Σημαντικές αλλαγές στην αξιολόγηση της καταλληλόλητας των τραπεζιτών δρομολογεί η ΕΚΤ

Μοιραστειτε το

Ο νέος τρόπος αξιολόγησης της της καταλληλότητας των τραπεζιτών από τον SSM θα οδηγήσει πολλά στελέχη τραπεζών στην έξοδο και θα φέρει αλλαγές στις διοικήσεις πολλών πιστωτικών ιδρυμάτων, τα στελέχη των οποίων είτε έχουν εμπλακεί, είτε έχουν «κουκουλώσει» σκάνδαλα.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Ενρία θα υπάρξουν οι εξής τρεις βασικές οδηγίες:

  1. Η SSM θα ζητά πλέον από τις τράπεζες να ενημερώνουν προκαταβολικά για την πρόθεσή τους να διορίζουν διευθυντικά στελέχη, προτού ολοκληρωθεί ο διορισμός τους. Αυτό θα επιτρέψει στον SSM να διερευνά πριν την τοποθέτηση για το εάν οι υποψήφιοι είναι κατάλληλοί ή ακατάλληλοι για τη θέση.
  2. Ο SSM θα εξετάζει πλέον πιο προσεκτικά τη λογοδοσία και τις ευθύνες (accountability) των τραπεζικών διοικήσεων. Σύμφωνα με τον Ενρία, εάν υπήρξαν μέλη διοικητικών συμβουλίων τραπεζών που στο παρελθόν είχαν εμπλακεί σε έκνομες συμπεριφορές, θα αξιολογηθούν εκ των υστέρων για αυτές τις πράξεις και ο SSM θα λάβει υπόψη αυτά τα ζητήματα.
  3. Ο SSM θα επανεξετάζει τις αξιολογήσεις καταλληλότητας των τραπεζιτών σε περίπτωση νέων εξελίξεων. Ο Ενρία έφερε ως παράδειγμα το εξής: εάν σε μια τράπεζα επιβληθεί πρόστιμο λόγω σημαντικών παραβιάσεων που σχετίζονται με ξέπλυμα χρήματος και τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, ο SSM θα αξιολογήσει εκ νέου το τρέχον διοικητικό συμβούλιο για να δει εάν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου φέρουν συγκεκριμένη ευθύνη και εάν εξακολουθούν να είναι κατάλληλα υπό το φως αυτών των νέων στοιχείων.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

EnvolveXL: στήριξη 100 ελληνικών startups τα επόμενα 5 χρόνια

Ένας μήνας έμεινε για την υποβολή αιτήσεων στο νέο...

Η συγκινητική ιστορία σκύλου που εγκαταλείφθηκε σε καταφύγιο έπειτα από 16 χρόνια

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει η συγκινητική ιστορία της...