Σεισμός Σάμος: Ανεβαίνει ο τραγικός απολογισμός των νεκρών στην Τουρκία

Μοιραστειτε το

Στους 91 αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών στην Τουρκία από τον ισχυρό σεισμό ανοιχτά της Σάμου, το μεσημέρι της Παρασκευής, ενώ οι τραυματίες έφτασαν τους 994, σύμφωνα με την υπηρεσία καταστροφών της χώρας.

Οι 155 «παραμένουν στα νοσοκομεία» όπου εισήχθησαν, ενώ 839 έλαβαν εξιτήρια, σύμφωνα με την η τουρκική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών (AFAD).

Σύμφωνα με το Anadolu ετά τον σεισμό της Παρασκευής έχουν σημειωθεί 1.286 μετασεισμοί στην περιοχή, 43 εκ των οποίων άνω των 4 Ρίχτερ.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος Μουράτ Κουρούμ κάλεσε όσους έχουν μείνει άστεγοι από το σεισμό να αναζητήσουν καταφύγιο σε δημόσιους ξενώνες, καθώς στην περιοχή επικρατούν κρύες καιρικές συνθήκες.

Σύμφωνα τον υπουργό, ξεκίνησε η διαδικασία στησίματος ενός καταυλισμού με δυνατότητα φιλοξενίας 1.000 ανθρώπων, σε μια περιοχή έκτασης 46.300 τετραγωνικών μέτρων.

Την ίδια ώρα, οι περίπου 6.400 διασώστες στη Σμύρνη δίνουν μάχη με το χρόνο προκειμένου να απεγκλωβίσουν επιζώντες κάτω από τα χαλάσματα των κτηρίων που κατέρρευσαν

«Ελπίδες» στα συντίμμια

Από τα συντρίμμια έχουν ανασυρθεί ζωντανοί 107 άνθρωποι.

Οι διασώστες στην Τουρκία ανέσυραν ζωντανά από τα ερείπια δυο κορίτσια τρεις ημέρες μετά τον ισχυρό σεισμό.

Ένα τρίχρονο κορίτσι, η Ελίφ Περιντσέκ, που βρισκόταν κάτω από τα ερείπια μιας πολυκατοικίας διασώθηκε 65 ώρες μετά τον σεισμό και διακομίστηκε σε νοσοκομείο, ανακοίνωσε η υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών της Τουρκίας (AFAD).

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν εικόνες του κοριτσιού, τυλιγμένου με μια κουβέρτα να απομακρύνεται υπό τα χειροκροτήματα των διασωστών.

«Είμαι πραγματικά χαρούμενη. Να σας ευλογεί ο Θεός, οι προσευχές μου εισακούσθηκαν και επανενώθηκε με την Ελίφ», δήλωσε η γιαγιά του κοριτσιού, όπως μετέδωσε το κρατικό τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT.

Η Ελίφ είναι το εκατοστό έκτο άτομο που διασώζεται κάτω από τα ερείπια των κατεστραμμένων κτιρίων στην Σμύρνη. Μεταξύ των διασωθέντων ήταν και η μητέρα της, όπως και οι δύο αδελφές της αλλά και ο αδελφός της Ελίφ, οι οποίοι ανασύρθηκαν από τα ερείπια το Σάββατο το βράδυ. Ωστόσο ο αδελφός της υπέκυψε αργότερα, σύμφωνα με το TRT.

Λίγες ώρες πριν τη διάσωση του 3χρονου κοριτσιού, ένα άλλο κορίτσι, η 14χρονη Ιντίλ Σιρίν ανασύρθηκε από τα ερείπια άλλης πολυκατοικίας, σύμφωνα με την AFAD.

Όμως η χαρά της οικογένειάς της ήταν σύντομη, καθώς η αδελφή της, η Ιπέκ, εντοπίστηκε νεκρή, έγραψε η εφημερίδα Hurriyet.

Αρκετές ζημιές

Ο υπουργός Περιβάλλοντος Μουράτ Κουρούμ, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου από τη Σμύρνη, ανέφερε ότι ο αριθμός των κτηρίων που υπέστησαν σοβαρές ζημιές ή καταστράφηκαν ολοσχερώς, ανέρχεται σε 58. Άλλα περίπου 1.000 υπέστησαν λιγότερο εκτεταμένες ζημιές, σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό.

Για δύο κατεστραμμένες πολυκατοικίες στη Σμύρνη όπου πραγματοποιούνται πολλές από τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, υπήρχαν αναφορές για «φθορές» το 2012 και το 2018, σύμφωνα με τον δημοτικό οργανισμό που είναι υπεύθυνος για πιστοποιητικά ασφαλείας.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένης της εφημερίδας Hurriyet, ανέφεραν ότι ένα από τα κτήρια, το οποίο χτίστηκε το 1993, είχε επισημανθεί ως επικίνδυνο λόγω της χαμηλής ποιότητας του σκυροδέματος και της έλλειψης ενισχύσεων, ωστόσο συνέχισε να κατοικείται.

Η κατάσταση στη Σμύρνη ξυπνάει μνήμες από τον σεισμό του Μαρμαρά στις 17 Αυγούστου 1999, μεγέθους 7,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο την πόλη Ιζμίτ, πρωτεύουσα της επαρχίας του Κοτζάελι.

Ο σεισμός του Μαρμαρά αποτέλεσε μια από τις πιο καταστροφικές στιγμές στη σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας, καθώς οι απώλειες ήταν βαρύτατες: 18.373 νεκροί, 23.781 τραυματίες και περίπου 500.000 άστεγοι.

Συγκλονιστικό βίντεο από τη στιγμή κατάρρευσης κτηρίου στη Σμύρνη

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Βόρεια Κορέα: Φόβοι για 200 νεκρούς από την κατάρρευση σήραγγας μετά την τελευταία πυρηνική δοκιμή

Μια σήραγγα στην περιοχή πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας...

Έτοιμη για διαπραγμάτευση η Ιταλική κυβέρνηση μετά το δημοψήφισμα σε Βένετο και Λομβαρδία

«Έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγμάτευση», δηλώνει η κυβέρνηση της Ρώμης,...

Τραγωδία στην Καβάλα: Νεκρός 46χρονος από ηλεκτροπληξία

Τραγικό θάνατο από ηλεκτροπληξία βρήκε ένας 46χρονος άνδρας στη...

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Εφικτή μια βιώσιμη ειρηνευτική συμφωνία, λένε οι ηγέτες Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν

Αισιόδοξοι πως είναι εφικτή η σύναψη μιας βιώσιμης ειρηνευτικής...