Σαν σήμερα γεννήθηκε ο αριστοτέχνης πιανίστας και συνθέτης της τζαζ Τελόνιους Μονκ | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ | iefimerida.gr

Μοιραστειτε το

Σαν σήμερα γεννήθηκε, το 1917, στην Νότια Καρολίνα των ΗΠΑ ο σπουδαίος πιανίστας της τζαζ Τελόνιους Μονκ.

Σήμερα θεωρείται ως ένας από τους σημαντικότερους συνθέτες της τζαζ. Όμως λόγω της ιδιαιτερότητας του στυλ του, της άρνησης του να συμβιβαστεί, και της εκκεντρικότητας του, το πρωτοφανές ταλέντο του Μονκ δεν αναγνωρίστηκε για πολλά χρόνια.

Μία από τις πιο χαρακτηριστικές και δημοφιλείς συνθέσεις του Μονκ είναι το Blue Monk:

Οι συνθέσεις του ήταν τόσο πολύπλοκες που προβλημάτιζαν συχνά τους μουσικούς με τους οποίους συνεργαζόταν, ενώ ακόμα και ο τρόπος που έπαιζε πιάνο ο Μονκ ήταν διαφορετικός, καθώς έπαιζε σχεδόν χωρίς να λυγίζει τα δάχτυλά του, όπως φαίνεται στο σόλο του «Don’t Blame Me».

Παρά τις αντιξοότητες που βρέθηκαν στον δρόμο του, ο Μονκ δεν σταμάτησε να συνθέτει. Το μοναδικό του ταλέντο στον αυτοσχεδιασμό τον έφερε στα πρώτα παγκοσμίως αναγνωρισμένα ονόματα της τζαζ. Κάποιοι τον χαρακτηρίζουν και ως εφευρέτη του μπιμπόπ (αυτοσχεδιασμό στην τζαζ όπου οι τραγουδιστές μιμούνται τον ήχο των οργάνων), ενώ αυτό που γίνεται παραδεκτό από το μεγαλύτερο κοινό της τζαζ είναι η αρμονία των συνθέσεών του.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’40, ο Μονκ έπαιζε στο Μίντον’ς Πλέιχαουζ, ένα βραδινό κλαμπ του Μανχάταν. Οι εμφανίσεις του αυτές αποτέλεσαν σταθμό στη μουσική του πορεία, τον καθιέρωσαν ως μουσικό και τελειοποίησαν την τέχνη του. Ήρθε σε επαφή με προσωπικότητες της τζαζ όπως οι Ντίζι Γκιλέσπι, Τσάρλι Κρίστιαν, Κένυ Κλαρκ, Τσάρλι Πάρκερ και Μάιλς Ντέιβις.

Ο Τελόνιους Μονκ αποτέλεσε έναν από τους 5 μουσικούς της τζαζ που έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό Time. Ο εκκεντρικός χαρακτήρας του, το περίτεχνο παίξιμο του και οι μοναδικές αυτοσχέδιες δημιουργίες του τον καθιέρωσαν ως έναν από τους γίγαντες της τζαζ. Το 2006 του δόθηκε βραβείο Πούλιτζερ για το έργο του το οποίο, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, «άφησε ένα σημαντικό και διαρκή αντίκτυπο στην εξέλιξη της τζαζ».

Πηγή
Author: NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα