Σε Άγκυρα και Αθήνα ο γ.γ. του ΝΑΤΟ

Μοιραστειτε το

Michael Kappeler/dpa via AP

Επισκέψεις στην Τουρκία και την Ελλάδα θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη εβδομάδα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. Η σχετική ανακοίνωση έρχεται λίγες ώρες μετά την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής που φέρθηκε με ιδιαίτερη επιείκεια στην Άγκυρα

Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα (5 Οκτωβρίου) ο επικεφαλής της Συμμαχίας θα μεταβεί στην Άγκυρα, όπου θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου και άλλους υψηλόβαθμους κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Μια ημέρα μετά, ο Στόλτενμπεργκ θα βρεθεί στην Αθήνα και θα συναντηθεί τόσο με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όσο και τους υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Δένδια και Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Ο μηχανισμός και οι διερευνητικές συνομιλίες

Υπενθυμίζεται ότι το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε χθες την επίτευξη συμφωνίας για την εγκαθίδρυση ενός μηχανισμού για την αποκλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών. Ο μηχανισμός είναι το αποτέλεσμα μιας σειράς συναντήσεων που έγιναν μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων των δύο χωρών. 

Για τον μηχανισμό ο ο Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε πως «θα βοηθήσει να δημιουργηθεί χώρος για διπλωματικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση της υφιστάμενης διαφοράς και είμαστε έτοιμοι να τον αναπτύξουμε περισσότερο». Μάλιστα, πρόσθεσε πως «θα παραμείνω σε στενή επαφή και με τους δύο συμμάχους», προαναγγέλλοντας εμμέσως συναντήσεις και επικοινωνίες του ίδιου με αξιωματούχους από Ελλάδα και Τουρκία. 

Σημειώνεται επίσης ότι πριν από λίγες ημέρες ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραΐμ Καλίν έδωσε πληροφορίες για τις διερευνητικές συνομιλίες που θα έχει η Τουρκία με την Ελλάδα. Μεταξύ άλλων ο Τούρκος αξιωματούχος ανέφερε πως οι διερευνητικές συνομιλίες θα συνεχίσουν από εκεί που έμειναν, προσθέτοντας ότι θα υπάρξουν άλλες δύο παράλληλες διαδικασίες διαπραγματεύσεων, μία σε πολιτικό επίπεδο και μία σε στρατιωτικό.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...