Σάμος: Τρίτη μέρα μετασεισμών, συνεχίζεται η καταγραφή των ζημιών

Μοιραστειτε το

EUROKINISSI/ΜΑΝΩΛΗΣ ΘΡΑΒΑΛΟΣ

Για δεύτερο βράδυ, πολλοί κάτοικοι της Σάμου έβγαλαν τη νύχτα σε σκηνές, αυτοκίνητα ή σπίτια συγγενών και φίλων, καθώς η μετασεισμική ακολουθία συνεχίζεται κανονικά και δείχνει σημάδια εκτόνωσης.

Όπως είπε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) Ευθύμιος Λέκκας, «είχαμε μία ανήσυχη νύχτα», σημειώνοντας ότι «χρειαζόμαστε» μία δόνηση πάνω από 5 Ρίχτερ για να είμαστε απόλυτα σίγουροι.

Σε εξέλιξη είναι και οι έλεγχοι στα κτίρια. Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, ζημιές έχουν υποστεί 300 σπίτια και 70 επιχειρήσεις.

Σήμερα Κυριακή, η πληγωμένη Σάμος, αποχαιρετά σήμερα τους δύο μαθητές Λυκείου – τον Άρη και την Κλαίρη – που χάθηκαν την Παρασκευή στα χαλάσματα του Εγκέλαδου.

►Στο νησί μεταβαίνει κλιμάκιο του Κινήματος Αλλαγής, προκειμένου να επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές, σήμερα 1 και αύριο Δευτέρα 2 Νοεμβρίου.

Συγκεκριμένα, οι Γιώργος Καμίνης, υπεύθυνος της ΚΟ για θέματα Προστασίας του Πολίτη, και Παναγιώτης Καρκατσούλης, γραμματέας του τομέα πολιτικής προστασίας θα συναντήσουν τον αντιπεριφερειάρχη Σάμου Βασίλη Πανουράκη και τους δημάρχους Ανατολικής Σάμου Γιώργο Στάντζο και Δυτικής Σάμου Αλέξανδρο Λυμπέρη. Επίσης, θα πραγματοποιήσουν σειρά επισκέψεων και επαφών με τους φορείς και τους πολίτες των περιοχών που χτυπήθηκαν από το φονικό σεισμό.

Κατά 9 εκ. βυθίστηκε η παραλία στον Κάμπο

Σύμφωνα με τον διευθυντή του αστεροσκοπείου Αθηνών, Χάρη Κοντοέ, ο πολύ ισχυρός σεισμός της περασμένης Παρασκευής προκάλεσε τη βύθιση της παραλίας του Κάμπου, στα βόρεια της Σάμου.

Η υπηρεσία geObservatory του Κέντρου Ερευνών Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης BEYOND του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών συνέλεξε από το Hellenic Mirror Site την πρώτη διαθέσιμη δορυφορική εικόνα ραντάρ υψηλής ανάλυσης, μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου στο νησί και παρέχει την πρώτη χαρτογράφηση της εδαφικής παραμόρφωσης στην ευρύτερη περιοχή που επλήγη, με την επιφύλαξη να δώσει και νεότερους υπολογισμούς μέσα στις επόμενες ημέρες, προς επιβεβαίωση των μετρήσεων του πεδίου παραμόρφωσης και των πρώτων παραμορφώσεων που διαφαίνονται στο πρώτο αυτό συμβολογράφημα.

Στην ιστοσελίδα του geΟbsevatory (http://geobservatory.beyond-eocenter.eu/) εμφανίζονται όλα τα διαφορικά συμβολογράμματα που σχετίζονται με το σεισμικό γεγονός. Η ιστοσελίδα θα επικαιροποιείται και θα κάνει συστηματικά διαθέσιμα νέα προϊόντα μέτρησης της εδαφικής παραμόρφωσης καθώς νέα δορυφορικά δεδομένα Sentinel-1 θα γίνονται διαθέσιμα.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...