Σαν σήμερα η απελευθέρωση της Αθήνας από τους Γερμανούς

Μοιραστειτε το

 Στις 12 Οκτωβρίου 1944 αποχωρούν οι τελευταίες μονάδες του γερμανικού στρατού κατοχής από την Αθήνα και η συγκεκριμένη ημερομηνία σηματοδοτεί την λήξη της  Κατοχής και την Απελευθέρωση της Αθήνας. Στο πλαίσιο του εορτασμού της επετείου για τα 76 χρόνια από την απελευθέρωση της ελληνικής πρωτεύουσας από τις ναζιστικές δυνάμεις. Οι Γερμανοί δεν έχουν προλάβει ακόμα να εκκενώσουν την πόλη κι ο λαός της πρωτεύουσας, από τις συνοικίες, τα εργοστάσια, τα σχολεία, τα υπουργεία, τα καταστήματα, ξεχύνεται στους αθηναϊκούς δρόμους ζητωκραυγάζοντας για την απελευθέρωσή του. Κύματα κύματα η λαοθάλασσα πλημμυρίζει την πλατεία Συντάγματος, τις οδούς Πανεπιστημίου, Σταδίου, Ακαδημίας, το Ζάππειο, την πλατεία Ομονοίας. Σε λίγες ώρες τα πάντα σημαιοστολίστηκαν με γαλανόλευκες και κόκκινες σημαίες. Οι 1.264 μέρες σκλαβιάς στο φασισμό είχαν πια τελειώσει και στις 9.45 π.μ. Το αρχείο της ΕΡΤ θα παρουσιάσει την εκπομπή Βίοι Παράλληλοι του Εμφυλίου και το Αθήνα το μήλον της έριδος (ενότητα «Ελεύθεροι Σκλάβοι»)

Το εν λόγω απόσπασμα περιλαμβάνει πλάνα από τα πρώτα επίκαιρα που ξεκίνησε να φτιάχνει ο Φιλοποίμην Φίνος πριν ακόμα εγκαταλείψουν την Αθήνα οι Γερμανοί. Τα επίκαιρα αυτά, για την αποχώρηση των Γερμανών και την απελευθέρωση της Αθήνας, δεν προβλήθηκαν ποτέ στην Ελλάδα, παρά μόνο τον Ιούνιο του 2000 από την εν λόγω σειρά και συγκεκριμένα στο πρώτο επεισόδιο «Αθήνα το Μήλον της  Έριδος» και συγκεκριμένα στην ενότητα «Ελεύθεροι Σκλάβοι»

Πηγή και θέση του video στο ακόλουθο link: https://www.ert.gr/arxeio-afierwmata/apeleytherosi-athinas-12-oktovrioy-1944/  

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα