…και μάλιστα ASAP.
Οι σπόροι τσία (chia), προέρχονται συνήθως από τη Σάλβια την ισπανική (Salvia hispanica) της οικογένειας των Χειλανθών. Συνήθως, οι σπόροι αυτοί είναι μικροί, οβάλ, με διάμετρο περίπου 1 mm.
Είναι διάστικτοι με χρώμα καφέ, γκρι, μαύρο και λευκό. Οι σπόροι είναι υδρόφιλοι, απορροφώντας όταν εμποτιστούν έως και 12 φορές το βάρος τους σε υγρό. Κατά τον εμποτισμό τους, οι σπόροι αναπτύσσουν μια κολλώδη επίστρωση, η οποία δίνει στα ροφήματα με βάση το τσία (chia), μια διακριτική υφή γέλης.
Όλα τα θρεπτικά συστατικά που έχουν
Το chia είναι μια τροφή πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, δεδομένου ότι οι σπόροι αποδίδουν 25-30% εκχυλίσιμα έλαια, συμπεριλαμβάνοντας το α-λινολενικό οξύ. Η σύνθεση του λίπους του ελαίου, μπορεί να είναι 55% ω-3, 18% ω-6, 6% ω-9 και 10% κορεσμένα λιπαρά.
Μια μερίδα σπόρων chia των 100 γραμμαρίων είναι πλούσια πηγή των βιταμινών Β, θειαμίνης και νιασίνης (54% και 59%, αντίστοιχα, της Ημερήσιας Αξίας (ΗΑ (DV)) και μια καλή πηγή των βιταμινών Β, ριβοφλαβίνης και φυλλικού οξέος (14% και 12%, αντίστοιχα). Η ίδια ποσότητα των σπόρων τσία (chia) είναι επίσης πλούσια πηγή διαιτητικών μετάλλων ασβεστίου, σιδήρου, μαγνησίου, μαγγανίου, φωσφόρου και ψευδαργύρου.
Διαβάστε περισσότερα στο Mothersblog.gr
Πηγή
Author: