Σταϊκούρας: Μη επιστρεπτέο το 50% της επιστρεπτέας προκαταβολής σε «κόκκινες» περιοχές

Μοιραστειτε το

Ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για τους πληγέντες από την πανδημία προωθεί το υπουργείο Οικονομικών. Ο Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε ότι για όσους βρίσκονται στο «κόκκινο» επίπεδο συναγερμού το 50% της 4ης επιστρεπτέας προκαταβολής που θα καταβληθεί το Δεκέμβριο δεν θα είναι επιστρεπτέο.

Όπως εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, αυτό θα ισχύει για όλες τις περιοχές αν μπουν στο «κόκκινο».

Οι ευνοϊκές ρυθμίσεις που θα ισχύουν

Στις συγκεκριμένες περιοχές, επίσης, οι εργαζόμενοι δύναται να μπουν σε αναστολή εργασίας με πλήρη κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών και επίδομα 534 ευρώ.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και τα μαγαζιά που απασχολούν έως 20 εργαζόμενους αλλά και όλοι οι επιστημονικοί κλάδοι θα έχουν τη δυνατότητα αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

Επιπλέον, θα ισχύει αναστολή καταβολής του ΦΠΑ, ενώ σε ό,τι αφορά στα ενοίκια ισχύει το 40%.

Για τις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 3, ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε ότι προβλέπεται το 30% της επιστρεπτέας προκαταβολής να είναι μη επιστρεπτέο.

Σχετικά με τα δάνεια, ισχύουν οι ρυθμίσεις και οι αναστολές έως τέλος του έτους.

Ύφεση στο 8,2%

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι «εκτιμούμε μια βαθιά ύφεση της τάξεως του 8,2%», η οποία όμως εξαρτάται από την υγειονομική κρίση.

«Θα κριθούμε στο αν μπορούμε να μειώσουμε τις δυσμενείς συνέπειες στους πολίτες», τόνισε και πρόσθεσε πως «έχουμε ταμειακά διαθέσιμα περίπου ίσα με όσα είχαμε στην αρχή της κρίσης».

Επίδομα θέρμανσης και για το φυσικό αέριο

Σχετικά με το επίδομα θέρμανσης, ο υπουργός επιβεβαίωσε ότι θα προκαταβληθεί το Δεκέμβριο του 2020, ενώ υπάρχει σκέψη επέκτασης του επιδόματος και σε άλλες μορφές, όπως στο φυσικό αέριο.

Ωστόσο, δεν θα ισχύει για καυσόξυλα και πέλετ, λόγω της επίπτωσης που έχουν στο περιβάλλον. Ο ίδιος επισήμανε ότι η χρήση αυτών των μέσων θέρμανσης θα πρέπει να μειωθεί.

Αναδρομικά για τους κληρονόμους

Για τα αναδρομικά και το γεγονός ότι υπάρχει πρόβλεψη και για τους κληρονόμους, ο Χρήστος Σταϊκούρας σημείωσε ότι τα χρήματα υπάρχουν και θα δοθούν.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

EnvolveXL: στήριξη 100 ελληνικών startups τα επόμενα 5 χρόνια

Ένας μήνας έμεινε για την υποβολή αιτήσεων στο νέο...

Η συγκινητική ιστορία σκύλου που εγκαταλείφθηκε σε καταφύγιο έπειτα από 16 χρόνια

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει η συγκινητική ιστορία της...