Σκρέκας αναιρεί Χατζηδάκη

Μοιραστειτε το

Ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας έκλεισε τη λιγνιτική περιπέτεια της ΔΕΗ κατεδαφίζοντας τη διαφημισμένη «επιτυχία» του προκατόχου του: η επιχείρηση χάνει αποζημιώσεις 500 εκατ. ευρώ και υποχρεώνεται να πριμοδοτεί τους ανταγωνιστές της ● Χρονοκαθυστέρηση και στην προθεσμία για την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίων.

Σε τοίχους και αδιέξοδα καταλήγουν οι συνεχείς προσπάθειες της νέας ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να δείξει ότι μετά την αποχώρηση του Κωστή Χατζηδάκη ξημέρωσε «νέα ημέρα» μακριά από τις εμμονές του για σκληρές μεταρρυθμίσεις και άτεγκτη εφαρμογή κανόνων και προθεσμιών.

Μετά τις πρώτες εβδομάδες, κατά τη διάρκεια των οποίων ο νέος υπουργός «πάγωσε» διάφορα θέματα προκειμένου «να βάλει τη δική του σφραγίδα», όπως λένε συνεργάτες του, ο Κώστας Σκρέκας έζησε ήδη την πρώτη μεγάλη «κρυάδα» μετά τη συζήτηση που είχε αργά το βράδυ της Τρίτης με τους θεσμούς. Κεντρικό θέμα ήταν το κλείσιμο της υπόθεσης που εξετάζεται εδώ και 14 χρόνια με τη ΔΕΗ κατηγορούμενη ότι επωφελήθηκε από τη μονοπωλιακή αξιοποίηση των κάποτε πάμφθηνων κοιτασμάτων λιγνίτη.

Με συνοπτικές διαδικασίες, ο κ. Σκρέκας ενημερώθηκε ότι η ΔΕΗ όχι μόνο πρέπει να τιμωρηθεί «περαιτέρω» με νέες υποχρεωτικές πωλήσεις ενέργειας στους ανταγωνιστές της από τα λιγνιτικά εργοστάσια, αλλά δεν πρόκειται να λάβει και τις αποζημιώσεις, ύψους άνω των 500 εκατομμυρίων ευρώ, που υπολόγιζε η ελληνική πλευρά από τη ζημιογόνα πλέον χρήση τους.

Οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ μέσω των οποίων η ΔΕΗ πωλούσε λιγνιτική ενέργεια στους ανταγωνιστές της καταργήθηκαν από τον Κωστή Χατζηδάκη το 2019, με τον ίδιο να καταγγέλλει τον ΣΥΡΙΖΑ ότι μέσω αυτών η ΔΕΗ έχασε 600 εκατομμύρια ευρώ. Στο ίδιο διάστημα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωνε ότι τα λιγνιτικά εργοστάσια κλείνουν νωρίτερα, το 2023, δίνοντας την εντύπωση ότι «κλείνει» και η εκκρεμότητα με την Κομισιόν για το μονοπώλιο της ΔΕΗ, ενώ αργότερα ο κ. Χατζηδάκης διακήρυττε ότι η τελική συμφωνία με τις Βρυξέλλες «δεν θα ζημιώσει ούτε ευρώ τη ΔΕΗ», ενώ η Ελλάδα θα επωφεληθεί από αποζημιώσεις άνω των 500 εκατομμυρίων, όπως συνέβη με άλλες χώρες (Ολλανδία, Γερμανία) που κράτησαν ανοιχτές τις λιγνιτικές μονάδες και πλήρωναν πρόστιμα για τους ρύπους.

Ολο το παραπάνω αφήγημα κατέρρευσε με τη συμφωνία που ανακοινώθηκε το βράδυ της Τρίτης, βάσει της οποίας οι αποζημιώσεις βγήκαν «εκτός κάδρου» και η ΔΕΗ υποχρεώνεται να πουλά κομμάτι της λιγνιτικής παραγωγής έως το 2023. Τονίζεται μάλιστα στη σχετική ενημέρωση ότι έτσι θα βοηθηθούν οι ιδιώτες που πωλούν ρεύμα χωρίς να το παράγουν οι ίδιοι.

Οι προμηθευτές αυτοί πιέστηκαν αφόρητα με το σύστημα «τάργκετ μόντελ» που ξεκίνησε να εφαρμόζεται μετά την 1η Νοεμβρίου 2020 εκτοξεύοντας τις τιμές χονδρικής. Οι τιμές αυτές είχαν κρατηθεί χαμηλά τις τελευταίες μέρες γύρω στα 45 ευρώ ανά μεγαβατώρα, αλλά για σήμερα βρέθηκαν κοντά στα 60 ευρώ (59,98) δεχόμενες αύξηση 32%.

«Εξοικονομώ-Αυτονομώ»

Δύο ακόμη προσπάθειες να τηρηθούν αποστάσεις από τα πεπραγμένα Χατζηδάκη έγιναν σχετικά με το χρηματοδοτικό πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» και την υποχρεωτική εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίων.

Ηλεκτρονική ταυτότητα

Για την Ηλεκτρονική Ταυτότητα, ο υφυπουργός Νίκος Ταγαράς ανακοίνωσε ότι θα ισχύσει από την 1η Φεβρουαρίου, όπως είχε ανακοινώσει ο κ. Χατζηδάκης και παρά τις εκκλήσεις κλάδων μηχανικών για να δοθεί παράταση. Ομως, η σχετική απόφαση για το μέτρο που θα ισχύσει την ερχόμενη Δευτέρα δεν έχει ακόμη εκδοθεί σε ΦΕΚ, ενώ η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) ανακοίνωσε επίσημα ότι θα ισχύσει μεταβατικό δίμηνο καθώς «οι βεβαιώσεις μηχανικών με ημερομηνία διενέργειας της αυτοψίας έως και 31.1.2021 θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μεταβίβαση ακινήτων μέχρι τη λήξη τους». Στο μεταξύ, ο κ. Ταγαράς προγραμματίζει για αύριο σύσκεψη με εκπροσώπους των μηχανικών που διαμαρτύρονται.

Για το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» ο κ. Σκρέκας ανακοίνωσε εφαρμογή «χρονοκαθυστέρησης» 10 λεπτών για να μην επωφελούνται όσοι έχουν συστήματα ταχείας καταχώρισης στοιχείων. Ομως η χθεσινή διαδικασία αιτήσεων στη Δυτική Μακεδονία έκλεισε και πάλι σε 20 λεπτά σπάζοντας νέα ρεκόρ.

Παγωμένη, μετά την αποχώρηση Χατζηδάκη, δείχνει και η κατάσταση με την κρίση που έχει ξεσπάσει στον Εθνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ). Το διοικητικό του συμβούλιο δεν συνεδριάζει επί εβδομάδες μετά τα απειλητικά εξώδικα της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης που απειλείται με απόρριψη του επιχειρησιακού της σχεδίου. Ταυτόχρονα, και το νομοσχέδιο για την ανακύκλωση, που θα ερχόταν στη Βουλή τον Ιανουάριο, μετατίθεται τώρα για Φεβρουάριο ή Μάρτιο προκειμένου να το δει ο κ. Σκρέκας.

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ

«Αποτυχημένη διαπραγμάτευση»

Για «προσχηματική και αποτυχημένη διαπραγμάτευση του υπουργείου Περιβάλλοντος» μιλά σε δήλωσή του ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος για την απόφαση που οδηγεί τη ΔΕΗ σε νέες δημοπρασίες ΝΟΜΕ. Οπως λέει, οι διαπραγματεύσεις έληξαν «χωρίς κανένα όφελος για τη χώρα και τη ΔΕΗ από τη βίαιη και χωρίς σχέδιο ταχεία απολιγνιτοποίηση, χωρίς καμία βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ΔΕΗ, χωρίς αποζημίωση -που άλλες χώρες της Ε.Ε. κέρδισαν με την απόσυρση των λιγνιτικών τους μονάδων- και πάνω απ’ όλα με νέα οφέλη για λίγους προμηθευτές αλλά με κόστος για τους καταναλωτές».

 

Πηγή
Author: Άρης Χατζηγεωργίου

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...