Σκληρή κριτική για τις 406 προσλήψεις-εξπρές στην Περιφέρεια Αττικής

Μοιραστειτε το

Στιγμιότυπο από παλαιότερη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής

Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Φωτογραφική και διάτρητη» χαρακτηρίζουν τη διαδικασία οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης ● Καταγγέλλουν την «εν κρυπτώ» δημοσίευση της προκήρυξης και την έλλειψη κριτηρίων αξιολόγησης ● Τι απαντά ο αντιπεριφερειάρχης Ν. Πέππας.

Φωτογραφική, προκλητική και διάτρητη, εξ αρχής και εκ του αποτελέσματος, η προκήρυξη της Περιφέρειας Αττικής για 406 προσλήψεις με οκτάμηνες συμβάσεις, σύμφωνα με τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης στο χθεσινό περιφερειακό συμβούλιο. Η προκήρυξη, σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στη συνεδρίαση –όπου εγκρίθηκε η σχετική τροποποίηση στον προϋπολογισμό της περιφέρειας– εκδόθηκε με στόχο να διατηρηθούν στην εργασία τους 224 συμβασιούχοι για την κάλυψη κατεπειγουσών αναγκών σε προσωπικό, λόγω πανδημίας. Εννέα εξ αυτών δεν επαναπροσλήφθηκαν, τη στιγμή που προστέθηκε ένα πλήθος προσλήψεων, «σε μεγάλο μέρος τους φωτογραφικές και προαποφασισμένες», σύμφωνα με αντιπολιτευόμενους συμβούλους.

Η προκήρυξη δημοσιεύθηκε το απόγευμα της 17ης Ιανουαρίου με περιθώριο υποβολής αιτήσεων μέχρι το μεσημέρι της 19ης Ιανουαρίου (δηλαδή ουσιαστικά 36 ώρες).

«Ηταν κρυμμένη εσωτερικά στον ιστότοπο της περιφέρειας. Εμπαινες κι έψαχνες στις ανακοινώσεις. Αν αυτό δεν συνιστά εμπαιγμό, τότε οι λέξεις χάνουν το νόημά τους. Πού είναι η διαφάνεια; Πού είναι οι ίσες ευκαιρίες;», διαμαρτυρήθηκε ο σύμβουλος της παράταξης Σγουρού, Δ. Κατσικάρης. Δήλωσε ότι εντόπισε στους προσληφθέντες «πολλά μαργαριτάρια και ονόματα πολύ γνωστά. Γιατί; Γιατί οι αιτήσεις εξετάστηκαν από μια επιτροπή τριών αντιπεριφερειαρχών, χωρίς κανένα ουσιαστικό κριτήριο ΑΣΕΠ, πόσο μάλλον δίκαιο κριτήριο».

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών, Ν. Πέππα, υποβλήθηκαν 3.030 αιτήσεις, αριθμός που «μόνο έλλειψη δημοσιότητας δεν δείχνει». Πρόσθεσε ότι εξετάστηκαν σε διάρκεια τριών ημερών από αντιπεριφερειάρχες «καταξιωμένους στον χώρο της Υγείας και καθ’ ύλην αρμόδιους για τους τομείς που γίνονται οι προσλήψεις». «Δηλαδή, χρειάστηκαν 1,5 λεπτό για να εξετάσουν κάθε αίτηση, χωρίς να κάνουν διάλειμμα για νερό. Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Είναι διάτρητη όλη η διαδικασία. Εξέτασαν σε λίγες ώρες 3.030 αιτήσεις και δικαιολογητικά για να βάλουν τους δικούς σας», αντέτεινε ο σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Γ. Πρωτούλης.

Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης ο κ. Πέππας είπε ότι με την προκήρυξη υλοποιήθηκε η δέσμευση της περιφερειακής αρχής να διατηρηθούν «όλοι» οι συμβασιούχοι στην εργασία, αλλά και να καλυφθούν και άλλα κενά σε προσωπικό. Ως παράδειγμα, ανέφερε κενά σε θέσεις εποπτών υγείας αλλά και σε θέσεις διοικητικής υποστήριξης των εποπτών. Θέλοντας οι αρμόδιοι αντιπεριφερειάρχες να αντικρούσουν τα περί fast track ελέγχων των αιτήσεων, αναφέρθηκαν στο ηλεκτρονικό σύστημα μοριοδότησης των υποψηφίων.

«Θυμίζει αυτό που λέγανε στον στρατό ότι τις μεταθέσεις τις βγάζει ο υπολογιστής», σχολίασε με νόημα ο Κ. Τουλγαρίδης της «Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής». Ως προς τον ισχυρισμό του αντιπεριφερειάρχη Γ. Δημόπουλου περί «πολιτικής αχρωματοψίας στις προσλήψεις», η Μ. Τσίχλη από την «Ανυπότακτη Αττική» απάντησε ότι κάτι τέτοιο μπορεί να ειπωθεί «μόνο ως χιούμορ», θυμίζοντας τον σημερινό αριθμό-ρεκόρ μετακλητών στον κρατικό μηχανισμό.

«Οι διαδικασίες που έγιναν δεν τιμούν κανέναν», τόνισε ο Σπ. Αγγέλης από τη «Δύναμη Ζωής», παράταξη που υπερψήφισε χθες την τροποποίηση του προϋπολογισμού, «γιατί χρειάζεται εργαζομένους η περιφέρεια. Θα περιμέναμε όμως κάτι πιο σωστό, πιο δημοκρατικό». Αλλες αντιπολιτευόμενες παρατάξεις καταψήφισαν εξηγώντας ότι δεν θέλουν να νομιμοποιήσουν τη «φωτογραφική και διάτρητη» διαδικασία.

Αρχικός στόχος ήταν η περιφέρεια να προκηρύξει 447 θέσεις. Μειώθηκαν σε 406 και εν τέλει προσλήφθηκαν 404 συμβασιούχοι. Αναμένεται νέα προκήρυξη για 43 θέσεις, η οποία σύμφωνα με την περιφερειακή αρχή θα προσφέρει δυνατότητα επαναπρόσληψης και στους 9 συμβασιούχους.

Πηγή
Author: Στέργιος Ζιαμπάκας

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...