Σκληρό lockdown προτείνει η Μέρκελ για ολόκληρη τη χώρα

Μοιραστειτε το

Η εικόνα χθες σε κεντρικό εμπορικό δρόμο του Ντίσελντορφ, πρωτεύουσας του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας

Marcel Kusch/dpa via AP

Με τον αριθμό κουσμάτων και νεκρών να αυξάνεται ομοσπονδιακή κυβέρνηση και κρατίδια συζητούν σήμερα, μέσω τηλεδιάσκεψης, τις προτάσεις του Βερολίνου για πιο αυστηρά μέτρα.

Σύμφωνα με τα πρακτορεία Reuters και DPA, τα περισσότερα καταστήματα θα πρέπει να κλείσουν από την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου μέχρι τις 10 Ιανουαρίου, όπως και τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί. Οι λοιπές επιχειρήσεις, θα κληθούν να είναι πιο «ευέλικτες» με τους γονείς- υπαλλήλους τους, ενώ για τις γιορτινές διακοπές, από τις 24 μέχρι τις 26 Δεκεμβρίου, οι συναθροίσεις θα πρέπει να συμπεριλαμβάνουν έως 5 ενηλικους συν παιδιά έως 14 ετών, αλλά μόνο από δυο νοικοκυριά. 

Εκτακτες διαπραγματεύσεις

Η απόφαση θα ληφθεί σήμερα, αλλά η DW εκτιμά ότι η Μέρκελ έχει ήδη πείσει όσους ηγέτες κρατιδίων απέρριπταν μέχρι τώρα τα σκληρά μέτρα. «Στις μέχρι τώρα συσκέψεις έγιναν πολλές έντονες συζητήσεις, συχνά πολύωρες, καθώς δεν υπήρχε συμφωνία για τη λήψη κοινών μέτρων σε όλη τη χώρα», αναφέρει ο πολιτικός συντάκτης της DW Χανς Μπραντ. «Ενώ η Ανγκελα Μέρκελ πιστεύει ότι οι αποφάσεις θα πρέπει να είναι ακόμα πιο αυστηρές, ακρετοί πρωθυπουργοί κρατιδίων πίεζαν τους τελευταίους μήνες για χαλάρωση… Και είναι φανερό ότι αυτό δεν έχει αποδώσει». 

Τώρα η πρόταση της καγκελαρίας ζητά από τα 16 κρατίδια το κλείσιμο όλων των καταστημάτων- πλην των πλέον απαραίτητων, όπως σουπερμάρκετ και φαρμακεία (αλλά και τράπεζες), αύξηση της τηλεργασίας όπου είναι δυνατόν και απαγόρευση της πώλησης πυροτεχνημάτων. 

Η Γερμανία βρίσκεται εδώ και έξι εβδομάδες σε μερικό lockdown, με κλειστά μπαρ και εστιατόρια, αλλά νοικτά τα υπόλοιπα καταστήματα και τα σχολεία. Ωστόσο με τα κρούσματα να αυξάνονται, ορισμένα κρατίδια έχουν προχωρήσει σε αυστηροποίηση των μέτρων. Για παράδειγμα, Βαυαρία, Σαξονία και Βάδη-Βυρτεμβέργη ήδη εφαρμόζουν, για 4 εβδομάδες, απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 8 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί . Επιπλέον  από την Παρασκευή η Σαξονία ανακοίνωσε «σκληρό lockdown», κλείνοντας τα καταστήματα λιανικής, τα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς.

Σήμερα ο Ινστιτούτο Κοχ για τις Μολυσματικές Ασθένειες ανέφερε 20.200 νέα κρούσματα και 321 νεκρούς μέσα σε ένα 24ωρο, με τους γιατρούς να προειδοποιούν ότι σε ορισμένες περιοχές της χώρες οι εντατικές γεμίζουν και μόνο 5%-10% των κλινών είναι πλέον διαθέσιμες.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...