Σε δίνη υποβαθμίσεων

Μοιραστειτε το

Οι υποβαθμίσεις από τη Moody’s ενισχύουν τον κλοιό πίεσης στην κυβέρνηση και την κεντρική τράπεζα για αλλαγή πολιτικής, κυρίως στο πεδίο των επιτοκίων και της νομισματικής πολιτικής

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μετά τις 13 μεγαλύτερες τράπεζες, υποβαθμίστηκε η πιστοληπτική ικανότητα και των 8 μεγαλύτερων επιχειρηματικών ομίλων της Τουρκίας.

Θύματα μαζικού ξεπουλήματος από ξένους επενδυτές πέφτουν οι μετοχές των τουρκικών τραπεζών, έπειτα από την καταιγίδα υποβαθμίσεων από τη Moody’s και άλλους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Οι υποβαθμίσεις ξεκίνησαν στις 11 Σεπτεμβρίου από το δημόσιο χρέος της Τουρκίας και συνεχίστηκαν όλη την προηγούμενη εβδομάδα με την πιστοληπτική ικανότητα των 13 μεγαλύτερων τραπεζών, των κορυφαίων μητροπόλεων της Τουρκίας, της Κωνσταντινούπολης και τη Σμύρνης και οκτώ κορυφαίων επιχειρήσεων της χώρας.

Ειδικά η υποβάθμιση των τραπεζών από τη Moody’s αντανακλά την τεράστια πτώση της χρηματιστηριακής τους αξίας, καθώς ο τραπεζικός δείκτης έχει χάσει 32% από την αρχή του χρόνου, την ώρα που ο βασικός δείκτης του Xρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης καταγράφει ετήσια κέρδη περίπου 17%.

Το παράδοξο είναι ότι οι τουρκικές τράπεζες παραμένουν κερδοφόρες και θεωρούνται καλά κεφαλαιοποιημένες, αλλά πληρώνουν τη συνεχιζόμενη πτώση της τουρκικής λίρας (-21% έναντι του δολαρίου φέτος) και την πολιτική της πιστωτικής επέκτασης που έχει επιβάλει ο Ερντογάν, απαγορεύοντας ουσιαστικά στην κεντρική τράπεζα της χώρας να αυξήσει τα βασικά επιτόκιά της.

Το βασικό επιτόκιο της λίρας διατηρείται από τον περασμένο Φεβρουάριο στο 8,25%, σε επίπεδα πολύ κάτω από τον πληθωρισμό, που κινείται προς το 12%. Η τουρκική λίρα χθες έπιασε νέο ιστορικό χαμηλό στο 7,58 έναντι του δολαρίου και 8,9 έναντι του ευρώ, ενώ τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας είναι στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και 15 χρόνια (44,9 δισ. δολ.).

Την Πέμπτη η Moody’s άνοιξε ακόμη περισσότερο τη βεντάλια των υποβαθμίσεων μειώνοντας από το B1 στο Β2 – και με αρνητική προοπτική- οκτώ από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους της χώρας και συγκεκριμένα τους: Anadolu Efes (ζυθοποιία, αναψυκτικά, μπάσκετ), Coca-Cola Icecek (αναψυκτικά), Eregli Demir (χαλυβουργία), Koc Holding (ο μεγαλύτερος όμιλος της χώρας, με δραστηριότητα στην ενέργεια, τις κατασκευές, στο λιανεμπόριο, τα τρόφιμα), Ordu Yardimlasma Kurumu (χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες), Turkcell (τηλεπικοινωνίες), Tupras (πετρέλαιο και φυσικό αέριο) και Sisecam (υαλουργία, χημική βιομηχανία).

Η Moody’s επισημαίνει ότι οι επιχειρήσεις αυτές είναι «εξαιρετικά εκτεθειμένες στο πολιτικό, νομικό, φορολογικό και ρυθμιστικό περιβάλλον της Τουρκίας…, πράγμα που μπορεί να εμποδίσει την πρόσβασή τους σε συνάλλαγμα και σε αδυναμία να εξυπηρετήσουν το χρέος τους σε σε ξένο νόμισμα».

Την Τετάρτη η Moody’ s υποβάθμισε τα ομόλογα πέντε τουρκικών τραπεζών, που αφορούν κυρίως χαρτοφυλάκια ενυπόθηκων δανείων των Akbank, Sekerbank, Garanti, Vakif, Yapi. Τα ομόλογα καταγράφουν σωρευτικές απώλειες από 30% έως 50%. Την Τρίτη υποβαθμίστηκε το αξιόχρεο των Δήμων Κωνσταντινούπολης και Σμύρνης και μάλιστα με αρνητική προοπτική.

Την ίδια μέρα υποβαθμίστηκε η Global Liman -γνωστή στη χώρα και από τη διεκδίκηση των περιφερειακών αεροδρομίων-, ενώ τη Δευτέρα είχαν υποβαθμιστεί οι 13 μεγαλύτερες τράπεζες της Τουρκίας.

Πηγή
Author: Γιάννης Κιμπουρόπουλος

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...