Σε αδιέξοδο Δημόσιοι Υπάλληλοι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, καταγγέλλει η ΑΔΕΔΥ

Μοιραστειτε το

Επιστολή στον Υπουργό Εσωτερικών, Π.Θεοδωρικάκο, απέστειλε η ΑΔΕΔΥ απαιτώντας την «άμεση απόσυρση» της «απαράδεκτης» διάταξης, με την οποία η Κυβέρνηση όρισε το καθεστώς λήψης αδειών από τους Υπαλλήλους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες κατά τη διάρκεια της πανδημίας, πρακτικά οδηγώντας τους «σε αδιέξοδο».

Συγκεκριμένα, η ΑΔΕΔΥ επισημαίνει στον Υπουργό την παρ.2 του αρ.67 του ν.4722/2020, με την οποία στο αρ.25ο της από 14.3.2020 ΠΝΠ ως κυρώθηκε με το αρ.3 του ν.4682/2020, έχουν προστεθεί οι εξής διατάξεις:

«Στους Υπαλλήλους που κάνουν χρήση της ειδικής άδειας απουσίας λόγω ένταξής τους στις ευπαθείς ομάδες της αντίστοιχης ΚΥΑ και οι οποίοι λόγω της φύσης των καθηκόντων τους δεν δύνανται να εργάζονται εξ αποστάσεως, κάθε 4η ημέρα απουσίας στο σύνολο της εν λόγω άδειας χρεώνεται με κανονική άδεια ή με οποιαδήποτε άλλη άδεια δικαιούται ο Υπάλληλος, εκτός της αναρρωτικής, ανεξαρτήτως των προϋποθέσεων χορήγησης των αδειών αυτών».

 

Η ΑΔΕΔΥ χαρακτηρίζει «απαράδεκτη αυτή τη διάταξη, ειδικά σε συνθήκες μεγάλης έξαρσης του επιδημικού κύματος, εφαρμογής lockdown και απροσδιόριστης διάρκειας των έκτακτων μέτρων».

Όπως εξηγεί, «στην ουσία όχι απλά το Υπουργείο τιμωρεί τους εργαζόμενους για την “ευπάθειά” τους αλλά, λόγω και της παράτασης της επιδημίας τους στερεί και όλες τις άδειες της φετινής ή/και των επόμενων χρόνων. Αυτό προκύπτει από τον συμψηφισμό της κανονικής άδειας (και των λοιπών αδειών που δικαιούται ο Υπάλληλος) βάσει του κανόνα 1 προς 4».

«Πολλοί συνάδελφοί μας βρίσκονται σε αδιέξοδο αυτό το διάστημα», υπογραμμίζει η ΑΔΕΔΥ στον Υπουργό, απαιτώντας δύο σαφέστατες παρεμβάσεις:

1) άμεση απόσυρση της εν λόγω διάταξης,

2) επ’ αόριστον χρήση της άδειας ευπαθών ομάδων όσο διαρκεί το επιδημικό κύμα, χωρίς κανένα συμψηφισμό με τις λοιπές άδειες που δικαιούται ο Δημόσιος Υπάλληλος. 

 

 

 

 

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα