Ραντεβού τη Δευτέρα έδωσαν Τζόνσον και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Μοιραστειτε το

Παραδέχονται ότι παραμένουν οι διαφορές σε τρία κρίσιμα σημεία κι «υπογραμμίζουν ότι είναι αδύνατο να υπάρξει συμφωνία αν δεν βρεθεί λύση σε αυτά τα ζητήματα»

Οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας Ε.Ε.-Βρετανίας, που έχουν φτάσει σε τέλμα, θα συνεχιστούν από αύριο Κυριακή στις Βρυξέλλες, όπως συμφώνησαν στην τηλεφωνική επικοινωνία τους η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον. Οι δύο πολιτικοί συμφώνησαν ότι οι συνομιλίες πρέπει να συνεχιστούν και ότι θα επικοινωνήσουν ξανά τη Δευτέρα.

Στην κοινή τους δήλωση αναφέρουν ότι και οι δύο πλευρές αναζητούν ένα διέξοδο μόλις τρεις εβδομάδες πριν από τη λήξη της διορίας για την επίτευξη συμφωνίας. Όπως σημειώνουν «καλωσορίζουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα σε πολλούς τομείς», αλλά παραδέχονται ότι παραμένουν οι διαφορές στα τρία κρίσιμα σημεία: την αλιεία, οι επιδοτήσεις στα εξαγώγιμα προϊόντα και ο τρόπος επίλυσης των διαφορών, και πως «και οι δύο πλευρές υπογραμμίζουν ότι είναι αδύνατο να υπάρξει συμφωνία αν δεν βρεθεί λύση σε αυτά τα ζητήματα».

Έπειτα από μία εβδομάδα σκληρών διαπραγματεύσεων, ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, και ο Βρετανός ομόλογός του, Ντέιβιντ Φροστ, αποφάσισαν να σταματήσουν χθες Παρασκευή τις επαφές παραδεχόμενοι ότι δεν υπήρχε κοινό έδαφος.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε σήμερα ότι οι συνομιλίες με τον Βρετανό ομόλογό του Ντέιβιντ Φροστ που προγραμματίζονται για αύριο, Κυριακή, θα δείξουν εάν θα μπορούσε να επιτευχθεί μια νέα εμπορική συμφωνία.

«Θα δούμε αν υπάρχει τρόπος να προχωρήσουμε. Οι εργασίες συνεχίζονται αύριο», έγραψε σήμερα στο Twitter.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ, επιστρέφοντας το πρωί στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι «θα φανεί αν ακόμη υπάρχει τρόπος να πετύχουμε». «Πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι μέχρι τέλους», πρόσθεσε.

Πηγές στις Βρυξέλλες ανέφεραν μετά το τηλεφώνημα της πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τον Βρετανό πρωθυπουργό ότι «οι διαφορές είναι υπαρκτές, αλλά χρειαζόμαστε λίγο χρόνο ακόμα. Είναι πολύ πιθανό ότι θα συνεχιστούν οι συνομιλίες».

Στις Βρυξέλλες ελπίζουν ότι έως την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου, που είναι η σύνοδος κορυφής, θα έχουν στα χέρια τους μια συμφωνία, ωστόσο στο Λονδίνο δίνουν πιθανότητες 50-50 για το αποτέλεσμα των συνομιλιών.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...