Σκρέκας: Παράταση κατά ένα έτος στην υποβολή δικαιολογητικών για τα αυθαίρετα | ΣΚΑΪ

Μοιραστειτε το

Την παράταση κατά ένα έτος στην υποβολή δικαιολογητικών για τα αυθαίρετα ανακοίνωσε ο υπουργός ΠΕΝ, Κώστας Σκρέκας. Τη σχετική νομοθετική πρωτοβουλία ανέλαβε άμεσα η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας μετά από αίτημα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, για την παράταση προθεσμιών οι οποίες εκπνέουν το επόμενο διάστημα και αφορούν στην αυθαίρετη δόμηση.

Οι καταληκτικές ημερομηνίες είναι διαδοχικές και η πρώτη από αυτές λήγει, κατόπιν των παρατάσεων που έχουν ήδη δοθεί, στις 8.2.2021. Με την προωθούμενη ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι καταληκτικές ημερομηνίες για τις προθεσμίες για την περαίωση δηλώσεων και υποβολή σχεδίων – δικαιολογητικών για την τακτοποίηση αυθαιρέτων, μετατίθενται εντός του 2022 και ειδικότερα στις ημερομηνίες 8.2.2022, 8.5.2022 και 8.8.2022.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Σκρέκας, “το ΥΠΕΝ δημιουργεί το θεσμικό πλαίσιο για μια νέα ηλεκτρονική εποχή νομιμότητας και ολοκληρωμένης προσέγγισης στα θέματα γης και δομημένου περιβάλλοντος. Και η πολιτεία βασίζεται για την εφαρμογή του πλαισίου αυτού στην καθημερινή δουλειά των μηχανικών, που τους θεωρούμε συμπαραστάτες στην προσπάθεια η χώρα μας να αλλάξει σελίδα”.

Για αυτό, όπως τόνισε ο ΥΠΕΝ, “αποδέχομαι την πρόταση του ΤΕΕ και προχωρώ άμεσα στην ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας για να δώσουμε αναγκαίο χρόνο και περιθώριο στους μηχανικούς ώστε να ολοκληρώσουν τις υπαγωγές που έχουν κάνει με βάση παλαιότερους νόμους για την αυθαίρετη δόμηση. Διότι είναι κρίσιμο η διαδικασία να γίνει ορθά και να είναι πλήρης, ακριβώς επειδή ξεκίνησε η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου”, όπως ανέφερε ο κ. Σκρέκας.

«Οι μηχανικοί έχουν αναλάβει ένα πολύ σημαντικό μέρος της εφαρμογής της πολεοδομικής νομοθεσίας. Ειδικά στα αυθαίρετα, εδώ και μια 10ετία συμβάλλουν ουσιαστικά στην προσπάθεια της πολιτείας για την καταπολέμηση της αυθαίρετης δόμησης. Το έργο της καταγραφής των αυθαιρέτων, που η πολιτεία τους ανέθεσε, πρέπει, λόγω της νέας ηλεκτρονικής εποχής που ήδη δημιουργούμε στα θέματα δόμησης, να ολοκληρωθεί σωστά και πλήρως, με όλα τα αναγκαία σχέδια και δικαιολογητικά που απαιτούνται», δήλωσε απ’ την πλευρά του ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιος για θέματα Χωροταξίας και Πολεοδομίας, Νίκος Ταγαράς.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, η παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής των δικαιολογητικών για τις περιπτώσεις υπαγωγής στον ν. 4178/2013 (οι οποίες δεν μεταφέρονται στον ν. 4495/2017) και για τις περιπτώσεις υπαγωγής στον ν. 4014/2011 (που έχουν μεταφερθεί στον ν. 4178/2013) καθίσταται αναγκαία, καθώς λόγω της πανδημίας υφίσταται μεγάλος αριθμός αιτημάτων μηχανικών που αντιμετωπίζουν σημαντική δυσχέρεια στην εμπρόθεσμη συγκέντρωση και καταχώρηση των απαιτούμενων δικαιολογητικών.

Όπως έγινε γνωστό, η σχετική ρύθμιση θα ενταχθεί σε σχέδιο νόμου και θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή
Author: gkatseli

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Βίντεο-σοκ στη Νιγηρία: Η στιγμή που ελικόπτερο πέφτει έξω από τράπεζα στο Λάγκος – Τέσσερις τραυματίες

Το ελικόπτερο συνετρίβη στην Ικέτζα, μια πολυσύχναστη συνοικία της...

«Η ΑΕΚ θα δώσει 3 εκατ. ευρώ για Ραμάλιο – Θα υπάρξει συμφωνία με Αϊντχόφεν»

Σύμφωνα με δημοσιεύματα από την Ολλανδία, οι «κιτρινόμαυροι» ενδιαφέρονται...

Αμερικανοί βουλευτές καταδικάζουν την επίθεση των Τουρκοκυπρίων εναντίον της UNFICYP

Γκας Μπιλιράκης, Κρις Πάπας, Νικόλ Μαλλιωτάκη και Ντίνα Τίτους...