«Σκάκι» Ελλάδας-Τουρκίας για το Αφγανιστάν: Οι προσδοκίες από το τηλεφώνημα Μητσοτάκη-Ερντογάν

Μοιραστειτε το

Το παρασκήνιο πίσω από το τηλεφώνημα Μητσοτάκη-Ερντογάν για το Αφγανιστάν – Τι προσδοκά η Αθήνα

«Η Αθήνα εκτιμά ότι η επαφή με την Τουρκία είναι απαραίτητη, καθώς η ευρύτερη περιοχή και κυρίως οι δύο χώρες ενδέχεται να επηρεαστούν από νέες προσφυγικές ροές που θα προκύψουν από τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και, άρα βρίσκονται αντιμέτωπες με το ίδιο πρόβλημα», αναφέρουν οι κυβερνητικές πηγές για την τηλεφωνική επικοινωνία που θα έχει ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σήμερα το απόγευμα στις 19:30.

«Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα θα συνεχίσει να δείχνει την ίδια αποτελεσματικότητα στη φύλαξη τόσο των χερσαίων όσο και των θαλάσσιων συνόρων, όπως κάνει μέχρι σήμερα», καταλήγουν οι ίδιες πηγές.

Λίγο πριν τις 10:30 το πρωί της Παρασκευής η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι σήμερα το απόγευμα οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν τηλεφωνικά για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν.

«Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει σήμερα το απόγευμα στις 19:30, τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν», τονιζόταν στην ανακοίνωση.

Όπως είχε γράψει νωρίτερα το Newsbomb.gr, η κυβέρνηση συνεχίζει τις κινήσεις της για τη θωράκιση της Ελλάδας απέναντι στο ενδεχόμενο νέων προσφυγικών ροών μετά την κρίση στο Αφγανιστάν. Αντικείμενο του τηλεφωνήματος Μητσοτάκη-Ερντογάν αναμένεται να είναι η κρίση στο Αφγανιστάν αλλά και η κατάσταση στο προσφυγικό και τα νέα δεδομένα που έχει δημιουργήσει η επάνοδος των Ταλιμπάν στην εξουσία.

Οι ελληνικές Αρχές έχουν ήδη αρχίσει να εκπονούν σχέδιο αντιμετώπισης τυχόν νέας προσφυγικής κρίσης, με «πυξίδα» την εκτίμηση ότι θα μετακινηθούν προς διάφορες χώρες περίπου 500.000 πρόσφυγες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα ενισχυθούν οι δυνάμεις σε Έβρο και ανατολικό Αιγαίο, με τις Αρχές να εκτιμούν ότι υπάρχει χρονικό περιθώριο τουλάχιστον ενός μήνα έως ότου αρχίσει η κρίση να «μας χτυπάει την πόρτα». Οι ελληνικές Αρχές θα επιδιώξουν να βρίσκονται σε απόλυτη ετοιμότητα για την περίπτωση επανάληψης του «ανοίγματος των συνόρων» που είχε επιχειρήσει η Τουρκία το Μάρτιο του 2020, φαινόμενο που αρκετοί είχαν χαρακτηρίσει ως «υβριδικό πόλεμο».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Το απόγευμα η τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Ερντογάν για το Αφγανιστάν – Στις 19:30

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση του "μαύρου...

Ελληνοτουρκικός διάλογος με σφραγίδα Μέρκελ – «Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Μητσοτάκης

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επανέναρξη των...

Συνάντηση Λαφαζάνη με Mélenchon – Για μια εναλλακτική Ευρώπη

Συνάντηση Λαφαζάνη με Mélenchon πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (28/10) το μεσημέρι...