Σήμερα οι ανακοινώσεις Χρυσοχοΐδη, ενόψει της επετείου του Πολυτεχνείου

Μοιραστειτε το

Αναβρασμός επικρατεί στα επιτελεία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της ΕΛ.ΑΣ, ενόψει της επετείου του Πολυτεχνείου που θα εορταστεί με διαφορετικό τρόπο εφέτος, λόγω κορονοϊού. Ήδη, έχουν αρχίσει να τίθενται σε εφαρμογή τα μέτρα της Αστυνομίας για την απαγόρευση των συγκεντρώσεων και της πορείας, ενώ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αναμένεται να κάνει δηλώσεις το μεσημέρι και έκκληση στον κόσμο να συμμορφωθεί στα μέτρα που αποσκοπούν στην προστασία της δημόσιας υγείας.

Ωστόσο, από χτες το μεσημέρι, περίπου 40 άτομα, σύμφωνα με την αστυνομία, έχουν μπει στον χώρο του Πολυτεχνείου, όπου και παραμένουν, ενώ με ανάρτηση τους σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου ενημερώνουν ότι προέβησαν στη συγκεκριμένη ενέργεια με στόχο να κρατήσουν ανοιχτό το Πολυτεχνείο, όπου θα πραγματοποιηθούν οι τριήμερες εκδηλώσεις μνήμης.

«Ο λόγος που μπήκαμε σήμερα ήταν γιατί γνωρίζαμε πως από αύριο η σχολή θα έμπαινε σε lockout και ότι η πραγματοποίηση του απαγορευμένου τριημέρου θα ήταν αδύνατη», αναφέρουν. Παράλληλα, ενημερώνουν ότι θα απευθύνουν κάλεσμα σε μαθητές και φοιτητές, ενώ έχουν μικροφωνική εγκατάσταση για συνθήματα.

Μετά από αυτήν την ενέργεια, η Αστυνομία έκλεισε την οδό Στουρνάρη ενώ υπάρχουν ισχυρές δυνάμεις περιμετρικά του Πολυτεχνείου. Ταυτόχρονα, από το πρωί, είναι σε εξέλιξη υπό τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη σύσκεψη στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με την ηγεσία και τους αρμόδιους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για το θέμα που έχει προκύψει.

Σημειώνεται ότι στα σχέδια της ΕΛ.ΑΣ ήταν να αποκλειστεί ο χώρος του Πολυτεχνείου από χτες το βράδυ, ενώ σε χτεσινή σύσκεψη αποφασίστηκε να αναπτυχθούν περίπου 5.000 αστυνομικοί σε όλη την Αττική, να εμποδιστούν οι συγκεντρώσεις. Επίσης, θα επιτηρούνται τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, θα είναι παντού περιπολίες, ενώ θα υπάρξει συγκεκριμένο πρωτόκολλο για την κατάθεση στεφάνων με την τήρηση κανόνων για την προστασία από τον κορονοϊό.

Ποιοι επιμένουν στην πορεία

Παρά την απαγόρευση από την κυβέρνηση και με κλειστά τα κτίρια του ιστορικού συγκροτήματος του Πολυτεχνείου στην οδό Πατησίων και την επετειακή εκδήλωση να γίνεται μόνο διαδικτυακά, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) που πρόσκειται στο ΚΚΕ εμμένει στην απόφαση να πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη πορεία προς την πρεσβεία των ΗΠΑ, ανήμερα την επέτειο, την Τρίτη το απόγευμα.

Την ίδια θέση έχουν διατυπώσει και άλλοι κομματικοί σχηματισμοί της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, όπως και φορείς όπως ο Σύνδεσμος Αντιστασιακών Φυλακισμένων Εξορίστων περιόδου 1967-1974.

Από την άλλη, η ηγεσία του ΕΜΠ, σύμφωνα με την καθημερινή, αποφάσισε να κλειδωθούν τα ιστορικά κτίρια της οδού Πατησίων από χθες το απόγευμα. Αυτό εξηγείται, κατ’ αρχάς, από το γεγονός ότι το ίδρυμα δεν λειτουργεί διά ζώσης, αλλά μόνο με τηλεκπαίδευση, λόγω των μέτρων κατά της διασποράς του κορωνοϊού. Βεβαίως, η απόφαση για κλείσιμο των κτιρίων εξηγείται και από το μέλημα των αρμοδίων να μη γίνει προσπάθεια κατάληψης των κτιρίων από εξωπανεπιστημιακούς.

 «Οπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, θα ακουστούν δυνατά τα αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα! Φέτος στις 17 Νοέμβρη, το μήνυμα θα είναι πιο ηχηρό! Οι φοιτητικοί σύλλογοι, τα εργατικά σωματεία, οι φορείς του λαϊκού κινήματος προετοιμάζουμε τις αγωνιστικές εκδηλώσεις του αντιιμπεριαλιστικού εορτασμού του Πολυτεχνείου, τη διοργάνωση της πορείας στην αμερικάνικη πρεσβεία στις 17 Νοέμβρη. Η προσπάθεια της κυβέρνησης να ακυρώσει τον εορτασμό του Πολυτεχνείου θα πέσει στο κενό!» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΜΑΣ, συμπληρώνοντας πως «η εξέγερση του Πολυτεχνείου μάς διδάσκει».

Επίσης, στην πορεία θα συμμετάσχει και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ λέγοντας «στην καραντίνα η κυβέρνηση, όχι οι κατακτήσεις και οι διεκδικήσεις μας». Από τους συμμετέχοντες αναμένεται να τηρηθούν οι αποστάσεις, κατά τα πρότυπα της πορείας που έγινε για τον εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ προγραμματίζεται, εκτός από την κατάθεση στεφάνου στον ιστορικό χώρο του Πολυτεχνείου, ολιγομελής αντιπροσωπεία του κόμματος να καταθέσει στεφάνι στον μαρτυρικό χώρο του ΕΑΤ-ΕΣΑ και από εκεί θα κατευθυνθεί συμβολικά στην πρεσβεία των ΗΠΑ.

Πηγή
Author: editor03

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση του "μαύρου...

Ελληνοτουρκικός διάλογος με σφραγίδα Μέρκελ – «Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Μητσοτάκης

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επανέναρξη των...

Κύπρος: Στην Αθήνα αύριο η πρόεδρος της κυπριακής Βουλής και πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου

Διαδοχικές συναντήσεις της προέδρου του ΔΗΣΥ Αννίτας Δημητρίου με...