Σε αγωνία οι άνθρωποι της Τέχνης για μια κυβέρνηση που τους αγνοεί

Μοιραστειτε το

EUROKINISSI/Γ.Τ ΣΥΡΙΖΑ/ANDREA BONETTI

Ένα σίγουρα έγινε απόλυτα κατανοητό μεταξύ αυτών που συμμετείχαν το βράδυ της Πέμπτης στη διαδικτυακή συζήτηση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. με θέμα «Οι ηθοποιοί στον καιρό του covid-19 και του #metoo»: ότι αυτή η κυβέρνηση σχεδιάζει γι’ αυτούς χωρίς αυτούς, αφήνοντάς τους αβοήθητους, αφού τους έχει αποκλείσει σχεδόν από παντού, είτε πρόκειται για ουσιαστική οικονομική ενίσχυση, είτε για επαγγελματική στήριξη.

Ειδική μνεία έγινε στον καθ’ύλην αρμόδιο φορέα των ανθρώπων της Τέχνης, το υπουργείο Πολιτισμού και την πολιτική του ηγεσία, με την Τάνια Τσανακλίδου σε μια χειμαρρώδη τοποθέτηση να ζητάει την παραίτησή της.

«Την κ. Μενδώνη διακρίνει μοχθηρία απέναντι στους ανθρώπους του Πολιτισμού. Αφήνει μια τοξικότητα η θητεία της στο υπουργείο. Από το πώς διαχειρίζεται τα αρχαία στην Εγνατία, τη φωτιά στις Μυκήνες, το τσιμέντωμα της Ακρόπολης, η συμπεριφορά της απέναντι στην έφορο της Αμφίπολης… Ακόμη και τώρα που σπάει αυτός ο κύκλος της βίας στον χώρο των Τεχνών, δεν το προστατεύει… Η κ. Μενδώνη πρέπει να παραιτηθεί», τόνισε μεταξύ άλλων η εμβληματική ερμηνεύτρια. 

Ο Γιάννης Στάνκογλου αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο χώρος της υποκριτικής, χωρίς οικονομική στήριξη και με την κυβέρνηση να τους έχει αναγκάσει σε απραξία κι όπως είπε ο καλός ηθοποιός, αν δεν είχε κάποια συνεργασία με την τηλεόραση θα αντιμετώπιζε και ο ίδιος σοβαρό οικονομικό πρόβλημα στην οικογένειά του.

Παράλληλα, ευχαρίστησε τον πρόεδρο του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) Σπύρο Μπιμπίλα για τον αγώνα και τις προσπάθειες που κάνει για τα ζητήματα που αφορούν τον κλάδο και εσχάτως και για τη θύελλα των καταγγελιών περί σωματικής, λεκτικής και ψυχολογικής βίας, καθώς και σεξουαλικών επιθέσεων, βιασμών και κακοποίησης.

Στα τεκμήρια αθωότητας όσων καταγγέλλονται ως δράστες αξιόποινων συμπεριφορών αναφέρθηκε ο Αιμίλιος Χειλάκης, εκτιμώντας ωστόσο ότι από το πλήθος των μαρτυριών κάτι σίγουρα έχει συμβεί και ζήτησε να βγουν μπροστά πρόσωπα φωτεινά, εγνωσμένης αξίας και ήθους για να επανακτήσει ο χώρος τη θέση που του πρέπει.

«Αυτή η κυβέρνηση έχει πελατεία στην εκκλησία και όχι στο θέατρο. Η λέξη “θέατρο” δεν έχει ακουστεί τόσο καιρό», είπε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας την αγωνία του ιδίου και των συναδέλφων του για την αδιαφορία της απέναντί τους.

«Ο λοιμωξιολόγος κ. Σύψας μάς χαρακτήρισε “μη απαραίτητες δομές”. Αυτός ο άνθρωπος, ο επιστήμονας, όλο αυτόν τον καιρό δεν έχει παρακολουθήσει έστω διαδικτυακά ένα θέατρο, δεν έχει ακούσει μουσική, την Τσανακλίδου για παράδειγμα, δεν έχει δει μια ελληνική ταινία με τον Στάνκογλου», αναρωτήθηκε ο γνωστός ηθοποιός, προσδιορίζοντας το μέγεθος της απαξίωσης που εισπράττουν οι άνθρωποι του πολιτισμού. 

Ο κ. Χειλάκης επέμεινε στην ανάγκη κλαδικής – συλλογικής σύμβασης για τους καλλιτέχνες, αναφέροντας ως παράδειγμα τον εαυτό του που ως παραγωγός σε περιοδείες, δε γνωρίζει τι μισθούς πρέπει να δώσει στους ηθοποιούς του και διαμαρτυρήθηκε για τον τρόπο που τους αντιμετωπίζει το Κράτος: «Έχουμε πλήρη άγνοια, όχι μόνο για το τι θα συμβεί το καλοκαίρι, αλλά και για το αύριο. Στις 4 Οκτωβρίου, δεν ξέραμε ότι δε θα ανοίξουμε στις 8…». 

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...