Σε πλήρη εξέλιξη η κακοκαιρία – Σαρώνει Δυτική και Βόρεια Ελλάδα

Μοιραστειτε το

Σαρωτικό είναι το νέο κύμα κακοκαιρίας που πλήττει τη χώρα μετά τις λιακάδες και τις υψηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών. 

Προβλήματα από τη συνεχή βροχόπτωση καταγράφονται στον Έβρο, με υπερχειλίσεις χειμάρρων και ρεμάτων, ενώ κατέρρευσε γέφυρα στο Σουφλί. 

Τις επόμενες μέρες και προς το τέλος της εβδομάδας, ο χιονιάς θα πλήξει όλη τη χώρα. Το μεσημέρι πάντως, σύντομη αλλά έντονη νεροποντή σημειώθηκε στην Αττική. Νωρίτερα, περιοχές όπως η Πελοπόννησος, η ανατολική Στερεά, η Εύβοια και σταδιακά το σύνολο των νησιών του ανατολικού Αιγαίου ήρθαν αντιμέτωπες με ισχυρές βροχές και καταιγίδες και θυελλώδεις νοτιάδες 7 και 8 μποφόρ. 

Ήδη από το πρωί, χειμωνιάτικη γεύση πήραν ξανά τα νησιά του Ιονίου, η Ήπειρος, η δυτική και κεντρική Στερεά, η Θεσσαλία, οι Σποράδες, η κεντρική και ανατολική Μακεδονία και η Θράκη, ενώ το βράδυ της Τρίτης σειρά παίρνουν πρόσκαιρα οι βόρειες Κυκλάδες και κυρίως τα Δωδεκάνησα.

Τη νύχτα προς Τρίτη, έντονα καιρικά φαινόμενα έπληξαν ολόκληρη την Ήπειρο. Οι σφοδροί άνεμοι ξήλωσαν στέγες σπιτιών, ενώ σημειώθηκαν κατολισθήσεις και καθιζήσεις στο ορεινό οδικό δίκτυο.

Στον Έβρο, προβλήματα κατά τόπους και διακοπή της κυκλοφορίας σε αρκετά σημεία του οδικού δικτύου σε όλους τους Δήμους και σε όλο το μήκος του Νομού, προκαλούν οι έντονες βροχοπτώσεις

Σύμφωνα με το meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, «επαληθεύτηκαν οι προγνώσεις για ισχυρά φαινόμενα στη Θράκη. Οι ισχυρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες που σημειώθηκαν έως το μεσημέρι της Τρίτης 12/1 προκάλεσαν σημαντικότατα προβλήματα στο νομό Έβρου, με υπερχειλίσεις χειμάρρων και ρεμάτων, ενώ κατέρρευσε γέφυρα στο Σουφλί […] Τις επόμενες ώρες και έως το βράδυ, κατά τόπους ισχυρά και δυνητικά επικίνδυνα φαινόμενα αναμένονται στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου, και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή που εκτείνεται από τη Σαμοθράκη έως τη Χίο και ενδεχομένως τη Σάμο και την Ικαρία».

meteo.gr

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα διατηρηθούν την Τετάρτη, τις πρώτες πρωινές ώρες, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Από την Τετάρτη, μάλιστα, αναμένεται και σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, που θα γίνει αισθητή αρχικά στα βόρεια, όπου θα είναι της τάξεως των 10-12 βαθμών Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί στα βορειοδυτικά ηπειρωτικά τις πρωινές και τις βραδινές ώρες και θα επικρατήσουν βόρειοι άνεμοι σε όλη τη χώρα.

Διακοπή κυκλοφορίας στον Έβρο

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, προβλήματα υπάρχουν σε σημεία του περιφερειακού οδικού δικτύου των Δήμων Σουφλίου και Διδυμοτείχου. Ο δήμαρχος Σουφλίου, Παναγιώτης Καλακίκος αναφέρει ότι υπάρχει διακοπή κυκλοφορίας στην Τοπική Κοινότητα Μικρού Δερείου, ενώ εντοπίζονται προβλήματα και σε άλλα σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου. Συγκεκριμένα, με δυσκολία διεξάγεται, καθώς υπάρχει μεγάλη επικινδυνότητα, η κυκλοφορία των οχημάτων στο επαρχιακό δίκτυο, Μάνδρας, Πρωτοκκλησίου, Μαυροκκλησίου και Κυριακής.

Λόγω της πλημμύρας που προκαλείται στον οικισμό, από την άνοδο της στάθμης του νερού στον Ερυθροπόταμο, ο Δήμος Σουφλίου προχώρησε ήδη με τη συνδρομή της πυροσβεστικής και του στρατού, σε μερική εκκένωση κατοικιών του Μικρού Δερείου, με τους ηλικιωμένους κατοίκους να μεταφέρονται, σύμφωνα με τον κ. Καλακίκο, σε συγγενείς και στην εκκλησία του χωριού.

Λόγω των προβλημάτων που προκαλούν τα έντονα καιρικά φαινόμενα, ο Δήμος Σουφλίου αποφάσισε για σήμερα και αύριο, τη διακοπή λειτουργίας των σχολείων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, στους οικισμούς, Ρούσσας, Μεγάλου Δερείου και Σιδηροχωρίου καθώς και στα νηπιαγωγεία Ρούσσας και Μεγάλου Δερείου.

«Ελεγχόμενη ως προς το να μην κινδυνέψουν κατοικίες» από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, χαρακτηρίζει την κατάσταση στο Δήμο Διδυμοτείχου ο αντιδήμαρχος Μεταξάδων και υπεύθυνος της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, Πασχάλης Αδαμάκης. Ωστόσο σημειώνει ότι λόγω των συνεχιζόμενων βροχοπτώσεων και της έντασής τους, σε συνδυασμό με τις ποσότητες νερού που κατεβάζει ο Ερυθροπόταμος από τους οικισμούς των Μεταξάδων και Μικρού Δερείου, αναμένεται στη διάρκεια της ημέρας, επιδείνωση της υφιστάμενης κατάστασης και προς αποφυγήν πλημμυρικών φαινομένων εντός των οικισμών, ο Δήμος εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε σπάσιμο αναχώματος, προκειμένου να απελευθερωθεί ο μεγάλος όγκος νερού στις καλλιέργειες και να μην κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές ή κατοικίες.

Για ελεγχόμενη στάθμη των νερών στα μεγάλα ποτάμια του Έβρου, του Τούνζα και του Άρδα, κάνει λόγο ο πρόεδρος του ΣΟΠΠ και αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς. «Παρακολουθούμε τα μεγάλα ποτάμια και προς το παρόν η στάθμη τους φαίνεται ελεγχόμενη. Ενδεχομένως στις επόμενες ώρες να έχουμε μεγαλύτερες ροές, λόγω του χρόνου που απαιτείται για να φτάσουν τα νερά από τη Βουλγαρία, όπου επίσης υπάρχουν έντονα καιρικά φαινόμενα, στη χώρα μας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Πέτροβιτς συμπληρώνοντας ότι βάσει της ενημέρωσης που είχε από την ελληνική πρεσβεία στη Σόφια, «υπάρχουν έντονα καιρικά φαινόμενα και υπερχειλίσεις ποταμών και μεγάλη ροή υδάτων, εν τούτοις αυτή την ώρα τα φράγματα της Βουλγαρίας δεν υπερχειλίζουν. Το μόνο πρόβλημα εντοπίζεται στην περιοχή του Ερυθροποτάμου στο Διδυμότειχο, όπου συνεχίζει να υπάρχει μεγάλη ροή. Σε κάθε περίπτωση και καθώς το καιρικό φαινόμενο είναι σε εξέλιξη θα πρέπει να αποφεύγονται οι μετακινήσεις μέσω των ιρλανδικών διαβάσεων και να περιοριστούν στις απολύτως απαραίτητες».

Πλημμύρες και σε Θεσσαλία – Κοζάνη

– Παλαιές και νέες καταπτώσεις, ενεργοποίησαν οι βροχοπτώσεις στον Δήμο Λίμνης Πλαστήρα, εντός και εκτός οικισμών. Σοβαρότερη, σύμφωνα με τον δήμαρχο της περιοχής, Παναγιώτη Νάνο, είναι αυτή έναντι της Αγίας Μαρίνας όπου κατολισθαίνει η πλαγιά του βουνού. Αποτέλεσμα είναι να έχουν παρατηρηθεί ρωγμές στον επαρχιακό δρόμο, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν προβλήματα στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων η οποία διεξάγεται κανονικά.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι καθιζήσεις στον οικισμό Αγία Μαρίνα Καρίτσας. Κλιμάκιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών εξέτασε την πληγείσα περιοχή και προέβη σε αξιολόγηση των κτισμάτων. Οκτώ οικίες, σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, κρίθηκαν ακατάλληλες ενώ δύο υπέστησαν κατάρρευση.

Σε ό,τι αφορά τις νέες καταπτώσεις επίκεντρο αυτή τη φορά είναι οι κοινότητες της Δημοτικής Ενότητας Νευρόπολης, όπου σημειώθηκαν καταπτώσεις σε δρόμους εντός οικισμών και αγροτικούς δρόμους και ρέματα. Τα σοβαρότερα προβλήματα εντοπίζονται στους οικισμούς Πεζούλας, Φυλακτή και Νεοχώρι.

Ο Δήμος Λίμνης Πλαστήρα απέστειλε επιστολές στη ΔΕΗ για ενέργειες αποκατάστασης του δικτύου με εναλλακτικό τρόπο, ενώ αναμένει επίσημα το πόρισμα του ΑΕΜΓΕ για περαιτέρω ενέργειες. Ο δήμαρχος Παναγιώτης Νάνος με επιστολή του, μεταξύ των άλλων, ζήτησε από το ΥΠΕΝ την άμεση χρηματοδότηση γεωλογικής μελέτης συνολικά για τις κοινότητες του Δήμου, καθώς και πρόσθετη χρηματοδότηση.

– Μεγάλη αύξηση των υδάτων στην ευρεία κοίτη του Πηνειού ποταμού στην περιοχή των Μεγάλων Καλυβιών παρατηρείται τις τελευταίες ώρες από τις έντονες βροχοπτώσεις, στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, με τον κίνδυνο να πλημμυρίσουν καλλιέργειες. Όπως τονίζει ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων, Χρήστος Μιχαλάκης, οι ζημιές στην ηλεκτροδότηση ορεινών περιοχών Καλαμπάκας και Πύλης, που είχαν προκληθεί από τις πτώσεις δένδρων στα καλώδια, έχουν αποκατασταθεί, ενώ 24 μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων ενεργούν σε σημεία που έχουν προκληθεί καταστροφές στο οδικό δίκτυο κυρίως από καταπτώσεις βράχων.

Οι έντονες βροχοπτώσεις οδήγησαν στη διακοπή της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, στην επαρχιακή οδό Κλοκοτού Ν. Τρικάλων – Μαραθέας Ν. Καρδίτσας και συγκεκριμένα στο ύψος της γέφυρας Κλοκοτού (για απόσταση περίπου 20 μέτρων) και στη γέφυρα του ποταμού Πηνειού που βρίσκεται στην είσοδο του Δ.Δ. Διαλεκτού Τρικάλων (χ/θ 13ο χλμ επαρχιακής οδού Τρικάλων – Περιστέρας).

Η κυκλοφορία στα παραπάνω σημεία, σύμφωνα με τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας, θα διεξάγεται από εναλλακτικές – παρακαμπτήριες διαδρομές.

– Στην Κοζάνη, τα έντονα καιρικά φαινόμενα στην ευρύτερη περιοχή είχαν ως αποτέλεσμα το νερό σε ορισμένα σημεία της Εγνατίας Οδού να μη μπορεί να απορροφηθεί από τα φρεάτια και τις καταβόθρες και να πλημμυρίσει το οδόστρωμα. Συγκεκριμένα, πλημμύρισε κομμάτι του οδοστρώματος στο ύψος του πρώην στρατοπέδου στη Νέα Νικόπολη Κοζάνης, περίπου στο 200όχλμ, κοντά στον κόμβο της Καλαμιάς. Στο σημείο έσπευσαν οχήματα της πυροσβεστικής για την επιχείρηση απάντλησης υδάτων. Η Τροχαία Κοζάνης διέκοψε προσωρινά την κυκλοφορία των οχημάτων στο συγκεκριμένο σημείο της Εγνατίας Οδού κι η κυκλοφορία διεξάγεται από την Ενωτική Οδό μέσω Κοίλων και Βατερού. 

Απέραντη λίμνη στρέμματα καλλιεργειών στη Θεσπρωτία

Για μία ακόμη φορά οι παρακαλάμιες καλλιέργειες της Θεσπρωτίας, στη Σκάλα Φιλιατών, την Κορύτιανη, τη Βρυσσέλα μετράνε τις πληγές τους από την υπερχείλιση του ποταμού Καλαμά.

Ο δρόμος στη Σκάλα Φιλιατών που συνδέει τους Φιλιάτες με την παλαιά Εθνική Οδό Ηγουμενίτσας – Ιωαννίνων έκλεισε, λόγω των νερών που κατέκλυσαν το οδόστρωμα, με αποτέλεσμα οι 4000 κάτοικοι των 15 κοινοτήτων να πρέπει να διανύσουν αποστάσεις πολλών χιλιομέτρων για να φτάσουν στην πόλη των Φιλιατών και στο μοναδικό Νοσοκομείο της Θεσπρωτίας.

Ταυτόχρονα 22.000 στρέμματα με 17.000 δέντρα, εσπεριδοειδή, ελαιόδεντρα και ακτινίδια έχουν βουλιάξει στη λάσπη.

Από το μεσημέρι, μηχανήματα της πολιτικής προστασίας της ΠΕ Θεσπρωτίας, αλλά ακόμα και κανό έχουν επιστρατευθεί σε μια προσπάθεια να απομακρύνουν τους κορμούς των δέντρων από την παλιά γέφυρα του Καλαμά, ώστε να αποκατασταθεί η ροή των υδάτων.

Μικροπροβλήματα στην Κεντρική Μακεδονία 

Μικροπροβλήματα δημιουργήθηκαν από τις βροχοπτώσεις σε διάφορα σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου στην Κεντρική Μακεδονία.

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής του τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, Μπάμπης Στεργιάδης, μηχανήματα κάνουν καθαρισμούς σ’ ένα ρέμα στην περιοχή της Χαλκηδόνας προς τη Νεοχωρούδα, ενώ παρεμβάσεις γίνονται και για την αποκατάσταση καθίζησης στο ύψος της περιφερειακής οδού, στα Κωνσταντινοπολίτικα. Στη Χαλκιδική αποκλείστηκε ο δρόμος προς τον Άγιο Παύλο και τη Νέα Γωνιά από λάσπες και νερά, ενώ μηχανήματα πραγματοποιούν καθαρισμούς. 

Στο μεταξύ, πτώση της θερμοκρασίας και χιονόπτωση το βράδυ της Πέμπτης προς Παρασκευή αναμένονται στην περιοχή για τις επόμενες μέρες.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...