Σε ασταθές έδαφος το Λονδίνο, παρά την πολλοστή παράταση των διαπραγματεύσεων

Μοιραστειτε το

Ο Βρετανός διαπραγματευτής για το Brexit, Ντέιβιντ Φροστ

AP Photo/Virginia Mayo

Η Βρετανία βρίσκεται μπροστά στο ενδεχόμενο να μείνει για πολλές εβδομάδες χωρίς σχέδια μετάβασης των εμπορικών της σχέσεων με την Ε.Ε. μετά την 1η Ιανουαρίου μετά την αποτυχία να επιτευχθεί συμφωνία στις διαπραγματεύσεις την Κυριακή. Αν και διαφάνηκε -για μια ακόμη φορά- ελπίδα να επιτευχθεί συμφωνία, χάθηκε η διορία που είχε θέσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ώστε να προλάβει να εξετάσει και να εγκρίνει σχέδιο συμφωνίας έως τις 31 Δεκεμβρίου.

Οι συνομιλίες στις Βρυξέλλες ανάμεσα στον Βρετανό διαπραγματευτή Ντέιβιντ Φροστ και τον Ευρωπαίο ομόλογό του, Μισέλ Μπαρνιέ, αναμένεται να συνεχιστούν σήμερα, καθώς διαφάνηκε μια διέξοδος στο κρίσιμο ζήτημα των αλιευτικών δικαιωμάτων.

Ωστόσο, σύμφωνα με την κυβέρνηση της Βρετανίας «οι συνομιλίες παραμένουν δύσκολες και οι διαφορές μας είναι σημαντικές. Εξακολουθούμε να εξετάζουμε κάθε μονοπάτι προς τη συμφωνία, αρκεί να μην υπερβαίνει τις βασικές μας αρχές βάσει των οποίων διαπραγματευόμαστε».

Ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας, Ματ Χάνκοκ, εκτίμησε πάντως ότι οι συνομιλίες «έχουν εκτροχιαστεί τις τελευταίες ημέρες», αποδίδοντας την ευθύνη στις Βρυξέλλες «λόγω των παράλογων απαιτήσεων που έχουν καταθέσει», εκφράζοντας την ελπίδα ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία πριν από τα Χριστούγεννα.

Ωστόσο, ακόμη και αν υπάρξει συμφωνία τις επόμενες ημέρες, καθώς χάθηκε η διορία της Κυριακής, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. ίσως χρειαστεί να συμφωνήσουν σε μια «προσωρινή συμφωνία» ώστε να αποφευχθεί έξοδος της Βρετανίας από την κοινή αγορά χωρίς συμφωνία μετά την 1η Ιανουαρίου.

Άλλωστε, αν καθυστερήσει πολύ η συμφωνία, δεν υπάρξει χρόνος και για τους 27 να εξετάσουν το περιεχόμενό της και να εγκρίνουν την όποια συμφωνία. Συνεπώς θα πρέπει να αποφασιστεί μια «συμφωνία-γέφυρα», έως ότου τεθεί σε εφαρμογή η οριστική σύμβαση που θα ορίζει τις εμπορικές σχέσεις των δύο πλευρών.

Η κατάσταση αυτή πάντως προκαλεί μεγάλη ανασφάλεια στις επιχειρήσεις και τους εισαγωγείς και στις δύο πλευρές, ειδικά στη Βρετανία. Ουρές φορτηγών έχουν δημιουργηθεί στα σύνορα Γαλλίας-Βρετανίας, στο Καλέ όπου ξεκινά η υποθαλάσσια σήραγγα που ενώνει τη Βρετανία με την ηπειρωτική Ευρώπη, αλλά και στα ευρωπαϊκά λιμάνια. Οι Βρετανοί εισαγωγείς προσπαθούν να φέρουν στο έδαφος της χώρας όσο το δυνατόν περισσότερα προϊόντα, ώστε να προληφθούν ελλείψεις ή και ραγδαία αύξηση τιμών, η οποία θα είναι συνέπεια πιθανής επιβολής δασμών, αν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν οριστικά.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...