Σε ετοιμότητα εκατομμύρια διαδηλωτές αν ο Τραμπ αρνηθεί το εκλογικό αποτέλεσμα

Μοιραστειτε το

Hanna Tverdokhlib | Dreamstime.com

Τεταμένη η κατάσταση στις ΗΠΑ λίγες μέρες πριν τη μέρα των εκλογών, καθώς διαδηλωτές διαβεβαιώνουν πως θα βγουν στους δρόμους σε περίπτωση μη ειρηνικής μετάβασης της εξουσίας.

Με τον ακροδεξιό πρόεδρο να έχει αρνηθεί επανειλημμένα το τελευταίο διάστημα να δηλώσει με σαφήνεια αν θα αποδεχθεί το εκλογικό αποτέλεσμα και θα παραδώσει την εξουσία σε περίπτωση ήττας του, μεγάλος αριθμός πολιτών «οχυρώνεται» στην περίπτωση ενός κακού σεναρίου για την κυβερνητική μετάβαση την επομένη των εκλογών. 

Συγκεκριμένα, οι ανησυχίες και η αντίθεση των πολιτών στην αυθαίρετη συμπεριφορά του Τραμπ έχουν συμπυκνωθεί σε έναν συνασπισμό εκατομμυρίων πολιτών ονομαζόμενο «Προστατέψτε τα αποτελέσματα» (Protect the results), ο οποίος απαρτίζεται από εκατοντάδες οργανώσεις -κυρίως- προάσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών, ΛΟΑΤΚΙΑ ατόμων, προστασίας του περιβάλλοντος, καθώς και μία οργάνωση Ρεπουμπλικάνων αντιτιθέμενη στον Τραμπ. Ο συνασπισμός έχει ήδη ανακοινώσει περισσότερες από 250 διαδηλώσεις σε όλη την Αμερική από την επόμενη κιόλας μέρα των εκλογών σε περίπτωση που ο Τραμπ δεν αποδεχτεί την ήττα του. 

«Ελπίζουμε ότι όλα θα πάνε καλά, αλλά πρέπει να προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο», δηλώνει ο Σον Έλντριτζ ένα από τα ηγετικά στελέχη του συνασπισμού. «Ποτέ ξανά στην αμερικανική ιστορία δεν έχουμε ανησυχήσει για το αν ο απερχόμενος πρόεδρος θα δεχθεί το αποτέλεσμα των εκλογών και θα διασφαλίσει μια ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας», διευκρινίζει ο 34χρονος Έλντριτζ, πρώην υποψήφιος των Δημοκρατικών για το Κογκρέσο στην πολιτεία της Νέας Υόρκης. Ο ίδιος έχει ιδρύσει μια οργάνωση ενάντια στον Τραμπ με το όνομα «Stand Up America». 

«Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα έκανα κάτι τέτοιο, όμως πρέπει να πιστεύουμε (τον Τραμπ) όταν λέει ότι ενδέχεται να μην δεχθεί τα αποτελέσματα», διότι «το μόνο που κάνει εδώ και τριάμισι χρόνια είναι να επιδεικνύει μια παντελή έλλειψη σεβασμού προς τους δημοκρατικούς κανόνες», εξήγησε.

Από τη μεριά του ο Αμερικανός πρόεδρος επιμένει ότι η μέθοδος της επιστολικής ψήφου διευκολύνει τη γενικευμένη νοθεία της εκλογικής διαδικασίας, υποστηρίζοντας ότι για αυτό το λόγο προάγεται σε τόσο μεγάλο βαθμό από τους Δημοκρατικούς, με αποτέλεσμα να υπονοεί ότι αυτός θα είναι ο λόγος ενδεχόμενης ήττας του. Πάνω σε αυτή την αντίληψη βασίζει και την ασάφεια στο λόγο του για την αποδοχή ή μη του εκλογικού αποτελέσματος. 

Στον ορίζοντα το ξέσπασμα ενός εμφυλίου;

Δεδομένου του τεράστιου αριθμού επιστολικών ψήφων που θα κατατεθούν ή έχουν κατατεθεί πρώιμα «πρέπει να είμαστε έτοιμοι ότι θα χρειαστούν ημέρες ή και περισσότερο προτού μάθουμε ποιος κέρδισε τις εκλογές. Και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι Αμερικανοί θα αντιδράσουν άμεσα σε οποιαδήποτε πίεση τυχόν ασκήσει ο Τραμπ για να υπονομεύσει τα αποτελέσματα», προειδοποιεί ο Έλντριτζ.

Στον αντίποδα ο αρχηγός των Ρεπουμπλικάνων κρατάει σε εγρήγορση τους αντιδραστικούς υποστηρικτές του ανά τη χώρα, ώστε να ελέγχουν την εκλογική διαδικασία και κινητοποιηθούν σε περίπτωση «νοθείας». Το εκρηκτικό κλίμα οξύνεται από το στρατόπεδο του Τραμπ, ο οποίος έχει καλέσει δημόσια τη φασιστική ομάδα υποστηρικτών του «Proud Boys» να «είναι έτοιμοι» στο ενδεχόμενο ενός μη ευνοϊκού εκλογικού αποτελέσματος. Παράλληλα, η ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων έχει δημιουργήσει την ιστοσελίδα «Army for Trump» (Στρατός για τον Τραμπ) για να συντονίσει τους συντηρητικούς ακολούθους του. 

Επί ποδός το FBI

Σε ετοιμότητα βρίσκεται το FBI για το ενδεχόμενο εκδήλωσης έντασης μεταξύ των δύο πλευρών, έχοντας καταρτίσει ήδη σχέδιο εφαρμογής σε όλη την αμερικανική επικράτεια αν οι καταστάσεις το επιβάλλουν, σύμφωνα με ανώνυμες πηγές της υπηρεσίας στη Washington Post.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...