Σημαντική ελληνική νίκη στην ΕΟΚΕ για το νέο σύμφωνο περί μετανάστευσης και ασύλου | newsbreak

Μοιραστειτε το

Κερδήθηκε εκ μέρους της χώρας μας η πρώτη μάχη που δόθηκε την περασμένη Πέμπτη στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΕΟΚΕ), σχετικά με το νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο.

Η νίκη αφορά την υιοθέτηση από την ολομέλεια της εν λόγω επιτροπής δύο γνωμοδοτήσεων αναφορικά με κρίσιμα για τα εθνικά μας συμφέροντα τμήματα της πρότασης της Κομισιόν: αφενός, τη διαχείριση της διαδικασίας ασύλου και τις καταστάσεις κρίσης και ανωτέρας βίας και, αφετέρου, τη νέα διαδικασία για διεθνή προστασία, τις νέες συνοριακές διαδικασίες και τις διαδικασίες όσον αφορά τη βάση δεδομένων δακτυλικών αποτυπωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αναγνώριση των αιτούντων άσυλο και των παράτυπων μεταναστών.

Εισηγητές των εν λόγω γνωμοδοτήσεων ήταν δύο Έλληνες, μέλη της Κοινωνικής και Οικονομικής Επιτροπής, ο Δημήτρης Δημητριάδης και ο Παναγιώτης Γκόφας. Ο κ. Δημητριάδης έχει διατελέσει στο παρελθόν και πρόεδρος της ΕΟΚΕ και στη συνεδρίαση μετείχε ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), ενώ ο κ. Γκόφας εκπροσώπησε τη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ). Ο δε εμπειρογνώμονας που κατάρτισε το πλαίσιο των γνωμοδοτήσεων είναι ο επίσης Έλληνας διεθνολόγος και σύμβουλος στρατηγικής επικοινωνίας σε θέματα μετανάστευσης και κοινωνικής αλληλεγγύης, Γιάννης Παπαδήμος.

Οι αντιστάσεις και η επιχειρηματολογία κάμφθηκαν

Οι δύο εισηγητές, έμπειρα μέλη της επιτροπής, επιχειρηματολόγησαν υπέρ των ελληνικών θέσεων -και, κατά συνέπεια, των χωρών πρώτης εισόδου-, όπως αυτές έχουν αποτυπωθεί στις γνωμοδοτήσεις τους (SOC669 και SOC670) σε σειρά συναντήσεων με εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της πορτογαλικής προεδρίας, το οικείου τμήματος και, τελικά, της ολομέλειας της επιτροπής. Οι αντιστάσεις και η επιχειρηματολογία από τις χώρες του Βίσεγκραντ -που, εν προκειμένω, κάμφθηκαν– είναι ενδεικτικές για το τι θα ακολουθήσει.

Η συγκεκριμένη επιτροπή αποτελεί γνωμοδοτικό όργανο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκ μέρους της κοινωνίας των πολιτών, με μακρά ιστορία και συμβολή στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Η υιοθέτηση των δύο γνωμοδοτήσεων δεν είναι ασήμαντη, καθώς θα προωθηθούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι ελληνικές εθνικές θέσεις εν όψει της διαπραγμάτευσης ενισχύονται και είναι πλέον αποτυπωμένες σε επίσημη γνωμοδότηση οργάνου της Ε.Ε., ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορεί να γίνει επίκλησή τους.

Μακάρι να αντικατοπτριστούν σε πλήρη δικαίωση των ελληνικών θέσεων αναφορικά με το Μεταναστευτικό στη μακρά και επίπονη διαπραγμάτευση, την οποία η ελληνική κυβέρνηση έχει μπροστά της το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Πηγή
Author: Χάρης Π.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα