Σκληρό πόκερ για την Εθνική Ασφαλιστική

Μοιραστειτε το

Με αμείωτο ενδιαφέρον τρέχουν οι εξελίξεις στην Εθνική Ασφαλιστική, καθώς οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Εθνική Τράπεζα και το fund CVC όχι μόνο δεν έχουν «παγώσει» αλλά τα τελευταία 24ωρα υπήρξε σημαντική πρόοδος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, τα δεδομένα άλλαξαν μετά τη νέα προσφορά που έκανε το CVC, με βάση την οποία όχι μόνο ανέβηκε το τίμημα αλλά φαίνεται να αποδέχθηκε τα επιχειρήματα της τράπεζας σε μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα.

Όπως ανέφεραν στο CNN Greece κύκλοι κοντά στις διαπραγματεύσεις, σε αυτή τη φάση, επιθυμία και των δύο πλευρών είναι να υπάρξει συμφωνία, γι’ αυτό και οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. Εντούτοις, προσέθεσαν, η καλή πρόθεση δεν προεξοφλεί και την οριστική συμφωνία, γι’ αυτό εξάλλου παραμένει πάντα ανοικτό το ενδεχόμενο της δημόσιας πρότασης.

Οι κρίσιμες λεπτομέρειες

Όπως τόνιζαν παράγοντες κοντά στις διαπραγματεύσεις, δύο είναι τα κρίσιμα θέματα που εν τέλει θα ορίσουν και το τελικό αποτέλεσμα. Το πρώτο, που είναι και προφανές, είναι το τίμημα, καθώς η Εθνική Τράπεζα έχει αποτιμήσει το 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής στα 440 εκατ. ευρώ.

Το οποίο σημαίνει ότι πολύ δύσκολα θα πέσει κάτω από αυτό το επίπεδο. Εντούτοις, μια σειρά από εξελίξεις, όπως για παράδειγμα η αποτίμηση της AXA στο ντιλ με τη Generali αλλά και τα διαρκώς βελτιούμενα αποτελέσματα της ασφαλιστικής εντείνουν τις πιέσεις για ακόμη μεγαλύτερο τίμημα. Έτσι, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το CVC επανήλθε προ ημερών με βελτιωμένη πρόταση η οποία φαίνεται να βρίσκει ευήκοα ώτα εντός της τράπεζας.

Το δεύτερο κρίσιμο ζητούμενο έχει να κάνει με τους επιμέρους όρους της συμφωνίας και τις προϋποθέσεις που πρέπει να εκπληρωθούν ώστε να καταβληθεί το σύνολο του τιμήματος. Και εκεί φαίνεται ότι υπάρχουν αντιδράσεις, καθώς πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν πως αρκετοί από τους όρους που θέτει το CVC είναι στην πράξη ανέφικτοι, γεγονός που σημαίνει ότι το συνολικό τίμημα δεν πρόκειται να καταβληθεί.

Επιπλέον, «αγκάθι» για τη συμφωνία αποτελούν τόσο τα παλιά αποταμιευτικά προγράμματα της Εθνικής Ασφαλιστική που επιβαρύνονται με εγγυημένο επιτόκιο της τάξης του 3% όσο και παλιά συμβόλαια υγείας, τα οποία συνολικά επιβαρύνουν τον ισολογισμό.

Όπως τονίζουν πηγές κοντά στις διαπραγματεύσεις, οι λεπτομέρειες αυτές είναι ικανές να κρίνουν τη συμφωνία και θα χρειαστεί και οι δύο πλευρές «να βάλουν νερό στο κρασί τους», ώστε να βρεθεί κοινός τόπος.

Η εναλλακτική του IPO

Σε αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή μέσα στις επόμενες εβδομάδες δεν υπάρξει οριστική συμφωνία, τότε θα τεθεί σε εφαρμογή το Plan B που προβλέπει τη διάθεση τουλάχιστον το 51% της Εθνικής Ασφαλιστικής μέσω του Χρηματιστηρίου. Ήδη η διοίκηση του Παύλου Μυλωνά έχει δώσει το «πράσινο φως» για να γίνουν οι σχετικές προετοιμασίες, ώστε να μην χαθεί επιπλέον χρόνος σε περίπτωση ναυαγίου στις διαπραγματεύσεις με το CVC. Τη λύση του IPO προκρίνουν και οι εργαζόμενοι της ασφαλιστικής, τονίζοντας ότι πρόκειται για διαφανή διαδικασία με την αποτίμηση να καθορίζεται εν τέλει από τις αγορές.

Σε κάθε περίπτωση, δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται ότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο το τοπίο θα ξεκαθαρίσει εντός των επόμενων εβδομάδων καθώς δεν υπάρχουν περιθώρια καθυστερήσεων. Εξάλλου, στην περίπτωση της Δημόσιας Εγγραφής, η Εθνική Τράπεζα θα θελήσει να εκμεταλλευθεί την καλή εικόνα των αγορών, ώστε να εξασφαλίσει το μέγιστο δυνατό τίμημα.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

EnvolveXL: στήριξη 100 ελληνικών startups τα επόμενα 5 χρόνια

Ένας μήνας έμεινε για την υποβολή αιτήσεων στο νέο...

Η συγκινητική ιστορία σκύλου που εγκαταλείφθηκε σε καταφύγιο έπειτα από 16 χρόνια

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει η συγκινητική ιστορία της...