Σλοβακία: Δωρεάν τεστ κορωνοϊού στον πληθυσμό ή παραίτηση, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

Μοιραστειτε το

Τη διενέργεια τεστ κορωνοϊού σε όλους τους πολίτες άνω των 10 ετών ανακοίνωσε με τηλεοπτικό του διάγγελμα το Σάββατο, ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ιγκόρ Μάτοβιτς.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASR, ο Μάτοβιτς δήλωσε πως αν δεν πραγματοποιηθεί ο εκτεταμένος έλεγχος του πληθυσμού, θα υποβάλλει την παραίτησή του.

Όπως εξήγησε στο τηλεοπτικό του μήνυμα, εκτιμά πως πρόκειται για τον μοναδικό τρόπο προκειμένου να περιοριστεί η έξαρση κρουσμάτων που σημειώθηκε πρόσφατα στη Σλοβακία.

«Φοβάμαι ότι τα ισχύοντα μέτρα προστασίας έχουν καταστεί άχρηστα», δήλωσε ο Μάτοβιτς.

«Σε κάθε περίπτωση, αυτός ο μαζικός έλεγχος δεν μπορεί να βλάψει, μπορεί μόνο να μας βοηθήσει».

Σύμφωνα με το TASR, ο Μάτοβιτς δήλωσε ότι «οι δοκιμές θα είναι δωρεάν» για τους περίπου 5,4 εκατομμύρια πολίτες της χώρας. Η μαζική εκστρατεία των τεστ κορωνοϊού αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέσα σε δύο Σαββατοκύριακα, από τα τέλη Οκτωβρίου, όπως μεταδίδει το CNNi.

Δεν είναι ακόμη γνωστό εάν η συμμετοχή των πολιτών στα τεστ θα είναι υποχρεωτική.

Η κυβέρνηση της Σλοβακίας κήρυξε κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης στις αρχές Οκτωβρίου, επειδή αυξάνονταν οι θάνατοι και οι μολύνσεις από την Covid-19.

Αυτήν την εβδομάδα τέθηκαν σε εφαρμογή νέοι περιορισμοί: οι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα παρακολουθούν μαθήματα εξ αποστάσεως, απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις άνω των 6 προσώπων (συμπεριλαμβανομένων και των θρησκευτικών τελετών), έκλεισαν οι αθλητικοί χώροι και οι πισίνες ενώ τα εστιατόρια μπορούν να σερβίρουν πελάτες μόνο στους εξωτερικούς χώρους.

Η Ευρώπη επίκεντρο της πανδημίας

Η Ευρώπη, η οποία αντιμετώπισε επιτυχώς το πρώτο κύμα, αναδεικνύεται στο επίκεντρο της πανδημίας τις τελευταίες εβδομάδες. Κατά μέσο όρο ανακοινώνονταν 140.000 κρούσματα την ημέρα, την περασμένη εβδομάδα. Ως περιοχή, η Ευρώπη ανακοινώνει περισσότερα κρούσματα καθημερινά σε σύγκριση με την Ινδία, τη Βραζιλία και τις ΗΠΑ μαζί.

Από τις 100 μολύνσεις που εντοπίζονται σε όλον τον κόσμο, οι 34 προέρχονται από ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με μια ανάλυση του πρακτορείου Reuters. Πλέον, στην Ευρώπη αναφέρονται 1 εκατομμύριο νέες μολύνσεις κάθε 9 ημέρες και συνολικά, από την αρχή της πανδημίας, τα κρούσματα ξεπερνούν τα 6,3 εκατομμύρια.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Βόρεια Κορέα: Φόβοι για 200 νεκρούς από την κατάρρευση σήραγγας μετά την τελευταία πυρηνική δοκιμή

Μια σήραγγα στην περιοχή πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας...

Τραγωδία στην Καβάλα: Νεκρός 46χρονος από ηλεκτροπληξία

Τραγικό θάνατο από ηλεκτροπληξία βρήκε ένας 46χρονος άνδρας στη...

Έτοιμη για διαπραγμάτευση η Ιταλική κυβέρνηση μετά το δημοψήφισμα σε Βένετο και Λομβαρδία

«Έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγμάτευση», δηλώνει η κυβέρνηση της Ρώμης,...

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Εφικτή μια βιώσιμη ειρηνευτική συμφωνία, λένε οι ηγέτες Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν

Αισιόδοξοι πως είναι εφικτή η σύναψη μιας βιώσιμης ειρηνευτικής...