Σαρώνει ο κορονοϊός στις φυλακές Διαβατών

Μοιραστειτε το

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Χαμός με τον κορονοϊό στις δικαστικές φυλακές Διαβατών Θεσσαλονίκης, αλλά ομερτά για τα κρούσματα σε κρατουμένους. Οι κρατούμενοι έχουν στείλει επιστολή προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης από τις 27 του περασμένου μήνα, όμως κανείς δεν τους απάντησε και το ενδιαφέρον του Υπουργείου για αυτούς είναι σχεδόν ανύπαρκτο. 

Τα πρώτα κρούσματα κορονοϊού στο σωφρονιστικό κατάστημα φαίνεται να εμφανίστηκαν πριν από περίπου 25 μέρες, ενώ κι ένας σωφρονιστικός υπάλληλος νοσηλεύεται σε ΜΕΘ του πανεπιστημιακού νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ που είναι νοσοκομείο αναφοράς. 

Αρχικά είχαν εντοπιστεί περίπου 12 κρούσματα, όμως με την αδιαφορία των αρμοδίων φαίνεται ότι αυτά λειτούργησαν εκρηκτικά με αποτέλεσμα σήμερα ο αριθμός των κρατουμένων που έχει προσβληθεί, όπως καταγγέλλεται, να έχει φτάσει στους 60. Τα όσα καταγγέλλουν κρατούμενοι που επικοινώνησαν με την «Εφ.Συν.» είναι τουλάχιστον δραματικά. 

Όπως έγινε γνωστό πριν από λίγες ώρες, από την πρώτη εμφάνιση κρούσματος, πριν 25 μέρες, μόλις χθες εμφανίστηκε στις φυλακές Διαβατών ένα κλιμάκιο του ΕΟΔΥ που έκανε 160 δειγματοληπτικές λήψεις (rapid tests) και βγήκε θετικό περίπου το 40%. 

Οι κρατούμενοι υποστηρίζουν ότι στις φυλακές δεν υπήρχε κανένα μέτρο προστασίας για τους ίδιους παρά μόνο για το προσωπικό (σωφρονιστικοί υπάλληλοι). «Μόλις σήμερα μάς εφοδίασαν με μια χάρτινη μάσκα μιας χρήσης και από ένα ζευγάρι χειρουργικά γάντια. Δεν υπάρχουν αντισηπτικά, γιατί έχουν αλκοόλη και απαγορεύονται από τον κανονισμό των φυλακών. Φωνάζουμε εδώ και τόσες εβδομάδες, αλλά δεν υπάρχει καμία αντίδραση. Θα κολλήσουμε όλοι», κατήγγειλε κρατούμενος, τα στοιχεία του οποίου βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας. 

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν κρατούμενοι αλλά και δικηγόροι (που έχουν εντολείς μέσα στο σωφρονιστικό κατάστημα), αυτοί που εμφάνισαν τον κορονοϊό έχουν περιοριστεί μέσα σε συνολικά πέντε θαλάμους, οι οποίοι είναι των 12 τ.μ. ο καθένας: ουσιαστικά οι κρατούμενοι βρίσκονται ο ένας πάνω στον άλλο. 

Στις δικαστικές φυλακές Διαβατών δεν υπάρχει γιατρός, άλλα όλη τη φροντίδα των κρατουμένων έχει μόνο ένας νοσοκόμος. 

Η κατάσταση είναι επικίνδυνα νοσηρή, σύμφωνα με τους κρατουμένους, ενώ από πλευράς διοίκησης των φυλακών φαίνεται να υπάρχει αμηνχανία στον τρόπο αντιμετώπισης της πρωτόγνωρης αυτής κατάστασης, ενώ και οι συνθήκες που επικρατούν στο υπεράριθμό σωφρονιστικό κατάστημα δεν βοηθούν στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης σε αυτό. 

Πηγή
Author: Νίκος Φωτόπουλος

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...