Σείστηκε η Σάμος – Δύσκολη νύχτα για τους κατοίκους

Μοιραστειτε το

EUROKINISSI/ SAMOSVOICE/ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΙΑΚΩΒΟΥ

Ισχυρότατη σεισμική δόνηση με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Σάμου, ταρακούνησε Ελλάδα και Τουρκία. Τραγική κατάληξη για δύο μαθητές στο Βαθύ που καταπλακώθηκαν από τοιχίο παλιού σπιτιού ενώ επέστρεφαν από το σχολείο. Στο νησί 10 μηχανικοί για να ξεκινήσουν αυτοψίες. Υλικές ζημιές σε κτίρια και αγωνία στους κατοίκους που έχουν καταφύγει σε ανοιχτούς χώρους για να προστατευτούν από τους ισχυρούς μετασεισμούς.

Δύο μαθητές Λυκείου έχασαν τη ζωή τους μετά τον ισχυρότατο και μεγάλης διάρκειας σεισμό, 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ο οποίος σημειώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής (13.51) στη θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά της Σάμου. Οι άτυχοι μαθητές καταπλακώθηκαν από τοιχίο παλιού σπιτιού την ώρα του ισχυρού σεισμού, ενώ επέστρεφαν από το σχολείο. Πρόκειται για ένα αγόρι και ένα κορίτσι, ηλικίας 17 και 15 ετών.

► Το Live με όλες τις εξελίξεις της ημέρας.


Πληροφορίες από την Πολιτική Προστασία αναφέρουν ότι τα παιδιά περνούσαν από στενό δρόμο, όταν κατέρρευσε τμήμα του κτίσματος τραυματίζοντάς τους θανάσιμα.

Η δόνηση προκάλεσε μικρό τσουνάμι και σημαντικές ζημιές σε κτίρια, όπως στην εκκλησία της Παναγίας Θεοτόκου στο Καρλόβασι, έναν από τους μεγαλύτερους ναούς των Βαλκανίων.

Πρώτη εκτίμηση από τις ζημιές σε μνημεία και μουσεία

H ισχυρή σεισμική δόνηση προκάλεσε ζημιές στα μνημεία και τα μουσεία της Σάμου και της Χίου σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των αρμοδίων Εφορειών Αρχαιοτήτων.

EUROKINISSI/ SAMOSVOICE/ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΙΑΚΩΒΟΥ

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, «στο Κάστρο Λυκούργου Λογοθέτη στο Πυθαγόρειο κατέρρευσαν τμήματα των τειχών του, ενώ κάποια τεμάχη τους κατακρημνίστηκαν στη θάλασσα. Στον αρχαιολογικό χώρο του Ηραίου κατεγράφησαν ελάχιστες ζημιές, οι οποίες περιορίζονται στα νεότερα κτίσματα, τα οποία υποστηρίζουν την λειτουργία του χώρου».

Μεγάλες όμως είναι «οι ζημιές στην έκθεση των αγγείων στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πυθαγορείου, ενώ «άνοιξαν» συγκολλήσεις σε κάποια γλυπτά. Ρωγμή εμφανίστηκε στο πόδι του υπερμεγέθους κούρου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βαθέως», αναφέρει η ίδια ανακοίνωση. Μικρές ρωγμές δημιουργήθηκαν στην Ικαρία, στο κτήριο του Αρχαιολογικού Μουσείου του Αγ. Κηρύκου, με μόνη απώλεια «ένα μικρό αγγείο, το οποίο έπεσε από την βάση του και έσπασε».

«Στη Χίο, στο Αρχαιολογικό Μουσείο έπεσαν κάποια μικρά εκθέματα μέσα στις προθήκες στην αίθουσα της κοροπλαστικής, και λίγα κεραμικά στην αίθουσα των αρχαϊκών κεραμικών. Οι αυτοψίες θα συνεχιστούν τις επόμενες μέρες, ενώ συγχρόνως ξεκινούν οι ενέργειες αποκατάστασης των ζημιών», καταλήγει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ.

Οι τραυματίες

Μέχρι αργά το βράδυ εννέα τραυματίες μεταφέρθηκαν αρχικά στο νοσοκομείο και το κέντρο υγείας του νησιού.

Ένας 14χρονος με ανοιχτά κατάγματα μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών «Παναγιώτη & Αγλαΐας Κυριακού». Επίσης, μια 63χρονη με κάταγμα ζυγωματικού και μερική ρήξη σπλήνα, μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Αττικής ΚΑΤ.

EUROKINISSI/ SAMOSVOICE/ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΙΑΚΩΒΟΥ

Στο Νοσοκομείο Σάμου παραμένουν 7 τραυματίες, όλοι εκτός κινδύνου. Στο Κέντρο Υγείας Καρλοβάσου μετέβησαν 10 πολίτες. Τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και επέστρεψαν στις οικίες τους.

Θα πρέπει να σημειώσουμε πως όλες οι υγειονομικές μονάδες παραμένουν σε κατάσταση μέγιστης ετοιμότητας.

Πολιτική Προστασία

Στη Σάμο μετέβη εσπευσμένα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, Γιώργος Καραγιάννης.

Στην έκτακτη συνάντηση του Δημάρχου δυτικής Σάμου με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας αποφασίστηκε πως σε περίπτωση που κάτοικοι δεν πρέπει να μείνουν στα σπίτια τους θα μεταφερθούν σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια ή σε σκηνές τηρώντας  τους κανόνες του COVID-19. Επίσης όπως έγινε γνωστό το Δημαρχείο θα παραμείνει ανοιχτό καθ’ όλη την διάρκεια της νύχτας όπου οι πολίτες θα μπορούν να δηλώνουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Samos24.gr

Στο νησί μετέβη επίσης ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας και περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης. Στη Χίο μετέβη ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, ενώ ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, έθεσε σε κατάσταση ετοιμότητας το ΕΚΑΒ, νοσοκομεία και κέντρα υγείας στη Σάμο και την Ικαρία.
Σε ετοιμότητα βρίσκονται και οι ένοπλες δυνάμεις, όπως ανακοίνωσε ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, εξέφρασε την ετοιμότητα της Ε.Ε. να παράσχει βοήθεια στις πληγείσες περιοχές, εφόσον ζητηθεί.

Οι πρώτες ρυθμίσεις

Παρατείνονται οι προθεσμίες δηλώσεων ΦΠΑ. Τη σχετική απόφαση έλαβε ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, λαμβάνοντας υπόψη τις συνέπειες του σεισμού.

EUROKINISSI/ SAMOSVOICE/ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΙΑΚΩΒΟΥ

Ειδικότερα, παρατείνονται οι προθεσμίες:

  • Υποβολής της δήλωσης και καταβολής του ΦΠΑ, που εκπνέει σήμερα 30/10/2020,
  • Υποβολής δηλώσεων παρακρατούμενων φόρων, που εκπνέουν τη Δευτέρα 2/11/2020.

► Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών ανακοίνωσε ότι τα μέλη της θα απέχουν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020 από οποιαδήποτε νομική ενέργεια που αφορά οφειλές επιχειρήσεων και ιδιωτών εγκατεστημένων στην Σάμο.

Αλληλεγγύη στους δοκιμαζόμενους κατοίκους της Σάμου

Δεκάδες είναι τα μηνύματα αλληλεγγύης από τον πολιτικό κόσμο και από διεθνείς οργανισμούς.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) παρακολουθεί στενά την κατάσταση που εξελίσσεται στην Ελλάδα και την Τουρκία μετά τον θανατηφόρο σεισμό, δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού, Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεγέσους.

SamosVoice

Στην αρχή της διαδικτυακής ενημέρωσής του για την εξέλιξη της πανδημίας του νέου κορονοϊού, ο επικεφαλής του ΠΟΥ τόνισε: «Θέλω να ξεκινήσω σημειώνοντας ότι ο ΠΟΥ παρακολουθεί στενά την κατάσταση που εξελίσσεται στην Ελλάδα και την Τουρκία. Θα συνεργαστούμε με τις δύο χώρες για να διασφαλίσουμε ότι παρέχεται επείγουσα ιατρική περίθαλψη για όσους έχουν ανάγκη. Οι σκέψεις μας είναι σε όλους εκείνους που πλήττονται».

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...