρμογή του νέου πλαισίου ρύθμισης οφειλών και παροχής δεύτερης ευκαιρίας.
  • Η συνέχιση της επισκόπησης δαπανών στο σύνολο της Γενικής Κυβέρνησης, προκειμένου να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος για την εφαρμογή δράσεων με προσανατολισμό στην οικονομική ανάπτυξη και την αύξηση των κοινωνικών παροχών.
  • Η συνέχιση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

EnvolveXL: στήριξη 100 ελληνικών startups τα επόμενα 5 χρόνια

Ένας μήνας έμεινε για την υποβολή αιτήσεων στο νέο...

Η συγκινητική ιστορία σκύλου που εγκαταλείφθηκε σε καταφύγιο έπειτα από 16 χρόνια

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει η συγκινητική ιστορία της...