Ρωσία για κυρώσεις ΕΕ – ΗΠΑ: «Θα ανταποδώσουμε»

Μοιραστειτε το

Το Κρεμλίνο υποβαθμίζει την επίδραση των κυρώσεων που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση για τη μεταχείριση εκ μέρους της Μόσχας του αντιπολιτευόμενου πολιτικού Αλεξέι Ναβάλνι, αλλά σε κάθε περίπτωση διαμηνύει ότι θα ανταποδώσει με αντίστοιχα μέτρα.

Στην πιο άμεση μέχρι στιγμής «πρόκληση» του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν προς το Κρεμλίνο, οι ΗΠΑ επέβαλαν χθες, Τρίτη, κυρώσεις στη Ρωσία σε απάντηση για τη δηλητηρίαση του Ναβάλνι με νευροτοξικό παράγοντα πέρυσι.

Ο Ναβάλνι, 44 ετών, αισθάνθηκε αδιαθεσία στη διάρκεια πτήσης από τη Σιβηρία τον Αύγουστο του 2020 και διακομίστηκε αεροπορικώς στη Γερμανία, όπου οι γιατροί κατέληξαν ότι είχε δηλητηριαστεί με τον νευροτοξικό παράγοντα νόβιτσοκ.

Το Κρεμλίνο αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή και υποστηρίζει ότι δεν έχει δει κάποια απόδειξη ότι δηλητηριάστηκε.

Η Ουάσινγκτον επέβαλε κυρώσεις σε βάρος επτά υψηλόβαθμων Ρώσων αξιωματούχων και 14 οντοτήτων.

Οι ΗΠΑ ενήργησαν από συντονισμό με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία επέβαλε σε μεγάλο βαθμό συμβολικές κυρώσεις σε βάρος τεσσάρων υψηλόβαθμων Ρώσων αξιωματούχων.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε πως η Μόσχα θα απαντήσει με τον καλύτερο τρόπο που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντά της. «Φυσικά, είναι αδύνατο να μην εφαρμοστεί η αρχή της αμοιβαιότητας» είπε ο Πεσκόφ σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους.

«Θεωρούμε τέτοιες αποφάσεις παράλογες, αδικαιολόγητες και το πιο σημαντικό, δεν έχουν αποτέλεσμα ή νόημα. Μπορούμε μόνο να εκφράσουμε λύπη και την έκπληξή μας» ανέφερε.

Ωστόσο, ο Πεσκόφ είπε πως οι κυρώσεις των ΗΠΑ δεν θα έχουν αποτέλεσμα στους υψηλόβαθμους αξιωματούχους που στοχοποιήθηκαν επειδή αυτοί έτσι κι αλλιώς δεν επιτρέπεται να ταξιδεύουν εκτός Ρωσίας, να έχουν περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό ή λογαριασμούς σε ξένες τράπεζες λόγω των ευαίσθητων θέσεών τους.

«Πρόκειται ουσιαστικά για μια αντιγραφή των περιορισμών που αντιμετωπίζουν αυτοί οι άνθρωποι βάσει της ρωσικής νομοθεσίας» συνέχισε ο Πεσκόφ και πρόσθεσε πως οι κυρώσεις που στοχεύουν οντότητες θα έχουν ένα πιο υλικό αποτέλεσμα.

Ανεξάρτητα από την επίδρασή τους, ο Πεσκόφ προειδοποίησε ότι οι κυρώσεις θα έχουν αρνητικές συνέπειες στις σχέσεις της Ρωσίας με τις ΗΠΑ και με την ΕΕ.

Την ίδια στιγμή, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε πως οι κυρώσεις ισοδυναμούν με ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Ρωσίας και πως η Μόσχα θα ανταποδώσει «αλλά όχι κατ’ ανάγκην συμμετρικά».

Ρώσοι αξιωματούχοι δεν έχουν πει πότε θα ανακοινώσει η Μόσχα τα ανταποδοτικά μέτρα.

Ο Ναβάλνι συνελήφθη σε αεροδρόμιο της Μόσχας τον Ιανουάριο κατά την επιστροφή του από τη Γερμανία, όπου νοσηλεύτηκε κατόπιν της δηλητηρίασης, Φυλακίστηκε τον περασμένο μήνα για παραβίαση των όρων αποφυλάκισής του με κατασκευασμένες κατηγορίες όπως υποστηρίζει, ισχυρισμό τον οποίο αρνούνται οι ρωσικές αρχές.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Βόρεια Κορέα: Φόβοι για 200 νεκρούς από την κατάρρευση σήραγγας μετά την τελευταία πυρηνική δοκιμή

Μια σήραγγα στην περιοχή πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας...

Τραγωδία στην Καβάλα: Νεκρός 46χρονος από ηλεκτροπληξία

Τραγικό θάνατο από ηλεκτροπληξία βρήκε ένας 46χρονος άνδρας στη...

Έτοιμη για διαπραγμάτευση η Ιταλική κυβέρνηση μετά το δημοψήφισμα σε Βένετο και Λομβαρδία

«Έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγμάτευση», δηλώνει η κυβέρνηση της Ρώμης,...

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Εφικτή μια βιώσιμη ειρηνευτική συμφωνία, λένε οι ηγέτες Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν

Αισιόδοξοι πως είναι εφικτή η σύναψη μιας βιώσιμης ειρηνευτικής...