Σε 3 δόσεις, μετά από πολύμηνη καθυστέρηση, η επιστροφή των αναδρομικών στους κληρονόμους | newsbreak

Μοιραστειτε το

Με πολύμηνη καθυστέρηση θα καταβληθούν τα αναδρομικά στους κληρονόμους θανόντων συνταξιούχων, σε τρεις δόσεις, αρχής γενομένης από τις 10 Φεβρουαρίου, παρότι η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί πολλάκις για μια «απλή και μη χρονοβόρα διαδικασία»! 

Η διοίκηση του ΕΦΚΑ ανακοίνωσε το χρονοδιάγραμμα επιστροφής των μειώσεων της περιόδου Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016 στους δικαιούχους που υπέβαλαν ηλεκτρονικά τη σχετική αίτηση έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020.

Συγκεκριμένα:

  • Στις 10 Φεβρουαρίου θα καταβληθούν τα ποσά στους δικαιούχους που έχουν υποβάλει οριστικά την αίτηση με όλα τα ζητούμενα πιστοποιητικά και έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς η επεξεργασία του αιτήματος.
  • Στις 10 Μαρτίου θα πληρωθούν οι κληρονόμοι που θα υποβάλουν οριστικά τα απαιτούμενα έγγραφα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα έως τις 28 Φεβρουαρίου. Διευκρινίζεται ότι η προθεσμία της 28ης Φεβρουαρίου είναι ενδεικτική και πως η ηλεκτρονική υπηρεσία θα παραμείνει ανοιχτή για την υποβολή δικαιολογητικών και μετά την ημερομηνία αυτή για τις περιπτώσεις εκείνες στις οποίες θα καθυστερήσει η έκδοση των αναγκαίων πιστοποιητικών.
  • Στις 12 Απριλίου, τέλος, θα καταβληθούν τα αναδρομικά σε όσους έχουν κληρονομικό δικαίωμα από διαθήκη. Στις περιπτώσεις αυτές οι δικαιούχοι θα κληθούν εντός του Φεβρουαρίου να υποβάλουν επιπλέον στοιχεία της διαθήκης, ώστε να είναι εφικτή η επεξεργασία του αιτήματος.

Συνολικά έχουν υποβληθεί 232.517 αιτήσεις από κληρονόμους, εκ των οποίων έχουν οριστικοποιηθεί οι 148.870 και έχουν υποβληθεί προσωρινά οι υπόλοιπες 83.647. Επίσης, από τις 232.517 αιτήσεις, οι 150.893 αφορούν δικαιώματα χωρίς διαθήκη και οι 81.224 δικαιώματα με διαθήκη.

Το πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης διαθήκης αντλήθηκε ηλεκτρονικά εκτός των 48 μικρότερων Ειρηνοδικείων της χώρας. Τα υπόλοιπα δικαιολογητικά οι δικαιούχοι / κληρονόμοι έχουν πλέον τη δυνατότητα να τα αντλήσουν ηλεκτρονικά (Πιστοποιητικό περί μη Αποποίησης Κληρονομιάς, Πιστοποιητικό Πλησιέστερων Συγγενών) από την Ενιαία Ψηφιακή Πύλη του Δημοσίου www.gov.gr.

Μειώσεις που κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το ΣτΕ

Τα αναδρομικά αφορούν τις μειώσεις που επιβλήθηκαν το 2012 και κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το Συμβούλιο της Επικρατείας τον Ιούνιο του 2015. Καθώς ο νόμος Κατρούγκαλου ψηφίστηκε τον Μάιο του 2016 (και υποτίθεται ότι συμμορφώθηκε με την απόφαση του ΣτΕ), απέμεινε ένα «κενό» διάστημα 11 μηνών, για το οποίο πάλι το ΣτΕ, σε νέα απόφασή του τον Απρίλιο του 2020, έκρινε ότι πρέπει να επιστραφούν αναδρομικά.

Καθώς, όμως, η κυβέρνηση αποφάσισε, αυθαίρετα, να καταβάλει αναδρομικά για περικοπές μόνο στις κύριες συντάξεις και όχι για τις επικουρικές και τα δώρα, εφόσον τελεσφορήσει η νέα προσφυγή που εκδικάστηκε την Παρασκευή, επιπλέον ποσά θα δικαιούνται και οι κληρονόμοι θανόντων συνταξιούχων.

Πηγή
Author: Χάρης Π.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα