Σε κατάσταση ανάγκης τα νοσοκομεία στη Γαλλία

Μοιραστειτε το

Christophe Simon, Pool via AP

Για τις υγειονομικές αρχές έχει φτάσει το σημείο καμπής του «δεύτερου κύματος» της πανδημίας. Και σε ολόκληρη τη χώρα, το ένα μετά το άλλο τα νοσοκομεία θέτουν σε εφαρμογή τα σχέδια διαχείρισης κρίσεων. Χθες, το λεγόμενο «λευκό σχέδιο» άρχισε να εφαρμόζεται σε όλα τα νοσοκομεία της περιφέρειας Grand-Est, στη βορειοανατολική Γαλλία. 

Στην περιφέρεια Ile-de-France, στην οποία ανήκει και το Παρίσι, έχουν δοθεί οδηγίες σε δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία και κλινικές να «απο-προγραμματίσουν» από την Παρασκευή «όλα τα χειρουργεία- και των εξωτερικών ασθενών- αλλά και τις λοιπές ιατρικές δραστηριότητες το συντομότερο δυνατόν, καθώς απασχολούν ιατρικό προσωπικό που είναι χρήσιμο στις εντατικές και τη νοσηλεία των ασθενών με Covid-19».

Αυτή η ακραία απόφαση- σημειώνει η Figaro- για μαζική αλλαγή προγράμματος των νοσοκομείων, αντιστοιχεί στην αναβολή σχεδόν του 80% όλων των δραστηριοτήτων, όπως έγινε τελικώς και στη διάρκεια του πρώτος κύματος της πανδημίας. Και είναι αποτέλεσμα μιας αύξησης των εισαχθέντων στις μονάδες της εντατικής το Σαββατοκύριακο και του ρεκόρ των κρουσμάτων που καταγράφηκε το τελευταίο 24ωρο. 

«Η κατάσταση επιδεινώνεται γρήγορα και θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στα νοκοσομεία», προειδοποιεί ο Ορελιέν Ρουσό, γενικός διευθυντής της Περιφερειακής Υπηρεσίας Υγείας στην Ile-de-France. «Δεν μπορούμε πλέον να αναβάλουμε την απόφαση για “απο-προγραμματισμό” της καθημερινής λειτουργίας των νοσοκομείων». 

Μέχρι τώρα οι αρχές είχαν ζητήσει, την αναστολή των προγραμματισμένων δραστηριοτήτων κατά 20% έως 30%. 

Τα τρία σενάρια

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ σε συνάντηση τους χθες αποφάσισαν να αυστηροποιήσουν κι άλλο τα μέτρα, ωστόσο οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά από συνεδριάσεις με τα αρμόδια υπουργεία, τις υγειονομικές αρχές και τους επιδημιολόγους, σήμερα και αύριο.

Τρία είναι τα σενάρια που εξετάζονται, σύμφωνα με τον γαλλικό Τύπο: 

1) Να αρχίζει πιο νωρίς η απαγόρευση κυκλοφορίας και να κλείσουν ορισμένοι δημόσιοι χώροι (όπως τα πανεπιστήμια, αλλά όχι τα σχολεία και τα κολέγια)

2) Η απαγόρευση κυκλοφορίας τις καθημερινές να αρχίζει στις 7 το απόγευμα και να συνδιάζεται πιθανώς με lockdown τα Σαββατοκύριακα, με μαζική προσφυγή στην τηλερασία. Αυτό το σχέδιο- που φαίνεται να επικρατεί- εκτιμάται ότι διατηρήσει σε μεγάλο βαθμό την οικονομική δραστηριότητα σε ανεκτά επίπεδα, ενώ θα εμποδίσει τις επαφές.

3) Τοπικά lockdown για διάστημα από 2 έως 4 εβδομάδες με πιθανή επέκταση της διάρκειας, αλλά όπως είπαν κυβερνητικές πηγές, σε καμία περίπτση σαν το lockdown του Μαρτίου. 

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...