Ραντεβού στους δρόμους, παρά τις απαγορεύσεις

Μοιραστειτε το

Ραντεβού στα Προπύλαια δίνουν σήμερα στη 1 οι φοιτητές της Αθήνας, έχοντας στο πλευρό τους εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές που θέλουν να διαμαρτυρηθούν για τις τεράστιες αλλαγές που έρχονται ερήμην τους στα πανεπιστήμια και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση -αλλαγή του τρόπου εισαγωγής με δραστική μείωση εισακτέων και πανεπιστημιακή αστυνομία- εν μέσω πανδημίας.

Ετσι, παρά την άτσαλη προσπάθεια της κυβέρνησης να απαγορεύσει για άλλη μια φορά τις δημόσιες συναθροίσεις χρησιμοποιώντας ως δικαιολογία τον κορονοϊό, η ΑΔΕΔΥ, οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, δεκάδες Φοιτητικοί Σύλλογοι, ενώσεις γονέων και μαθητικές συλλογικότητες καλούν στο σημερινό συλλαλητήριο. Πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια προγραμματίζονται στη Θεσσαλονίκη και σε αρκετές ακόμα πόλεις και αναμένεται να αποτελέσουν την πρώτη καταγραφή των σοβαρών αντιδράσεων που εγείρονται στις (αντι)μεταρρυθμίσεις που προωθούνται από το υπουργείο Παιδείας.

Οι φοιτητικοί σύλλογοι έδωσαν δυναμικό «παρών» στο συλλαλητήριο της περασμένης εβδομάδας στην Αθήνα, το πρώτο με πολυπληθή παρουσία που ολοκληρώθηκε ομαλά μέσα στην περίοδο των ασφυκτικών απαγορεύσεων του λοκντάουν. Ανάμεσα στα αιτήματά τους είναι η επιστροφή στα αμφιθέατρα μετά από έναν χρόνο, με όλα τα απαραίτητα μέσα προστασίας, και -όπως υποστηρίζουν- δεν νοείται να προωθούνται τέτοιες αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση χωρίς να εξετάζεται η άποψη των φοιτητών που αποτελούν το πιο ζωντανό κομμάτι της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Οπως επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ, «η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη με πρόσχημα την πανδημία οχυρώνεται πίσω από την καταστολή και τον αυταρχισμό, επιδιώκοντας ένα γενικό σιωπητήριο στην ελληνική κοινωνία. Τη στιγμή, μάλιστα, που σαρώνει εργασιακά δικαιώματα, δεν θωρακίζει τη δημόσια υγεία, κατακρεουργεί την κοινωνική ασφάλιση και προωθεί ένα νομοσχέδιο στην Παιδεία που βάζει ακόμα περισσότερα εμπόδια για τα παιδιά των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων, “σπρώχνει” τους νέους στα ιδιωτικά κολέγια και διαμορφώνει ένα καθεστώς αστυνομοκρατίας στα Πανεπιστήμια».

Ενδεικτική του κλίματος και η ανακοίνωση φοιτητικών συλλόγων της Αθήνας. που μιλά για ένα νομοσχέδιο το οποίο έρχεται να αλλάξει ουσιαστικά την τριτοβάθμια εκπαίδευση, από τη διαδικασία πρόσβασης σε αυτήν μέχρι τους όρους φοίτησης.

«Η χρονική περίοδος στην οποία κατατίθεται το νομοσχέδιο δεν είναι καθόλου τυχαία, αλλά έρχεται σε μια συγκυρία στην οποία με επιλογή της κυβέρνησης τα πανεπιστήμια είναι κλειστά για σχεδόν έναν χρόνο και την ίδια στιγμή πλησιάζει η περίοδος της εξεταστικής. Κάνουν μεγάλο λάθος αν πιστεύουν ότι το φοιτητικό κίνημα δεν θα δώσει μαχητική απάντηση! Οι Σύλλογοι δεν “έσβησαν” εν μέσω πανδημίας και θα το αποδείξουν στην πράξη», επισημαίνουν στην κοινή τους ανακοίνωση σχήματα της ΕΑΑΚ και της ΑΡΕΝ.

Πηγή
Author: Μιχαήλ Άγγελος Κωνσταντόπουλος

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...