Σήμερα οι υπογραφές για τα Rafale – Νέα πρόταση για τις φρεγάτες φέρνει η Φ. Παρλί

Μοιραστειτε το

Την Αθήνα επισκέπτεται σήμερα η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας, Φλοράνς Παρλί για την υπογραφή της σύμβασης ύψους 2,32 δισ. ευρώ για την προμήθεια των 18 μαχητικών τύπου «Ραφάλ». Ομως, σύμφωνα με δημοσιεύματα φέρνει και νέα πρόταση για την αγορά τεσσάρων φρεγατών τύπου [email protected]

Η συμφωνία για νέα μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας θα υπογραφεί στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας στις 13:45, ενώ στις 16:30 η κ. Παρλί θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η συμφωνία, ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, περιλαμβάνει τρία συμβόλαια: ένα για την αγορά αεροπλάνων, ένα για την αγορά εξοπλισμών (πύραυλοι Mica και Meteor, πύραυλοι Scalp και βόμβες) και ένα τρίτο για την εκπαίδευση πιλότων και μηχανικών και την αρχική υποστήριξη των πρώτων αεροσκαφών.

Με την ενεργοποίηση των σχετικών διαδικασιών, αναμένεται η πρώτη εξάδα των νέων μαχητικών να έχει προσγειωθεί στην Τανάγρα εντός τουΗη ολοκλήρωση των παραδόσεων είναι σε δύο χρόνια, δηλαδή τον Ιανουάριο του 2023

Τα «Ραφάλ» δεν θα είναι το μόνο θέμα συζήτησης. Η κ. Παρλί αναμένεται να παρουσιάσει στον Ελληνα ομόλογό της και την ανανεωμένη γαλλική πρόταση για τη νέα φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού. Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες πληροφορίες, η γαλλική πλευρά προτίθεται να προσφέρει μια εκδοχή των [email protected] (πολλαπλού ρόλου) και πλοία ενδιάμεσης λύσης που ικανοποιούν τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες του Π.Ν. (πιθανότατα φρεγάτες τύπου «Λαφαγέτ»). Η επιστροφή των Γάλλων στην υπόθεση των φρεγατών σηματοδοτεί παράλληλα και την αλλαγή του πλαισίου συζήτησης ανάμεσα στην Αθήνα και στην Ουάσιγκτον για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Επιπλέον, η κ. Παρλί και ο κ. Παναγιωτόπουλος θα συζητήσουν για την υπόθεση της συμμετοχής στοιχείων των Ειδικών Δυνάμεων στην υπό γαλλική διοίκηση επιχείρηση «Τακουμπά» στο Μάλι. Η συμφωνία έχει επέλθει, η αναχώρηση των πρώτων Ελλήνων αξιωματικών για την αφρικανική χώρα αναμένεται τον ερχόμενο Μάιο, για αποστολή που αφορά την εκπαίδευση των τοπικών δυνάμεων και όχι πιο ενεργό επιχειρησιακή εμπλοκή, όπως π.χ. συμβαίνει στην περίπτωση άλλων ευρωπαϊκών χωρών (Τσεχία, Εσθονία, Πορτογαλία κ.ά.).

Η άφιξη της κ. Παρλί δεν θα είναι η μόνη γαλλική επίσκεψη τις επόμενες ημέρες. Το τριήμερο 2-4 Φεβρουαρίου, στην αεροπορική βάση της Τανάγρας θα βρίσκονται σταθμευμένα τέσσερα «Ραφάλ» της γαλλικής αεροπορίας. Τα γαλλικά «Ραφάλ» θα πραγματοποιήσουν ασκήσεις με μαχητικά Μιράζ-2000-5 και F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α.) με σκοπό την επιχειρησιακή εξοικείωση με έναν τύπο αεροσκάφους που σύντομα θα ενταχθεί στις τάξεις της. Αρχικά είχε συζητηθεί το ενδεχόμενο περί υπογραφής της σύμβασης τις ημέρες που θα βρίσκονται στην Τανάγρα τα γαλλικά «Ραφάλ», ωστόσο επελέγη να μην συμβεί αυτό τον Φεβρουάριο, καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμπαρασύρει προς τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο την παράδοση των πρώτων έξι.

Πηγή
Author: editor03

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση του "μαύρου...

Ελληνοτουρκικός διάλογος με σφραγίδα Μέρκελ – «Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Μητσοτάκης

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επανέναρξη των...

Συνάντηση Λαφαζάνη με Mélenchon – Για μια εναλλακτική Ευρώπη

Συνάντηση Λαφαζάνη με Mélenchon πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (28/10) το μεσημέρι...