Σε… δύο δόσεις ξεκινούν πλειστηριασμοί

Μοιραστειτε το

Παραμένει μέχρι 31/5/2021 η δυνατότητα ένταξης στον νόμο Κατσέλη, χωρίς βέβαια την προστασία της πρώτης κατοικίας αλλά με καθυστέρηση των διαδικασιών αναγκαστικής εκτέλεσης

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η αναστολή για τα ευάλωτα νοικοκυριά θα… τραβήξει μέχρι την 1η Ιουνίου 2021, όταν και θα εφαρμοστεί ο νέος πτωχευτικός νόμος για τους ιδιώτες και τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις ● Οι τράπεζες έχουν ζητήσει να επιτραπεί η επίδοση πράξεων που δεν πλήττουν άμεσα τους οφειλέτες.

Η μετάθεση και η εφαρμογή του νέου πτωχευτικού νόμου σε δύο δόσεις αποφασίστηκε με τη συναίνεση των θεσμών ωστόσο οι πιέσεις που δέχεται το οικονομικό επιτελείο θα είναι μεγάλες ώστε περιοριστούν οι… παρενέργειες που αφορούν τη διενέργεια πλειστηριασμών, που σήμερα έχουν «παγώσει» λόγω του λοκντάουν μιας και τα δικαστήρια δεν λειτουργούν.

Οπως φαίνεται η αναστολή των πλειστηριασμών για τα ευάλωτα νοικοκυριά θα… τραβήξει μέχρι την 1η Ιουνίου 2021, όταν και θα εφαρμοστεί ο νέος πτωχευτικός νόμος για τους ιδιώτες και τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις.Επιπρόσθετα, ο νέος πτωχευτικός στο άρθρο 265 προβλέπει ότι «παύει η δυνατότητα υποβολής νέων αιτήσεων σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.3869/2010 (Α′ 130) από την ισχύ του νέου νόμου». Με δεδομένο ότι η ισχύς του νέου νόμου έχει μετατεθεί για τους ιδιώτες την 1 Ιουνίου 2021 δίνεται η δυνατότητα ένταξης στον νόμο Κατσέλη μέχρι 31/5/2021, χωρίς βέβαια την προστασία της πρώτης κατοικίας αλλά με καθυστέρηση των διαδικασιών αναγκαστικής εκτέλεσης.

Οι θεσμοί που ξεκινάνε τη μεταμνημονιακή αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας τις αμέσως επόμενες ημέρες –αρχικά με τα τεχνικά κλιμάκια – φαίνεται ότι δεν… λαμβάνουν υπόψη τους τα υγειονομικά δεδομένα, όπως αποτυπώνονται αυτά στην πραγματική οικονομία καθώς και την προβολή τους στο μέλλον.

Οι τράπεζες (καθώς και οι servicers) από την άλλη πλευρά μπορεί να πιέζουν για επανέναρξη των διαδικασιών, θέλοντας από τη μια να σφίξουν τα… λουριά σε παλιούς γνώριμους που… προστατεύτηκαν από την πανδημία, αλλά και να στείλουν μήνυμα στους επενδυτές ενόψει και του νέου γύρου τιτλοποιήσεων με κρατικές εγγυήσεις, του «Ηρακλής ΙΙ», που αναμένεται να «τρέξει» τον Μάιο.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, το στοκ των παλιών και μεγάλων «κόκκινων» δανειοληπτών, των οποίων τα ακίνητα έχουν βγει στο σφυρί ή είναι στο… προθάλαμο, είναι αρκετά μεγάλο και θα είναι οι πρώτοι που θα πάρουν σειρά. Σημειώνεται εξάλλου ότι οι τράπεζες έχουν ζητήσει να επιτραπεί η επίδοση πράξεων επί των πλειστηριασμών (επιταγές και επιβολή κατάσχεσης) που δεν πλήττουν άμεσα τους οφειλέτες καθώς από την επίδοση μέχρι την εκτέλεση του πλειστηριασμού απαιτούνται 8-10 μήνες.

Σε ό,τι αφορά τους πλειστηριασμούς που είναι σε αναστολή λόγω λοκντάουν (2.559 ήταν προγραμματισμένοι για το διάστημα από 1 Νοεμβρίου – 31 Δεκεμβρίου 2020) μετατίθενται για το επόμενο 6μηνο, ωστόσο είναι στη διακριτική ευχέρεια των τραπεζών/servicers κάποιοι από αυτούς να επισπευστούν.

Πάντως, όπως ανέφερε τραπεζικό στέλεχος στην «Εφ.Συν.», κανείς δεν είναι διατεθειμένος να επιστρέψει σε μια… κανονικότητα πλειστηριασμών για τα χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις όσο η κοινωνία και η οικονομία βρίσκονται στη μέγγενη της πανδημίας.

«Οταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με πελάτες μας που από 4.000 ευρώ μηναίο οικογενειακό εισόδημα βρέθηκαν ξαφνικά στα 1.000 ευρώ ξέρουμε ότι δεν έχουμε να κάνουμε με μπαταχτσήδες που δεν θέλουν να πληρώσουν το στεγαστικό τους. Απλά δεν μπορούν» τονίζει.


30 δισ. δάνεια υπό αναστολή

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, στο διάστημα Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2020 δόθηκαν αναστολές σε περίπου 400.000 επιχειρήσεις και ιδιώτες, συνολικού ύψους 30 δισ. ευρώ, μετριάζοντας με αυτόν τον τρόπο τους οικονομικούς κραδασμούς της υγειονομικής κρίσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αναστολές αυτές γίνονται πέραν και επιπλέον των ρυθμίσεων δανείων (επιχειρηματικών, στεγαστικών και προσωπικών) στις οποίες έχουν προχωρήσει οι τράπεζες τον τελευταίο καιρό και που αναλογούν σε 15 δισ. ευρώ. Δηλαδή, μέσω ρυθμίσεων ή αναστολών, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει διευκολύνει δανειολήπτες για ποσά που ανέρχονται στα 45 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά τους οι ρυθμίσεις που πρόσφεραν οι servicers ήταν ύψους 2 δισ. ευρώ και αφορούσαν 70.000 δανειολήπτες. Μέσα στις ρυθμίσεις αυτές συμπεριλαμβάνεται και άφεση χρεών.

Την ίδια στιγμή στο πρόγραμμα «Γέφυρα» που προβλέπει 9μηνη επιδότηση δόσης στεγαστικού δανείου έχουν υποβληθεί 160.467 αιτήσεις. Και την ίδια στιγμή δρομολογείται το «Γέφυρα ΙΙ» που θα αφορά τις επιχειρήσεις και για το οποίο αναμένεται η έγκριση των θεσμών.

Πηγή
Author: Αρτεμις Σπηλιώτη

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...