Σε εξέλιξη οι έρευνες για τα αίτια της ισχυρής έκρηξης που ισοπέδωσε ξενοδοχείο στην Καστοριά | newsbreak

Μοιραστειτε το

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για τα αίτια της έκρηξης που σημειώθηκε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 4 Φεβρουαρίου στο ξενοδοχείο «Tsamis» στην Καστοριά, με αποτέλεσμα την ολοκληρωτική κατάρρευση του κτηρίου.

«Φως» στα ακριβή αίτια αναμένεται να ρίξει η προανάκριση που ξεκίνησε ήδη από το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καστοριάς. Από το ειδικό μητρώο επιστημόνων που διατηρείται στην Εισαγγελία Καστοριάς και κατόπιν αιτήματος της Πυροσβεστικής υπηρεσίας, ορίσθηκαν ήδη τρεις πραγματογνώμονες που αναμένεται με την έρευνα και το πόρισμα που θα συντάξουν, να δώσουν απαντήσεις στα αίτια που οδήγησαν, όχι μόνο στην έκρηξη αλλά και στην κατάρρευση του ξενοδοχείου.

Ταυτόχρονα η Πυροσβεστική Υπηρεσία με σήμα της στην περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας ζήτησε την συνδρομή πυροτεχνουργών της ΕΛΑΣ προκειμένου να ερευνηθεί εάν υπάρχουν ίχνη εκρηκτικών ουσιών στα χαλάσματα του κτηρίου. Λόγω της ιδιαιτερότητας του συμβάντος θα μεταβεί στην Καστοριά ειδικό κλιμάκιο του τμήματος εξουδετέρωσης εκρηκτικών από την Θεσσαλονίκη. Επίσης, έχει ζητηθεί η συνδρομή του τμήματος Ασφάλειας της Αστυνομικής διεύθυνσης Καστοριάς για την ύπαρξη οπτικού υλικού από κάμερες παρακολούθησης ακόμη και από παρακείμενα κτίρια πλησίον του ξενοδοχείου.

Από την πλευρά του ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου είπε στις αρμόδιες Αρχές είναι ότι στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου γινόταν χρήση υγραερίου ενώ οι δεξαμενές τροφοδοσίας παραμένουν άθικτες σε χώρο εκτός του κτιρίου.

Εξαιτίας της ισχυρής έκρηξης δημιουργήθηκε ένα πολύ μεγάλο ωστικό κύμα με αποτέλεσμα να προκληθούν καταστροφές σε κτήρια ακόμη και σε ακτίνα μεγαλύτερη των 150 μέτρων. Έσπασαν τζαμαρίες παρακείμενου ξενοδοχειακού συγκροτήματος ενώ το τηλεφωνικό καλώδιο δικτύου του ΟΤΕ κόπηκε σαν κλωστή από μεταλλικό αντικείμενο η γυαλί που εκσφενδονίστηκε σε απόσταση 60 μέτρων. Πυροσβέστες που εξέτασαν την περιοχή με το πρώτο φως της ημέρας δήλωσαν ότι η δύναμη του ωστικού κύματος που ακολούθησε την έκρηξη ήταν τέτοιου μεγέθους που ορισμένες από τις κουρτίνες του ξενοδοχείου βρέθηκαν να είναι κρεμασμένες σε παρακείμενα δένδρα.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η διεύθυνση του ξενοδοχείου τονίζεται ότι εκτός από την αρμόδια επιτροπή πραγματογνωμόνων της πυροσβεστικής υπηρεσίας που θα εξετάσει τους λόγους που οδήγησαν στην ολοκληρωτική καταστροφή «αναθέσαμε την εξακρίβωση των πραγματικών περιστατικών σε αρμόδιο ειδικό τεχνικό εμπειρογνώμονα».

Πηγή
Author: Ιωάννα Τ.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα