Πώς ο λόφος του Στρέφη θα γίνει ξανά τόπος περιπάτου, αναψυχής και άσκησης

Μοιραστειτε το

Η σημασία ύπαρξης φυσικού στοιχείου, πράσινου και χώρων άσκησης και αναψυχής στο σύγχρονο αστικό τοπίο, είναι αναμφίβολα μεγάλη. Η αλήθεια είναι, ωστόσο, πως σε ό,τι αφορά στο αθηναϊκό αστικό τοπίο, οι χώροι στους οποίους οι κάτοικοι της ελληνικής πρωτεύουσας μπορούν να χαλαρώνουν, να ασκούνται ή να απολαμβάνουν με ασφάλεια έναν περίπατο κοντά στο πράσινο, είναι ελάχιστοι. Αρκετοί από αυτούς τους χώρους δε, παρουσιάζουν σε σημαντικό βαθμό μία εικόνα πραγματικής εγκατάλειψης.

Φαίνεται όμως πως αυτό, έχει αρχίσει σιγά-σιγά να αλλάζει και το έργο που αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα για την αναβάθμιση του λόφου του Στρέφη, αποτελεί μία ακόμη σημαντική δράση, που θα λάβει χώρα στον δρόμο προς τη βιώσιμη και τουριστική ανάπτυξη της πόλης και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών της. Πρόκειται για μία νέα πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος «Υιοθέτησε την πόλη σου», με σκοπό να αναδειχθεί η εμβληματική αυτή περιοχή της Αθήνας και την ίδια ώρα, να ικανοποιηθεί η ανάγκη μας για πιο πολλές επιλογές ευεξίας.

Ενισχύοντας την αστική ανάπτυξη και τον τουρισμό

Η αλήθεια είναι πως σήμερα, ο λόφος του Στρέφη παρουσιάζει μια εικόνα πραγματικής εγκατάλειψης, ωστόσο, δεν έχουν περάσει πολλές δεκαετίες από τότε που αποτελούσε τον ιδανικό προορισμό των Αθηναίων για τις κυριακάτικες εξορμήσεις τους και έδινε «ανάσα» στους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής. Το επόμενο διάστημα, λοιπόν, ο κατάφυτος λόφος των Εξαρχείων θα αλλάξει όψη και θα επανακτήσει την παλιά του αίγλη, μέσα από ένα εμβληματικό έργο, που θα αναδείξει την περιοχή και μεταξύ άλλων, θα ενισχύσει την εικόνα της Αθήνας ως τουριστικού προορισμού.

Πρόκειται για μία σημαντική απόφαση του Δήμου Αθηναίων, για την υλοποίηση της οποίας, ο Δήμος ζήτησε τη συνδρομή της PRODEA Investments, της μεγαλύτερης εταιρείας επενδύσεων σε real estate στην Ελλάδα. Η πρόταση του Δήμου Αθηναίων, λοιπόν, έφερε μία μεγάλη δωρεά στο πρόγραμμα «Υιοθέτησε την πόλη σου», η οποία θα επιτρέψει να έρθει ο λόφος του Στρέφη στο προσκήνιο και να βγει από τον λήθαργο, καθιστώντας τον ξανά έναν πόλο έλξης, τόσο για τους Αθηναίους, όσο και τους τουρίστες που επισκέπτονται κάθε χρόνο την Αθήνα. Ουσιαστικά, συνιστά ένα έργο ανάπτυξης και τουρισμού, μία πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων, η οποία θα αναδείξει τη συγκεκριμένη περιοχή, ικανοποιώντας μία ανάγκη που υπήρχε εδώ και πολλές δεκαετίες, ενώ την ίδια ώρα θα λειτουργήσει θετικά ως προς τη βελτίωση του τουριστικού προσώπου της ελληνικής πρωτεύουσας.

Για τον ίδιο τον Δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, είναι σημαντικό να αναβαθμιστεί ολόκληρος ο λόφος για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Αθήνας, με την ενίσχυση και την αποκατάσταση των στοιχείων του, δηλαδή με περισσότερο πράσινο αλλά και σύγχρονο, ασφαλή εξοπλισμό και έτσι, να επανέλθουν στην καθημερινή ζωή της πόλης όλα τα «ξεχασμένα» σημεία της. Αυτός είναι, άλλωστε, ένας από τους βασικούς στόχους του προγράμματος «Υιοθέτησε την πόλη σου», «το να φέρει στην επιφάνεια τη μαγεία που προσφέρουν γωνιές της Αθήνας».

Επενδύοντας στη βιωσιμότητα

Εκτός από ένα σημαντικό έργο ανάπτυξης και τουρισμού, ωστόσο, η πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων για την αναβάθμιση του λόφου του Στρέφη, αποτελεί μία στρατηγική σύμπραξη βιώσιμης ανάπτυξης για την Αθήνα, ένα έργο το οποίο φέρνει τη βιωσιμότητα σε πρώτο πλάνο, προσφέροντας περισσότερο πράσινο στη ζωή μας. Διότι οι κάτοικοι της πόλης θα αποκτήσουν μέσα από αυτό μία ακόμη επιλογή που θα τους δίνει τη δυνατότητα να έρχονται πιο συχνά σε επαφή με το φυσικό στοιχείο. Όλα αυτά ενώ θα γίνει ένα ακόμη βήμα στον δρόμο προς τη βιώσιμη ανάπτυξη της Αθήνας και δη, τη βιώσιμη διαχείριση των δημόσιων χώρων της.

Το γεγονός αυτό, βέβαια, δεν είναι τυχαίο. Η βιωσιμότητα και η αειφορία χαρακτηρίζουν τα έργα και το πρόγραμμα δράσεων Εταιρικής Υπευθυνότητας της PRODEA Investments, τις «Δομές Ευθύνης», που από το 2016 και με γνώμονα των άνθρωπο, μέσα από τη δημιουργία και την ανακατασκευή υποδομών, αλλά και την οικονομική στήριξη ενεργειών με σημαντικό κοινωνικό πρόσημο, έχουν σημαντική επίδραση σε μία σειρά από τομείς και κοινωνικές ομάδες, από τον αθλητισμό στην υγεία και από τη φροντίδα των υπερήλικων στα παιδιά. Η δημιουργία των πρότυπων χώρων του 6ου Ειδικού Νηπιαγωγείου του Δήμου Αθηναίων, η προσφορά 15.000 προστατευτικών στολών για τη θωράκιση του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού της χώρας μας στη μάχη ενάντια στην πανδημία και η ανακατασκευή ενός κτιρίου στα Παιδικά Χωριά SOS στη Βάρη: Αυτά είναι τρία μόνο χαρακτηριστικά παραδείγματα της σημαντικής επίδρασης που έχουν οι πρωτοβουλίες που γίνονται στο πλαίσιο των «Δομών Ευθύνης», ένα πρόγραμμα που σκοπό έχει μόνο να προσφέρει στην κοινωνία, χωρίς κανένα οικονομικό όφελος για την PRODEA.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στο έργο που θα λάβει χώρα στον λόφο του Στρέφη δε, να σημειώσουμε πως η εταιρεία δεν ωφελείται με κάποιον τρόπο, αφού ούτε της παραχωρείται ο λόφος, ούτε δραστηριοποιείται στο χώρο των βραχυχρόνιων μισθώσεων Airbnb ή έχει επενδύσεις στην περιοχή. Ουσιαστικά, η εταιρεία είναι χορηγός στην πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων, στηρίζοντάς την οικονομικά, στο πλαίσιο του προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης «Δομές Ευθύνης». Όλα αυτά με έμφαση πάντα στο κομμάτι της βιωσιμότητας και με βάση τις αρχές της Περιβαλλοντικής και Κοινωνικής Διακυβέρνησης.

Οι δηλώσεις του κ. Αριστοτέλη Καρυτινού, Αντιπροέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της PRODEA Investments, είναι χαρακτηριστικές. Σύμφωνα με τον κ. Καρυτινό, «η αστική ανάπλαση, η βελτίωση της ποιότητας της ζωής στην πόλη αποτελούν μέρος του εταιρικού μας DNA». Γι’ αυτό, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «στηρίζουμε εμπράκτως την προσπάθεια του Δήμου Αθηναίων στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας “Υιοθέτησε την πόλη σου”, ώστε να δημιουργηθεί όχι μόνο ένας υπερτοπικού χαρακτήρα σύγχρονος, ασφαλής, και προσιτός χώρος, πρασίνου και άθλησης, αλλά πραγματικά ένας πόλος έλξης και αναφοράς για τους δημότες και τους επισκέπτες, όπως αρμόζει στην πόλη που θέλουμε». Ο ίδιος εξέφρασε επίσης τη χαρά και την ικανοποίησή του, «που με τη συμβολή μας, ένα σημαντικό έργο για την πρωτεύουσα περνά σε στάδιο υλοποίησης», υπογραμμίζοντας πως «δεν είναι απλώς μια δωρεά, στο πλαίσιο του προγράμματός μας “Δομές Ευθύνης”, αλλά μια στρατηγική σύμπραξη βιώσιμης ανάπτυξης για την Αθήνα».

Για ένα έργο που έχει προδιαγραφές που σέβονται το περιβάλλον, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον χαρακτήρα και την ιστορία της συγκεκριμένης γειτονιάς και στοχεύει στην περαιτέρω διασύνδεσή της με αυτόν τον σημαντικό πνεύμονα πρασίνου, έκανε λόγο από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αθηναίων, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά πως «αυτός ο λόφος, μπορεί και θα ξαναγίνει αυτό που ήταν πάντα: Μία διέξοδος από την πόλη μέσα στην πόλη».

Φέρνοντας τον άνθρωπο σε πρώτο πλάνο

Για τους κατοίκους της περιοχής και τους επισκέπτες του κέντρου της Αθήνας, το σίγουρο είναι πως η απόφαση του Δήμου Αθηναίων για την αναβάθμιση του λόφου του Στρέφη, αποτελεί ένα βήμα προς τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους στην πόλη. Πρόκειται επί της ουσίας για ένα έργο με καθαρά κοινωνικό και ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα, το οποίο θα μετατρέψει ξανά τον λόφο του Στρέφη σε έναν χώρο περιπάτου, αθλητισμού και αναψυχής, δηλαδή σε έναν χώρο ο οποίος θα είναι πιο φιλικός προς τον άνθρωπο και σίγουρα περισσότερο ασφαλής. Αυτό ακριβώς έχουν ανάγκη οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της πόλης: Χώρους αξιοπρεπείς και αναβαθμισμένους και έργα που ενισχύουν την κοινωνική αλληλεγγύη και τη συνοχή.

Ποιες ακριβώς θα είναι όμως οι παρεμβάσεις, οι οποίες αναμένεται να πραγματοποιηθούν σύντομα στον λόφο του Στρέφη; Μέσα από το πρόγραμμα «Υιοθέτησε την πόλη σου», θα αναδειχθεί η κορυφογραμμή του λόφου, θα ενισχυθεί η προσβασιμότητα και η ασφάλεια, θα επανασχεδιαστεί η παιδική χαρά και θα γίνουν σημαντικά έργα αποκατάστασης σε όλη την περιοχή. Το θεατράκι, η παιδική χαρά, το αναψυκτήριο, η πλατεία χαρταετού, η κορυφή του λόφου: Όλα θα αλλάξουν και θα αναβαθμιστούν.

Ένας χώρος, λοιπόν, ο οποίος μπορεί να είχε για πολλά ακόμη χρόνια ή δεκαετίες την εικόνα της εγκατάλειψης, θα αποδοθεί σύντομα δωρεάν στους Αθηναίους και τις Αθηναίες, έχοντας επανακτήσει τον χαμένο ρόλο και τη «μαγεία» του. Όλα αυτά χάρη σε πρωτοβουλίες, όπως αυτή που αναμένεται να μας επιτρέψει να επισκεφτούμε ξανά με ασφάλεια τον λόφο του Στρέφη για να απολαύσουμε έναν ποιοτικό περίπατο.

Η Αθήνα, λοιπόν, αλλάζει πρόσωπο και γίνεται πιο «φιλική», τόσο προς τους κατοίκους της, όσο και προς τους επισκέπτες της, μέσα από τη βιώσιμη διαχείριση των δημόσιων χώρων της, που είχαν «ξεχαστεί» τα τελευταία χρόνια. Το σίγουρο είναι πως ο λόφος του Στρέφη μπαίνει τώρα σε μία διαφορετική τροχιά και σε ό,τι αφορά στις παρεμβάσεις που θα τον μεταμορφώσουν, δεν υπάρχει αμφιβολία πως αποτελούν μέρος ενός εμβληματικού έργου ανάπτυξης και τουρισμού, που θα αναδείξει την ευρύτερη περιοχή και το οποίο ανυπομονούμε να δούμε και να απολαύσουμε σύντομα από κοντά.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

EnvolveXL: στήριξη 100 ελληνικών startups τα επόμενα 5 χρόνια

Ένας μήνας έμεινε για την υποβολή αιτήσεων στο νέο...

Η συγκινητική ιστορία σκύλου που εγκαταλείφθηκε σε καταφύγιο έπειτα από 16 χρόνια

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει η συγκινητική ιστορία της...