Σασπένς, έρωτας, χλιδή -Οσα ετοιμάζει ο Γιάννης Νταλιάνης στο Από Μηχανής Θέατρο | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ | iefimerida.gr

Μοιραστειτε το

«Σας παρακαλώ, τηρήστε τις αποστάσεις, δεν πρέπει να μας βλέπουν τόσο κοντά μαζί!». Με αυτά τα λόγια, που η φιλόδοξη Ορτάνς απευθύνει στον ερωτευμένο Ιππότη, ξεκινά η κωμωδία του Μαριβώ «Η Κληρονομιά» στο Από Μηχανής Θέατρο.

Στην πάνω σκηνή του Από Μηχανής Θεάτρου θα παρουσιαστεί από το Σάββατο 31 Οκτωβρίου, η κωμωδία του Πιερ ντε Μαριβώ, «Η Κληρονομιά» σε μετάφραση Ανδρέα Στάικου και σκηνοθεσία Γιάννη Νταλιάνη.

Στο Από Μηχανής μία Κληρονομιά στη Γαλλία του 18ου

Η κληρονομιά, αποτελεί μια δοκιμασία ένα ισχυρό crash test του έρωτα. Σε μια εποχή μεγάλης οικονομικής και πολιτικής κρίσης όπως αυτή που περνούσε η Γαλλία στα μέσα του 18ου αιώνα (που οδήγησε τελικά στην γαλλική επανάσταση) και ενώ το τραπεζικό σύστημα είχε καταρρεύσει, δεν είναι τόσο απλό να θυσιάσει κανείς 200χιλιάδες φράγκα προκειμένου να διατηρήσει εντελώς ακηλίδωτο τον έρωτά του. Ένας έρωτας που στον κόσμο του Μαριβώ δυσκολεύεται πάντα να εκφραστεί απερίφραστα γιατί εκτός από τα όποια εξωτερικά εμπόδια, υψώνεται μπροστά του ο εγωισμός, η δειλία, και ο φόβος να ξανοιχτούμε στον ωκεανό των συναισθημάτων.

σαν κουκλα
Μαριλίτα Λαμπροπούλου (Κόμισα)-Νίκος Νίκας (Μαρκήσιος)

«Θα μπορούσαμε να την χαρακτηρίσουμε γενικότερα ως μια Κωμωδία Ερωτικών αποστάσεων που ανεβαίνοντας τώρα στις μέρες μας αναδεικνύει με μοναδικό τρόπο τις αρετές της σ’ αυτήν την Εποχή των Αποστάσεων» αναφέρει μιλώντας στο iefimerida ο σκηνοθέτης της παράστασης Γιάννης Νταλιάννης. «Τα τρία ερωτικά ζευγάρια του έργου, Μαριλίτα Λαμπροπούλου (Κόμισα)-Νίκος Νίκας (Μαρκήσιος), Παρή Τρίκα (Ορτάνς)-Γιάννης Σοφολόγης (Ιππότης), Μπίλιω Μαρνέλη (Λιζέτ)-Γιώργος Πατεράκης (Λεπίν), αναγκάζονται να μείνουν μακριά ο ένας απ’ τον άλλο όχι για υγειονομικούς αλλά για λόγους συμφέροντος. Πρόκειται για ένα τέχνασμα για να αποκτήσουν την πολυπόθητη κληρονομιά. Το χρήμα, το πείσμα, η δειλία, ο εγωισμός κηρύσσουν τον έρωτα απαγορευμένο και τον εξορίζουν από τον παραδεισένιο κήπο της Κόμισας. Πίσω απ’ όλα όμως κρύβεται ο φόβος να αφεθείς ολοκληρωτικά, να απαρνηθείς τον εαυτό σου και να γίνεις ο καθρέφτης του άλλου» αναφέρει ο Γιάννης Νταλιάνης και συνεχίζει.

Μία θεατρική παράσταση με ατμόσφαιρα χλιδής και πολυτέλειας

«Στην παράσταση θέλω να υπάρχει μια ατμόσφαιρα χλιδής και πολυτέλειας (σκηνικά-κοστούμια: Άρτεμις Φλέσσα), ενώ η μουσική (Κώστας Λώλος) θα παίξει σημαντικό αντιστιτικό ρόλο, ενισχύοντας την εξωφρενικότητα των καταστάσεων. Ένα άλλο στοιχείο του έργου που θα αξιοποιηθεί είναι το σασπένς. Ανάμεσα στα έξι πρόσωπα συνάπτονται συνεχώς συμμαχίες που παραβιάζονται, σχέδια ανατρέπονται, καινούριες στρατηγικές επινοούνται, όλα έχουν ένα χαρακτήρα διπλωματικής πολεμικής, πράγμα που κάνει την ιστορία συναρπαστική και με συνεχείς ανατροπές» σημειώνει ο Γιάννης Νταλιάννης.

Ο Γιάννης Νταλιάνης για τον Μαριβώ

«Οι σχέσεις των ανθρώπων είναι τόσο πολύπλοκες και αντιφατικές που γεννούν από μόνες τους το κωμικό. «Οι υπηρέτες του Μαριβώ κατανοούν την καταπίεση, αντιστέκονται, αλλά ανάμεσα στην επανάσταση και την κωμωδία διαλέγουν το δεύτερο» σημειώνει ο μεγάλος θεωρητικός του θεάτρου Μπέρναρντ Ντορτ. Ο Μαριβώ με το καυστικό του χιούμορ και τους ευφυέστατους διαλόγους, που αποδίδει εξαιρετικά ο Ανδρέας Στάικος, αποδεικνύεται για άλλη μια φορά σύγχρονός μας. Όσο για το τι πιστεύει ο ίδιος για τον έρωτα, ίσως μας το φανερώνει η ομολογία που αναγκάζεται κάποια στιγμή να κάνει η Κόμισα: «Εγώ περιφρονώ τον έρωτα; Το πιο φυσικό πράγμα του κόσμου; Τους εραστές περιφρονώ τέτοιοι που είναι οι περισσότεροι, όχι τον έρωτα, όχι το αίσθημα που μας κάνει να αγαπάμε!» καταλήγει για την παράσταση ο Γιάννης Νταλιάνης.

χορευτικη φιγουρα
Παρή Τρίκα (Ορτάνς)-Γιάννης Σοφολόγης (Ιππότης)

Συντελεστές: /Μετάφραση: Ανδρέας Στάικος /Σκηνοθεσία: Γιάννης Νταλιάνης /Σκηνικά-Κοστούμια: Άρτεμις Φλέσσα / Φωτισμοί: Γιώργος Αγιαννίτης /Μουσική: Κώστας Λώλος /Κίνηση: Μπίλιω Μαρνέλη /Φωτογραφία-βίντεο: Πάτροκλος Σκαφιδάς /Hairstyle: Κατερίνα Βασιλείου /Επιμέλεια Μακιγιάζ: Βίνα Ευστρατιάδου /Μακιγιάζ: Χρύσα Ράικου /Βοηθός σκηνοθέτη: Χρύσα Νταή

Παίζουν: Κόμισα: Μαριλίτα Λαμπροπούλου /Μαρκήσιος: Νίκος Νίκας /Ιππότης: Γιάννης Σοφολόγης /Ορτάνς Παρή Τρίκα /Λιζέτ: Μπίλιω Μαρνέλη /Λεπίν: Γιώργος Πατεράκης

«Η Κληρονομιά» Του Μαριβώ Από Μηχανής Θέατρο /ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΣΑΒΒΑΤΟ 31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ / Παραστάσεις: Τετάρτη στις 19:00 και Πέμπτη, Σάββατο και Κυριακή στις 21:00

«- Δηλαδή μ’ αγαπάτε; Είπε κανείς το αντίθετο;»

Πηγή
Author: Κατερίνα Πουλοπούλου

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα