Πώς θα υπολογιστούν οι εισφορές σε μισθωτούς που έχουν «μπλοκάκι»

Μοιραστειτε το

Τον τρόπο υπολογισμού των εισφορών για τους χιλιάδες ασφαλισμένους με παράλληλη απασχόληση, κυρίως μισθωτούς με μπλοκάκι αλλά και ελεύθερους επαγγελματίες ή αυτοαπασχολούμενους με παράλληλη μισθωτή απασχόληση, καθορίζει υπουργική απόφαση που αναμένεται να υπογραφεί από το υπουργείο Εργασίας.  

Η διαδικασία έχει καθυστερήσει τουλάχιστον 14 μήνες και εφόσον η εκκαθάριση οδηγήσει σε χρεωστικά υπόλοιπα, τότε εν μέσω της κρίσης, χιλιάδες ασφαλισμένοι θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον εισφορές σύμφωνα με ρεπορτάζ του euro2day.gr.

Ο προσδιορισμός της οφειλόμενης, από τον Ιανουάριο του 2020, εισφοράς θα πρέπει, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, να ολοκληρωθεί έως το τέλος Απριλίου, ενώ μέχρι το τέλος Μαΐου -εφόσον δεν αλλάξουν τα χρονοδιαγράμματα- θα πρέπει να καταβληθούν και οι πιθανές επιπλέον εισφορές για το 2021. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εκκαθάριση θα γίνεται ανά τρίμηνο, ώστε να διαπιστώνεται εάν υπάρχει επιπλέον ποσό εισφορών το οποίο θα καλούνται να καταβάλλουν οι ασφαλισμένοι.

Αναλυτικά, με τη μεταρρύθμιση Βρούτση και την αποσύνδεση των εισφορών μη μισθωτών ασφαλισμένων από το δηλωθέν εισόδημα, στις περιπτώσεις παράλληλης μισθωτής απασχόλησης, καθώς και σε αυτές με μπλοκάκι, για τον προσδιορισμό της μηνιαίας εισφοράς προβλέφθηκε η εξής διαδικασία:

– Για τους Ελεύθερους Επαγγελματίες, Αυτοαπασχολούμενους και Αγρότες με παράλληλη μισθωτή απασχόληση, το ποσό εισφοράς, ανά κλάδο κύριας ασφάλισης, από τη μισθωτή απασχόληση δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού της 2ης ασφαλιστικής κατηγορίας ή της επιλεγείσας ασφαλιστικής κατηγορίας, εφόσον αυτή είναι μεγαλύτερη.

– Για τους Νέους Ελεύθερους Επαγγελματίες, Αυτοαπασχολούμενους (έως 5 έτη ασφάλισης) με παράλληλη μισθωτή απασχόληση, βάση αναφοράς είναι η 1η ασφαλιστική κατηγορία.

– Για τους Ελεύθερους Επαγγελματίες, Αυτοαπασχολούμενους και Αγρότες με παράλληλη μισθωτή απασχόληση, το ποσό εισφοράς, ανά κλάδο Επικουρικής ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών, από τη μισθωτή απασχόληση δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού της επιλεγείσας κατηγορίας.

Ήδη, κατά την πρώτη εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού, το 2020, και προκειμένου να δηλωθεί ενδεχόμενη παράλληλη μισθωτή απασχόληση, οι ασφαλισμένοι κλήθηκαν να δηλώσουν στον ΕΦΚΑ και τη μισθωτή τους απασχόληση ή την υπαγωγή τους στο ασφαλιστικό καθεστώς αμειβόμενων με «μπλοκάκι», παράλληλα με την ασφαλιστική κατηγορία που επέλεξαν. Για τους ασφαλισμένους αυτούς έχει ανασταλεί η έκδοση των ειδοποιητήριων εισφορών, για όλο το 2020.

Το θέμα έρχεται τώρα να ρυθμίσει Απόφαση του υπουργείου Εργασίας, που προσδιορίζει τη διαδικασία καθορισμού της ασφαλιστικής εισφοράς ενώ ορίζει και τον τρόπο της εκκαθάρισης για το 2020.

Συγκεκριμένα, ξεκαθαρίζει ότι για τον προσδιορισμό και την εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών θα λαμβάνονται υπόψη οι υποβαλλόμενες από τον εργοδότη μηνιαίες Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ) και η ελάχιστη εισφορά επί παράλληλης άσκησης μισθωτών και μη μισθωτών δραστηριοτήτων ή η επιλεγείσα από τον ίδιο ασφαλιστική κατηγορία, εφόσον η τελευταία είναι μεγαλύτερη.

Σε περίπτωση που από τη διαδικασία εκκαθάρισης προκύπτει ότι έχει καταβληθεί ποσό υπέρτερο της ελάχιστης ή της επιλεγείσας από τον ασφαλισμένο ασφαλιστικής κατηγορίας, εφόσον η τελευταία είναι μεγαλύτερη, τότε δημιουργείται πιστωτικό υπόλοιπο. Το επιπλέον ποσό επιστρέφεται στους δικαιούχους.

Αποσύρεται χορηγία από την εκπομπή της Τατιάνας ΣτεφανίδουΤατιάνα Στεφανίδου: Και δεύτερος χορηγός αποχώρησε από την εκπομπή τηςΕΛΑΪΣ-Unilever Hellas: Πώληση του κλάδου τοματικών προϊόντων στη ΜΙΝΕΡΒΑ
Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση του "μαύρου...

Ελληνοτουρκικός διάλογος με σφραγίδα Μέρκελ – «Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Μητσοτάκης

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επανέναρξη των...

Κύπρος: Στην Αθήνα αύριο η πρόεδρος της κυπριακής Βουλής και πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου

Διαδοχικές συναντήσεις της προέδρου του ΔΗΣΥ Αννίτας Δημητρίου με...