Σε μουσειακό κέντρο μετατρέπεται το πρώην στρατόπεδο Πούλιου στα Τρίκαλα

Μοιραστειτε το

Σύμβαση που υπεγράφη μεταξύ των υπουργείων Πολιτισμού και Εθνικής Άμυνας, αλλά και του Δήμου Τρικκαίων, προβλέπει τη μετατροπή των κτηρίων του πρώην στρατοπέδου Πούλιου σε μουσειακό πυρήνα των Τρικάλων. Προβλέπεται να στεγάσει το Διαχρονικό Μουσείο Τρικάλων, το Διαδραστικό Μουσείο Τεχνολογίας, αλλά και να αναδειχθεί ο λόφος του Προφήτη Ηλία.

Σύμφωνα με τη σύμβαση στον χώρο του πρώην «Στρατοπέδου Τ/χου Πούλιου», όπου κατά το παρελθόν φιλοξενούνταν το Στρατηγείο Α΄ Σώματος Στρατού και η Ταξιαρχία Υποστηρίξεως (ΤΑΞΥΠ), δημιουργούνται:

  • Διαχρονικό Μουσείο Τρικάλων (Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού)
  • Διαδραστικό Μουσείο Τεχνολογίας (Δήμος Τρικκαίων)
  • Ενοποίηση – αξιοποίηση με Λόφο Προφήτη Ηλία (Δήμος Τρικκαίων)
  • Νηπιαγωγείο

Τα έργα αυτά θα γίνουν με εκμίσθωση των κτιρίων από το ΥΠΠΟ και τον δήμο συνολικής έκτασης 14.816.39 τ.μ. και η διάρκεια της μίσθωσης είναι για 25 χρόνια με δυνατότητα ανανέωσης. Ο Δήμος Τρικκαίων θα καταβάλλει 2.800€ μηνιαίως, ενώ 3.500€ μηνιαίως θα καταβάλλει το ΥΠΠΟ.

Στην τηλεδιάσκεψη με τον δήμαρχο Τρικκαίων, Δημήτρη Παπαστεργίου, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος χαρακτήρισε το έργο «καλό παράδειγμα για το πώς τέτοιες κινήσεις μπορούν να φέρουν απτά αποτελέσματα και για την Τοπική Αυτοδιοίκηση», σημειώνοντας ότι η «Στρατιωτική Ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων γνωμοδότησε θετικά υπέρ αυτού του εγχειρήματος». 

«Ασφαλώς θέλουμε την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, επ’ ωφελεία και των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά θα πρέπει να δούμε και πώς μπορούμε να βοηθήσουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όταν έχει τη συγκρότηση να είναι προετοιμασμένη με προτάσεις», πρόσθεσε μεταξύ άλλων.

Από την πλευρά της η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, ανέφερε ότι «στα Τρίκαλα, που είναι μία πόλη που έχει προχωρήσει πάρα πολύ, σε πάρα πολλά επίπεδα στον τομέα του Πολιτισμού και στην ποιότητα ζωής των κατοίκων, έρχεται να προστεθεί και ένας πυρήνας μουσειακός. Τα μουσεία του Δήμου και το Αρχαιολογικό Μουσείο».

Εξήγησε ότι η«αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Τρικάλων έχει πλέον την ευθύνη να προχωρήσει στην κατάρτιση του καταλόγου των μελετών. Οι τεχνικές υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ θα αναλάβουν τη διαδικασία των μελετών, ώστε το συντομότερο δυνατόν, το κτήριο να αποκατασταθεί και να γίνει η έκθεση που θα φιλοξενήσει τους θησαυρούς της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων. Πρόκειται για μία περίπτωση αξιοποίησης υπάρχοντος κτηριακού αποθέματος. Είναι πολύ σημαντικό το να αξιοποιούμε και να διασώζουμε κτήρια, τα οποία σε άλλη περίπτωση θα κατέρρεαν». 

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...