Σε νέο ιστορικό χαμηλό η τουρκική λίρα

Μοιραστειτε το

Τουρκικά χαρτονομίσματα – φωτ. αρχείου

© Ibrahimsanli | Dreamstime.com

Η απόφαση της τουρκικής κεντρικής τράπεζας να διατηρήσει σταθερό το βασικό επιτόκιό της ήταν η αιτία για τη κατάρρευση 2% της ισοτιμίας της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου. 

Παρά τις προσδοκίες για μεγάλη αύξηση των επιτοκίων σήμερα, η τράπεζα διατήρησε το βασικό επιτόκιό της στο 10,25%, δηλώνοντας ότι έχει κάνει ήδη πρόοδο στη μείωση του πληθωρισμού.

Η κεντρική τράπεζα είχε αιφνιδιάσει τον περασμένο μήνα με την αύξηση των επιτοκίων κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες. Σήμερα ανέφερε ότι θα συνεχίσει με μέτρα ρευστότητας να συσφίγγει την προσφορά χρήματος, ενώ αύξησε το υψηλότερο επιτόκιό της (late liquidity window, LLW) στο 14,75% από 13,25%. 

Η ισοτιμία της λίρας μετά την υποχώρηση κατά 2% έφθασε τις 7,9845 λίρες ανά δολάριο και έχει υποχωρήσει 25% φέτος εν μέσω των πωλήσεών του που έχουν προκαλέσει οι ανησυχίες για τον υψηλό πληθωρισμό, τη μεγάλη μείωση των συναλλαγματικών διαθεσίμων της κεντρικής τράπεζας και τις γεωπολιτικές ανησυχίες, περιλαμβανομένης της προοπτικής πιο δύσκολων σχέσεων με τις ΗΠΑ σε ενδεχόμενη νίκη του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές.

Το βασικό επιτόκιο πολιτικής παραμένει χαμηλότερο από τον ετήσιο πληθωρισμό, ο οποίος ανερχόταν στο 11,75% τον Σεπτέμβριο, με συνέπεια τα πραγματικά επιτόκια για τις καταθέσεις σε λίρες να είναι αρνητικά. Η τουρκική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 10% στο δεύτερο τρίμηνο λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και των μέτρων για την αντιμετώπισή του. Στην κατάσταση αυτή έχουν συμβάλει επίσης οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η σύγκρουση στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...